Accessibility Tools

Skip to main content

Πώς να επιλέξω το κατάλληλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών;

Η λήψη της απόφασης για μεταπτυχιακές σπουδές μπορεί να θεωρείται πολύ δύσκολη υπόθεση, είναι όμως; 

Εάν ξεκινάς τώρα το ταξίδι προς την αναζήτηση του σωστού μεταπτυχιακού προγράμματος, ακολουθούν μερικά στάδια που μπορείς να ακολουθήσεις και θα σε βοηθήσουν να πάρεις την καλύτερη απόφαση για εσένα.

1. Επιλογή Πανεπιστημίου

Κάνε τη δική σου έρευνα, αλλά μην επικεντρωθείς μόνο στη συνολική φήμη του πανεπιστημίου, καθώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να είναι το πιο δυνατό για τον τομέα σπουδών που σε ενδιαφέρει, ακόμη και αν δεν έχει υψηλή συνολική βαθμολογία.

Μάθε για τα ποσοστά ικανοποίησης των φοιτητών (για συγκεκριμένα προγράμματα), πόσο καλά λειτουργούν τα μαθήματα και τη φήμη των καθηγητών. Πώς είναι η ποιότητα της διδασκαλίας; Μίλησε με προηγούμενους φοιτητές καθώς είναι οι καταλληλότεροι να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις και μπορούν να παρέχουν «εσωτερικές» πληροφορίες.

Για να περιορίσεις τις επιλογές σου όταν επιλέγεις Masters, στόχευσε σε προγράμματα και ιδρύματα που ικανοποιούν το ενδιαφέρον σου. Για να το κάνεις αυτό, έλεγξε το πιθανό τμήμα και την ερευνητική του φήμη. Περιηγήσου στα ακαδημαϊκά προφίλ των καθηγητών για να βεβαιωθείς ότι είναι ειδικοί στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό είναι σημαντικό εάν σκέφτεσαι να συνεχίσεις σε διδακτορικό, καθώς πρέπει να προσπαθήσεις να οικοδομήσεις ισχυρές σχέσεις με ειδικούς στον κλάδο.

Βρες στο σύνδεσμο https://www.eduguide.gr/grad/ όλα τα πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο και δες τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρουν. 

2. Επιλογή τομέα εξειδίκευσης

Εκτός από την αναζήτηση πανεπιστημίου, πρέπει επίσης να επιλέξεις εξειδίκευση. Αν θέλεις να ακολουθήσεις  ένα μεταπτυχιακό στο Management, για παράδειγμα, ποιο τμήμα της Διοίκησης σε ενδιαφέρει πραγματικά; Δημόσια; Εκπαίδευση; Υγεία; Διοίκηση Επιχειρήσεων γενικά, ή ίσως κάτι πιο εξειδικειμένο π.χ. ΗRM ή Marketing; Η επιλογή εξειδίκευσής θα πρέπει να βασίζεται στο ενδιαφέρον που έχεις για έναν συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών. Το ενδιαφέρον σου για ένα θέμα θα σε βοηθήσει να το μελετήσεις καλύτερα, να διαχειριστείς τις πιέσεις του χρόνου κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού και να πετύχεις.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν το πρόγραμμα σπουδών έχει διεθνή ή παγκόσμια προοπτική. 

3. Εξ αποστάσεως ή Δια ζώσης

Πλέον ο παραδοσιακός τρόπος παρακολούθησης στις αίθουσες διδασκαλίας τείνει να έρθει σε δεύτερη θέση με πρώτη να βρίσκεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με τόσα πολλά διαδικτυακά πτυχία Master και τη συνεχή αύξηση της δημοτικότητάς τους,  η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μια εξαιρετική επιλογή για μεταπτυχιακές σπουδές.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα που κάνουν τις online μεταπτυχιακές σπουδές ελκυστικές για εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως. 

