Accessibility Tools

Skip to main content

e-mail: info@equalsociety.gr

5 tips για να κάνεις την αίτηση του μεταπτυχιακού σου να ξεχωρίσει!

Η αίτηση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποτελεί σίγουρα ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των επαγγελματικών και εκπαιδευτικών σου στόχων. Όμως, δεδομένου του αυξανόμενου ανταγωνισμού, πώς μπορείς να κάνεις την αίτησή σου να ξεχωρίσει ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες; Παρακάτω σου παρουσιάζουμε πέντε τρόπους για να επιτύχεις τον στόχο σου.

1. Ξεκίνα με ένα δυνατό personal statement

Το personal statement ή αλλιώς statement of purpose ή motivational letter αποτελεί μια αυτοπεριγραφική έκθεση η οποία ζητείται κατά τη διαδικασία της αίτησης σχεδόν όλων των μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της αίτησής σου. Εδώ μπορείς να εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους θέλεις να φοιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τους επαγγελματικούς και προσωπικούς σου στόχους, και πώς αυτοί σχετίζονται με το πρόγραμμα. Είναι σημαντικό ο λόγος σου να είναι πειστικός, καλά δομημένος και αυθεντικός. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς να γράψεις την αυτοπεριγραφική σου έκθεση μπορείς να βρεις σε παλιότερα άρθρα μας εδώ κι εδώ.

2. Φρόντισε να εξασφαλίσεις καλές συστατικές επιστολές

Οι συστατικές επιστολές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αίτησής σου. Επίλεξε άτομα που σε γνωρίζουν καλά και μπορούν να μιλήσουν για τις ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές σου ικανότητες. Μπορείς να απευθυνθείς σε καθηγητές, εργοδότες ή μέντορες που έχουν συνεργαστεί στενά μαζί σου και μπορούν να παρέχουν τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες συστάσεις. Είναι σημαντικό να δώσεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες στους καθηγητές/εργοδότες που θα συντάξουν τις συστατικές επιστολές, σχετικά με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο στοχεύεις, τα επιτεύγματά σου και τους στόχους σου. 

Extra tip: Δώσε χρόνο!
Είναι εξαιρετικά σημαντικό – και κράτα το στο μυαλό σου - να ζητήσεις συστάσεις πολύ πριν από τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, για να δώσεις αρκετό χρόνο στα άτομα που θα σου δώσουν τις συστάσεις, να συντάξουν τις επιστολές.

3. Δώσε προσοχή στο βιογραφικό σου!

Το βιογραφικό σου είναι η ευκαιρία σου να δείξεις τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σου εμπειρίες. Μπορείς να επισημάνεις σχετικά επιτεύγματα όπως ερευνητικά έργα, πρακτική άσκηση, εργασιακή εμπειρία, δημοσιεύσεις ή εθελοντικές δραστηριότητες. Προτού επισυνάψεις το βιογραφικό στην αίτησή σου, βεβαιώσου ότι έχεις ακολουθήσει τα 3 παρακάτω βήματα κατά τη σύνταξή του:

  • Βήμα 1ο: Έλεγξε ότι το βιογραφικό σου είναι ευανάγνωστο, με σαφείς επικεφαλίδες και bullet points που υπογραμμίζουν τα επιτεύγματά σου.
  • Βήμα 2ο: Δώσε έμφαση στις δεξιότητές σου και επισήμανε πώς αυτές εφαρμόζονται στον τομέα σπουδών που σε ενδιαφέρει.
  • Βήμα 3ο: Ποσοτικοποίησε τα επιτεύγματά σου. Χρησιμοποίησε αριθμούς για να ποσοτικοποιήσεις τα όσα έχεις καταφέρει όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Αν θέλεις να δεις περισσότερες συμβουλές για τη σύνταξη του βιογραφικού, μπορείς να διαβάσεις ένα παλαιότερο άρθρο μας εδώ!

4. Προσάρμοσε την αίτησή σου στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει!

Κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι μοναδικό και οι επιτροπές εισδοχής θέλουν να δουν ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το πρόγραμμά τους, οπότε πρέπει η αίτησή σου να ταιριάζει με αυτό. Αρχικά, μπορείς να κάνεις μια έρευνα σχετικά με το πρόγραμμα, ώστε να εξοικειωθείς με το τμήμα και τα χαρακτηριστικά του προγράμματος. Στη συνέχεια, σκέψου πώς ευθυγραμμίζονται τα χαρακτηριστικά αυτά με τους στόχους σου και εάν το εν λόγω πρόγραμμα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις, σιγουρέψου ότι μέσω της αίτησής σου δείχνεις ότι ανταποκρίνεσαι σε αυτές. Μπορείς ακόμα να αναφέρεις συγκεκριμένους καθηγητές με τους οποίους θα ήθελες να συνεργαστείς ή μαθήματα που θα ήθελες να παρακολουθήσεις. Αυτό θα δείξει στην επιτροπή αξιολόγησης ότι έχεις κάνει την έρευνά σου και ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το πρόγραμμα.

5. Δείξε ότι είσαι ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α

Οι υψηλοί βαθμοί (εάν απαιτούνται) είναι ένας πρώτος τρόπος για να ξεχωρίσεις. Δώσε έμφαση στο ισχυρό ακαδημαϊκό σου ιστορικό, τα σχετικά μαθήματα που έχεις παρακολουθήσει και τυχόν βραβεία ή διακρίσεις που έχεις λάβει. Εάν έχεις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις πρέπει να τις συμπεριλάβεις κι αυτές στην αίτησή σου για να δείξεις τις ερευνητικές και συγγραφικές σου ικανότητες. Εάν ωστόσο νιώθεις ότι έχεις και κάποια αδύναμα σημεία, για παράδειγμα σχετικά με τους βαθμούς σου ή με κάτι που ήθελες να έχεις κάνει και δεν έκανες,  στο personal statement (βλ. βήμα 1ο) είναι η ευκαιρία σου να εξηγήσεις τις αδυναμίες σου, πώς αυτές προέκυψαν και πώς αυτές δεν θα ήθελες να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξέλιξή σου.

Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον ενός μεταπτυχιακού με μεγάλη ζήτηση, αυτά τα 5 tips μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις την αίτηση του μεταπτυχιακού σου να ξεχωρίσει. Δημιουργώντας ένα δυνατό personal statement, εξασφαλίζοντας καλές συστατικές επιστολές, επιδεικνύοντας σχετική εμπειρία, προσαρμόζοντας την αίτησή σου στο εκάστοτε πρόγραμμα, θα αυξήσεις τις πιθανότητές σου να εντυπωσιάσεις την επιτροπή εισδοχής και να εξασφαλίσεις τη θέση σου στο πρόγραμμα.

Reminder!

Θυμήσου να υποβάλεις την αίτησή σου πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Μην τα αφήσεις όλα για τελευταία στιγμή, διακινδυνεύοντας να χάσεις την προθεσμία ή να στείλεις μια αίτηση βιαστική, με πιθανά λάθη! Πριν τη στείλεις κάνε έναν έλεγχο για να είσαι σίγουρος/η ότι δεν έχεις ορθογραφικά, τυπογραφικά ή εκφραστικά λάθη. Μια καλή πρώτη εντύπωση είναι πολύ σημαντική!

Επιμέλεια Κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Πηγή: eduguide.gr