Accessibility Tools

Skip to main content

Οδηγός νέου εργαζόμενου

Πρώτη φορά σε ένα εργασιακό περιβάλλον

Συγχαρητήρια,

Κατάφερες να βρεις μια θέση και να ενταχθείς στην αγορά εργασίας. Για κάποιους η πολυπόθητη θέση ήρθε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μακρά αναζήτηση, για κάποιους άλλους ήρθε πιο εύκολα. Όπως και να έχει, είσαι χαρούμενος για την επιτυχία σου και νοιώθεις πανέτοιμος να αγωνιστείς στον εργασιακό στίβο.

Είσαι σίγουρος για τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει, για τις ικανότητες σου και τη θέληση σου για δουλειά, αλλά.... ξέρεις πως πρέπει να φερθείς στον καινούριο χώρο που θα βρεθείς; Δεν είναι λίγοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που αγχώνονται με την ιδέα της πρώτης φοράς σ' ένα εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα και κάποιοι που δεν τους είχε απασχολήσει αυτή η ιδέα πριν να ξεκινήσουν τη δουλειά, βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα τις πρώτες μέρες της εργασίας τους.

Αυτός ο οδηγός έχει στόχο να σε ενημερώσει για το τί θα πρέπει να προσέξεις τον πρώτο καιρό που θα βρεθείς σ' ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, τί θα πρέπει να αποφύγεις και τι να επιδιώξεις, ώστε να δημιουργήσεις μια καλή εντύπωση, και ενταχθείς ευκολότερα στο νέο εργασιακό περιβάλλον.

 

  • Εμφάνιση

    Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας είναι η εμφάνιση τους. Κύριο μέλημα σου είναι να έχεις μια εμφάνιση ανάλογη με το κλίμα της εταιρείας. Εάν υπάρχει dress code στην εταιρεία καλό είναι να το ακολουθήσεις. Εάν δεν υπάρχει, καλό είναι να ακολουθήσεις ένα απλό και κλασικό ντύσιμο, αποφεύγοντας τις εκκεντρικότητες και τις ακρότητες της μόδας. Ειδικότερα για τις γυναίκες καλό είναι να αποφεύγεται το έντονο μακιγιάζ και τα πολλά κοσμήματα.

 

  • Γλώσσα του σώματος

    Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη γλώσσα του σώματος, που μπορεί να προδώσει τα πραγματικά σου συναισθήματα και τις προθέσεις σου.  Γνωρίζεις κάποια πράγματα για τη σημασία της γλώσσας του σώματος από την εμπειρία της συνέντευξης. Η ίδια προσοχή θα πρέπει να δοθεί και τώρα.
  • Ένα χαμόγελο έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα τους γύρω σου.
  • Η οπτική επαφή με τους συνομιλητές σου δηλώνει ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση. Επιδίωξε την.
  • Είναι βέβαιο ότι τις πρώτες μέρες θα σου συστήνουν συνεχώς καινούρια πρόσωπα. Μια εγκάρδια χειραψία δηλώνει σεβασμό, ενδιαφέρον, και ζεστασιά. Απέφυγε μια χαλαρή χειραψία.

Γενικά, απέφυγε μια επιτηδευμένη συμπεριφορά και συμπεριφέρσου με απλότητα.

 

  • Επικοινωνία με τους άλλους

    Τον πρώτο καιρό επιδίωξε να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου δείχνοντας φιλικότητα σε όλους. Φέρσου ευγενικά σε όλους χωρίς καμία διάκριση. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξεις στη χρήση του πληθυντικού. Προτίμησε να απευθύνεσαι σε όλους στον πληθυντικό αριθμό, τόσο στους συναδέλφους σου, όσο και στους ανωτέρους σου. Μίλησε τους στον ενικό μόνο όταν εκείνοι σου το ζητήσουν. Πρόσεξε ιδιαίτερα να μην παρασυρθείς από συναδέλφους που μπορεί να μιλάνε στον ενικό σε κάποιον προϊστάμενο σου. Μπορεί η παλαιότητα της θέσης τους ή κάποιοι άλλοι παράγοντες να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Εσύ καλό είναι να επιμείνεις στον πληθυντικό μέχρι να σου ζητήσουν να απευθύνεσαι στον ενικό. Εάν έρχεσαι σε επαφή με πελάτες θα πρέπει και πάλι να επιμείνεις στον πληθυντικό όσο καλά και αν τους γνωρίζεις. Οι περισσότερες εταιρείες προτιμούν να υπάρχει μια τυπική σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους πελάτες τους, και ο πληθυντικός διατηρεί αυτή την τυπική σχέση.  Πρόσεξε ακόμα την περίπτωση που η εταιρεία προτιμά να μιλάνε οι συνεργάτες μεταξύ τους στον πληθυντικό μπροστά σε πελάτες.

