Accessibility Tools

Skip to main content

Δεξιότητες για τους εργαζόμενους του μέλλοντος σύμφωνα με την Έκθεση Future of Jobs 2023 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες βασικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους σύμφωνα με την Έκθεση Future of Jobs 2023 από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι:

  • Αναλυτική/κριτική σκέψη: Η ικανότητα να αναλύετε πληροφορίες, να εξάγετε συμπεράσματα, να προβλέπετε τάσεις και να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση αντικειμενικά δεδομένα και να αντιμετωπίζετε προκλήσεις.
  • Δημιουργική σκέψη: Η ικανότητα να σκέφτεστε δημιουργικά και να παράγετε νέες ιδέες και λύσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την καινοτομία και την ανάπτυξη.
  • Ψηφιακή ικανότητα και επιδεξιότητα/τεχνολογική παιδεία/ Εκπαίδευση στη χρήση AI: Η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας απαιτεί την ικανότητα να χειρίζεστε ψηφιακά εργαλεία και πλατφόρμες, να προγραμματίζετε και να αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία τεχνολογικών συστημάτων.
  • Αυτο-αποτελεσματικότητα: Η ικανότητα να διαχειρίζεστε τον εαυτό σας και τις εργασίες σας χωρίς συνεχείς κατευθύνσεις, να βρίσκετε την εσωτερική κινητήρια δύναμη και έμπνευση.
  • Ευελιξία/ προσαρμοστικότητα: Η ικανότητα να προσαρμόζεστε σε νέες καταστάσεις και να αντιμετωπίζετε τις αλλαγές με ευελιξία θα είναι ουσιώδης σε μια μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
  • Αυτογνωσία: Η ικανότητα να αναγνωρίζετε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σας, επιτρέποντάς σας να επικεντρωθείτε στη βελτίωση των αδυναμιών και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων σς.
  • Αυτοβελτίωση και δια βίου μάθηση: Η προθυμία να μαθαίνετε και να βελτιώνεστε συνεχώς, καθώς αναγνωρίζετε τη σημασία της συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης.
  • Αξιοπιστία: Η ικανότητα να τηρείτε τις υποσχέσεις σας, να παραδίδετε τη δουλειά σας εγκαίρως και να είστε αξιόπιστος σε επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και πελάτες. Ο αξιόπιστος εργαζόμενος είναι αυτός που μπορεί να βασιστείς για να εκτελέσει τις εργασίες του με ακρίβεια και επαγγελματισμό.
  • Προσοχή στη λεπτομέρεια: Η ικανότητα να είναι κανείς προσεκτικός με τις λεπτομέρειες και τις απαιτήσεις της εργασίας του, προλαβαίνοντας λάθη και εξασφαλίζοντας υψηλότερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα στο έργο τους.
  • Ενσυναίσθηση: Η ικανότητα του ατόμου να συναισθάνεται και να κατανοεί τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων, και να εκφράζει συμπόνια και κατανόηση προς αυτούς, να επιδεικνύει ευαισθησία σε δύσκολες καταστάσεις και να προσφέρει στήριξη και καθοδήγηση όταν απαιτείται. Προάγει την αλληλεπίδραση, την ευεξία και την αποτελεσματικότητα.
  • Ενεργητική ακρόαση: Η διαδικασία όπου ένα άτομο ακούει προσεκτικά και με προθυμία τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις ανάγκες των άλλων.
  • Συνεργασία και ομαδικότητα: Η ικανότητα να εργάζεστε αποτελεσματικά σε ομάδες και να συνεργάζεστε με διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και περιβάλλοντα.
  • Διαχείριση χρόνου και πόρων: Η ικανότητα να οργανώνετε τις δραστηριότητές σας, να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας αποδοτικά και να προσαρμόζεστε σε αλλαγές θα είναι ουσιώδης.
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: Η ικανότητα να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με διαφορετικούς ανθρώπους, είτε αυτό είναι από προσωπικός συναντήσεις, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης και άλλων ψηφιακών μέσων.

 

*δεν υπάρχουν δεξιότητες σε καθαρή πτώση, ίσως θα θεωρούνται λιγότερο σημαντικές  ανάγνωση, γραφή, μαθηματικά, χειρωνακτική επιδεξιότητα, αντοχή.

*6 στους 10 εργαζόμενους θα χρειαστούν εκπαίδευση πριν 2027, αλλά μόνο οι μισοί εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ευκαιρίες κατάρτισης σήμερα.

 Πηγή: weforum.org