  1. Μπορείς να ολοκληρώσεις το εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό από οπουδήποτε
  2. Είσαι υπεύθυνος για το πρόγραμμά σου - Ευέλικτο πρόγραμμα/ωράριο
  3. Μπορείς να εξελίξεις την καριέρα σου και να εργάζεσαι παράλληλα 
  4. Έχεις δεκάδες επιλογές για όλους τους κλάδους σπουδών
  5. Τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά έχουν λιγότερες προϋποθέσεις εισαγωγής
  6. Θα λάβεις μεγάλη υποστήριξη κατά τη διάρκεια των σπουδών
  7. Αρκετά εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά έχουν φθηνότερα δίδακτρα από αντίστοιχα συμβατικά προγράμματα

Εάν η ευελιξία είναι σημαντική για εσένα, δες εδώ ποια πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέρουν επιλογές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δες αναλυτικές πληροφορίες για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά, η επιλογή εξ αποστάσεως ή δια ζώσης είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση και η απόφαση παίρνεται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε υποψηφίου την εκάστοτε περίοδο. 

4. Διάρκεια προγράμματος

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια του προγράμματος. Υπάρχουν προγράμματα που μπορούν να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες ή ένα χρόνο – κυρίως σε πανεπιστήμια του εξωτερικού- , σε 18 μήνες ή ακόμη και σε μια περίοδο δύο ετών. Κατά μέσο όρο, για διαφορετικά μεταπτυχιακά προγράμματα ο ελάχιστος χρόνος είναι περίπου ένα έτος ή 18 μήνες ή και 24 μήνες εάν προαπαιτείτε για την ολοκλήρωση του προγράμματος πρακτική άσκηση. 

Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αναγνωρίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα που είναι από 1 έτος και άνω και από 90 ECTS και άνω. Δεν αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά εξωτερικού κάτω των 90 ECTS. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν μεταπτυχιακά 9 μηνών που δίνουν 60 ή 70 ECTS, τα οποία δεν αναγνωρίζονται από ΔΟΑΤΑΠ και ΑΣΕΠ.

5. Πρόγραμμα σπουδών

Μόλις πάρεις μια απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα που θέλεις να σπουδάσεις, επικοινώνησε με το πανεπιστήμιο και μίλησε με το συντονιστή του προγράμματος. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να κάνεις οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχεις σχετικά με τα θέματα που καλύπτονται, τους τρόπους αξιολόγησης και τη λογική πίσω από το προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών. Αυτό θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να σιγουρέψεις την επιλογή σου.

6. Σκέψου τις προοπτικές σταδιοδρομίας

Η απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών θα σε βοηθήσει να εισέλθεις στην αγορά εργασίας με περισσότερη αυτοπεποίθηση γιατί θα έχεις ήδη αναπτύξει νέες και ανταγωνιστικές δεξιότητες. Πολλοί φοιτητές θέλουν να μπουν αμέσως στη δουλειά των ονείρων τους. Αυτό, φυσικά, μπορεί να συμβεί ανάλογα με τις ικανότητες σου, το στυλ ηγεσίας που εφαρμόζεις και τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει. Ωστόσο, η απόκτηση της δουλειάς των ονείρων σου εξαρτάται επίσης από την ικανότητά σου να επικοινωνείς αποτελεσματικά, καθώς και από την επιλογή του σωστού μεταπτυχιακού που θα παρακολουθήσεις.  

Πολλοί εργαζόμενοι, για παράδειγμα, επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα MBA ή το μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση γιατί αυτά θα τους δώσουν περισσότερες πιθανότητες για βαθμολογική και μισθολογική ανέλιξη.

Εν ολίγοις, η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος είναι μια από τις πιο κρίσιμες επιλογές που έχεις να κάνεις τόσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σου όσο και την επαγγελματική σου εξέλιξη.

Τώρα που βρίσκεσαι ένα βήμα πριν την απόφαση για ποιο πρόγραμμα, πανεπιστήμιο να επιλέξεις, ίσως να σε ενδιαφέρει ακόμη να δεις όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο που δέχονται αιτήσεις και ακόμη 9 σπουδαίους λόγους να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό!.

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Πηγή: eduguide.gr