 

  • Διακριτικότητα/ Εχεμύθεια

    Ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα που θα πρέπει να επιδείξει ένας νέος υπάλληλος είναι η διακριτικότητα. Είναι σίγουρο πως τον πρώτο καιρό  θα έχεις πολλές απορίες για το νέο περιβάλλον καθώς και κάποιες δυσκολίες. Οι συνεργάτες σου και ειδικά οι παλαιότεροι στο χώρο μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε κατατοπίσουν. Ως νέος εργαζόμενος θα πρέπει να ζητάς τη βοήθεια τους διακριτικά χωρίς να τους επιβαρύνεις με την παρουσία σου και χωρίς να τους κουράζεις. Γενικά θα πρέπει να επιδιώκεις να έχεις μια διακριτική παρουσία μέσα στο χώρο.

    Επιπλέον, καλό θα είναι να επιδείξεις εχεμύθεια για διάφορα θέματα της επιχείρησης. Θα πρέπει να αποφύγεις να μιλάς για θέματα που αφορούν τους πελάτες και την πολιτική της εταιρείας έξω από το εργασιακό περιβάλλον. Ανάλογη εχεμύθεια θα πρέπει να διατηρείς για διάφορα θέματα που αφορούν τους συνεργάτες σου και τυχαίνει να τα γνωρίζεις.

 

  • Ακρίβεια - Συνέπεια

    Είναι πολύ σημαντικό να είσαι ακριβής στη νέα σου εργασία.
    Προσπάθησε να μην αργοπορείς όταν πηγαίνεις στην εργασία σου, καθώς επίσης και σε κάποια επαγγελματικά ραντεβού. Η ακρίβεια είναι κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι εργοδότες. Επίσης φρόντισε να είσαι συνεπής όσον αφορά τις υποχρεώσεις σου προς τους συναδέλφους και προς τους ανωτέρους σου. Εάν, για παράδειγμα, έχεις αναλάβει να παραδώσεις μια έκθεση στο τέλος της εβδομάδας, προσπάθησε να είσαι συνεπής στην ημερομηνία που όρισες μόνος σου ή σου έχουν ορίσει κάποιοι άλλοι.

 

  • Προθυμία

    Όπως είναι φυσικό η προθυμία είναι ένα προσόν που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.
    Δείξε πρόθυμος να αναλάβεις κάποιες ευθύνες ή υποχρεώσεις που σου αναθέτουν. Δείξε προθυμία ακόμα και για κάποια εξυπηρέτηση που μπορεί να σου ζητήσει κάποιος. Όλες αυτές οι ενέργειες είναι προς όφελος σου, γιατί σε βοηθούν να μάθεις κάποια πράγματα και να εγκλιματιστείς γρηγορότερα.

 

  • Επιμονή/ Υπομονή

    Δείξε επιμονή  σε ένα έργο που έχεις αναλάβει και τυχόν σε δυσκολεύει. Μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία, αλλά προσπάθησε να τα καταφέρεις. Για να σου το αναθέτουν σημαίνει πως πιστεύουν στις δυνατότητες σου.

    Μη θιχτείς με κάποια παρατήρηση των συναδέλφων και ανωτέρων σου. Είσαι καινούριος /α στο χώρο και οι κρίσεις και οι παρατηρήσεις των άλλων μπορούν να σου φανούν χρήσιμες γιατί μαθαίνεις από αυτές. Μην είσαι αρνητικός /ή  σε μια παρατήρηση, αντίθετα δέξου την και εκμεταλλεύσου την για την επίτευξη του στόχου σου. Σύντομα θα ακολουθήσει ένας έπαινος για την απόδοση και την αποτελεσματικότητα σου.

 

  • Δυναμισμός και λήψη πρωτοβουλίας

    Μη ξεχνάς ότι σου πρόσφεραν τη θέση που τώρα κατέχεις γιατί εκτίμησαν τα προσόντα σου και πίστεψαν ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Μη διστάζεις να συζητήσεις κάποιες ιδέες σου και να κάνεις προτάσεις. Μη φοβάσαι να αναλάβεις πρωτοβουλίες, αντίθετα δείξε μια δυναμική παρουσία. Βέβαια, φρόντισε να μην το παρακάνεις και μην επιχειρήσεις να πάρεις μόνος σου κάποιες κρίσιμες αποφάσεις.

 

  • Σεξουαλική Παρενόχληση - Τι κάνεις;

    Κάποιοι θεωρούν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα θέμα για ταινίες του σινεμά, αρνούμενοι να δεχτούν ότι είναι ένα πρόβλημα που πολλοί έχει τύχει να αντιμετωπίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον. Ειδικά για ένα νεοεισερχόμενο στο χώρο της εργασίας που ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί πλήρως με το περιβάλλον τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
    Θα πρέπει  να γνωρίζεις ότι σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης η ίδια η επιχείρηση ζημιώνεται και από ηθικής πλευράς, αλλά και γιατί μπορεί να χρειαστεί να χάσει κάποιον άξιο συνεργάτη. Επόμενο είναι λοιπόν να πρέπει ενημερωθεί γι' αυτό, ώστε να μπορεί να δράσει ανάλογα. Μ' αυτό τον τρόπο θα προστατευτεί η ίδια αλλά θα προστατεύσει και τους υπαλλήλους της.
    Αυτό που κάνεις λοιπόν, σε μια τέτοια περίπτωση είναι να ενημερώσεις κάποιον ανώτερο σου και βέβαια να κινηθείς διακριτικά και εχέμυθα.

Πηγή: dasta.uom.gr