Accessibility Tools

Skip to main content

Ισλανδία: Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας πέτυχε

Η Ισλανδία ξεχωρίζει στην Ευρώπη για την εντυπωσιακή άνοδο της οικονομίας της, την οποία πολλοί αποδίδουν στη μείωση της εργασιακής εβδομάδας χωρίς να μειώνονται οι αμοιβές των εργαζομένων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε, οι μικρότερες εβδομάδες εργασίας έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά και την ποιότητα ζωής των Ισλανδών.

Από το 2020 έως το 2022, το 51% των εργαζομένων στην Ισλανδία εντάχθηκε στο πρόγραμμα για λιγότερες ώρες εργασίας. Αυτό υλοποιήθηκε είτε μέσω μικρότερων ωραρίων σε πενθήμερο είτε μέσω τετραήμερης εργασίας, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο σήμερα.

Οικονομική Ανάπτυξη

Το 2022, η Ισλανδία σημείωσε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που ξεπέρασε τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η ανεργία παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το Autonomy Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda) της Ισλανδίας, η ισλανδική οικονομία είναι σήμερα ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς η ευημερία των εργαζομένων μπορεί να συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα.

 
Αυτή η μελέτη δείχνει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν διαδοθεί ευρέως στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε διάφορους δείκτες
– Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda

Οι δοκιμές που άλλαξαν τα δεδομένα

Οι πρώτες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στην Ισλανδία μεταξύ του 2015 και του 2019, όταν υπάλληλοι του δημόσιου τομέα εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα, αντί για το κλασικό 40ωρο, χωρίς μείωση μισθού. Περίπου 2.500 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε αυτές τις δοκιμές, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 1% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας την εποχή εκείνη. Οι στόχοι ήταν η διατήρηση ή και η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραγωγικότητα διατηρήθηκε ή αυξήθηκε σε πολλές θέσεις εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων σημείωσε «δραματική» άνοδο, με σημαντική μείωση του άγχους και της εξουθένωσης. Η επιτυχία αυτή ώθησε τα συνδικάτα της χώρας να διαπραγματευτούν επίσημες μειώσεις στις ώρες εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους.

Η πορεία της Ισλανδικής οικονομίας το 2023

Το 2023, η Ισλανδία σημείωσε αύξηση 5% στην οικονομία της, καταγράφοντας τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, μετά τη Μάλτα, μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Πρόκειται για σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2006-2015, ο οποίος ήταν κοντά στο 2%.

Ωστόσο, το ΔΝΤ αναμένει βραδύτερη ανάπτυξη για το 2024, εξαιτίας της μείωσης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί βασικό μοχλό της ισλανδικής οικονομίας.

Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, η Ισλανδία συνεχίζει να έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ υπολόγισε την ανεργία στο 3,4% για το 2022, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόβλεψη είναι ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέβει ελαφρώς στο 3,8% φέτος.

Πηγή : thehappynews.gr