Accessibility Tools

Skip to main content

Το burnout των millenials: Πραγματικότητα και αντιμετώπιση

Εξερευνώντας τις αιτίες και τις λύσεις για την εξουθένωση των millennials, μιας γενιάς που αντιμετωπίζει συνεχόμενες κοινωνικές προκλήσεις

Η γενιά των millennials, οι γεννημένοι μεταξύ 1981 και 2000, βιώνει μια πρωτόγνωρη εξουθένωση, αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών αλλά ταυτόχρονα και των οικονομικών δυσκολιών. Η αντιμετώπιση απαιτεί αυτογνωσία και επαναπροσδιορισμό αξιών.

Η γενιά των Millennials αντιμετωπίζει συχνά την αδικαιολόγητη κριτική ότι είναι “τεμπέληδες” ή “διεκδικητικοί“, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς είναι βαθιά εξαντλημένοι από τις συνεχείς προσδοκίες και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από αυτούς έχουν αποφοιτήσει και βγήκαν στην αγορά σε μια περίοδο ύφεσης και τώρα αντιμετωπίζουν την πιθανότητα μιας δεύτερης, προκαλώντας σημαντική αβεβαιότητα.

Το burnout περιγράφεται συνήθως ως αποτέλεσμα των στρεσογόνων παραγόντων στον χώρο εργασίας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να το ορίζει ως σύνδρομο που προκύπτει από χρόνιο επαγγελματικό στρες και συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, η εξουθένωση των Millennials διαφέρει λόγω των συνεχών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Ποιοί οι λόγοι του burnout

Οι Millennials αντιμετωπίζουν μια μοναδική μορφή εξουθένωσης, η οποία χαρακτηρίζεται από την πίεση της “always on” νοοτροπίας, να είναι δηλαδή πάντα διαθέσιμοι, και τις αυξημένες προσδοκίες σε επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η διαρκής σύνδεση με την τεχνολογία και η πίεση για επίτευξη ενός “τέλειου” τρόπου ζωής στα κοινωνικά δίκτυα, είναι ένας ακόμα παράγαοντας που εντείνει αυτή την εξουθένωση.

 
Είναι, πιθανότατα, η πρώτη γενιά που “δε θα ξεπεράσει” τους γονείς της σε οικονομικό επίπεδο λόγω της παρατεταμένης ύφεσης σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι γυναίκες αργούν να κάνουν οικογένεια και να γίνουν μητέρες λόγω οικονομικών παραγόντων αλλά και λόγω των κοινωνικών επιταγών του “πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια” και αυτό προσθέτει πολλές φορές τεράστιο βάρος στις πλάτες τους αυξάνοντας έτσι αυτή την εξουθένωση στις γυναίκες.

Αντιμετώπιση και Πρόληψη της Εξουθένωσης

Για την ανάκαμψη από την εξουθένωση, οι Millennials πρέπει να επανεξετάσουν τις προσωπικές τους αξίες και να διασφαλίσουν ότι συμφωνούν με τους στόχους του εργασιακού τους περιβάλλοντος. Επιπλέον, η δημιουργία σημαντικών σχέσεων και ο περιορισμός στη χρήση τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του burnout.

Δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και η εξάσκηση ευγνωμοσύνης και αυτοφροντίδας αλλά και δίνοντας προτεραιότητα στον εαυτό τους θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

Πηγή : thehappynews.gr