Accessibility Tools

Skip to main content

Πώς να αλλάξεις καριέρα σε τρία βήματα

Τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις να αφήσεις μια και καλή πίσω σου τη δουλειά που μισείς.

Άλλη μια ημέρα στη δουλειά ξεκινά. Μια ακόμη ημέρα που θα σε βρει καθισμένο στο ίδιο γραφείο, να κάνεις τα ίδια πράγματα, να μιλάς με τους ίδιους ανθρώπους, να κοιτάζεις την ίδια οθόνη και τους ίδιους τοίχους, όπως κάνεις περίπου κάθε μέρα, εδώ και μια δεκαετία. Όχι, δεν είσαι αχάριστος. Ξέρεις καλά ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά, η θέση που έχεις είναι καλοπληρωμένη και με αρκετά ανθρώπινο ωράριο. Το μόνο πρόβλημα; Αυτό που κάνεις δε σε γεμίζει. Ακόμα χειρότερα, δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνεις ό,τι κάνεις σήμερα προκειμένου να βγάλεις τον επιούσιο, για πολύ καιρό ακόμα. Με δύο λόγια: έχεις μπουχτίσει.

Για αρχή, πάρε μια βαθιά ανάσα, γιατί, ως γνωστόν, το άγχος σκοτώνει. Εν συνεχεία ρίξε μια ματιά στη λίστα με τα τρία βήματα και τα δεκαπέντε σημεία που ακολουθεί και η οποία θα κάνει την όποια απόφαση σου λίγο πιο εύκολη.

Βήμα πρώτο: Ανακάλυψε

> Κάνε μια λίστα με όλα τα επαγγέλματα που θεωρείς ότι θα μπορούσες να κάνεις, όσο ανόητα ή απίθανα κι αν σου φαίνονται αυτά.

> Σύνταξε μια δεύτερη λίστα με όλα αυτά τα πράγματα που ξέρεις να κάνεις καλά (ή αλλιώς, τις επιμέρους επιδεξιότητες σου) και τα οποία δε θα είχες το παραμικρό πρόβλημα να εξακολουθήσεις να κάνεις αν / όποτε το απαιτούσαν οι συνθήκες προκειμένου να βγάλεις τα προς το ζην.

> Κάνε όσο περισσότερα online τεστ μπορείς: τεστ που εστιάζουν στην προσωπικότητά σου, τεστ που επικεντρώνονται στην μέχρι σήμερα επαγγελματική σου σταδιοδρομία, τεστ δεξιοτήτων κ.ο.κ. Κατόπιν, «σώσε» τ’ αποτελέσματα των τεστ αυτών και κατάγραψε τις λέξεις που προέκυψαν πιο συχνά περιγραφόντάς σε στ’ αποτελέσματα.

> Ξεκίνα την έρευνά σου. Επισκέψου βάσεις δεδομένων και website όπως τα linkedin.com, skywalker.gr, monster.com κλπ. Στην έρευνά σου αυτή χρησιμοποίησε ως «κλειδιά» τις λέξεις αυτές που προέκυψαν από τα online τεστ και τα ερωτηματολόγια που λέγαμε ακριβώς από πάνω καθώς επίσης και τις επιδεξιότητές σου. Στην έρευνά ου αυτή απόφυγε να χρησιμοποιήσεις παραμέτρους όπως ο τόπος εργασίας ή ο χρόνος δημοσίευσης κάποιας αγγελίας. Αφήνοντας «ανοικτές» τις δύο αυτές παραμέτρους, δεν αποκλείεται να βρεις δουλειές ή θέσεις που δεν μπορούσες να φανταστείς καν ότι υπάρχουν.

> Εντόπισε από πέντε έως δέκα δουλειές που θα έκανες ευχαρίστως. Εν συνεχεία, «σώσε» την περιγραφή των καθηκόντων της εκάστοτε θέσεως.

Βήμα δεύτερο: Κατέγραψε

> Στις θέσεις που «έσωσες», σημείωσε τις λέξεις-κλειδιά καθώς επίσης και τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν οι εργοδότες από τον εκάστοτε υποψήφιο. Ρύθμισε τα Google Alerts να σε ειδοποιούν για οτιδήποτε νέο προκύπτει στο διαδίκτυο για τις θέσεις αλλά και για τους επαγγελματικούς κλάδους / βιομηχανίες που σε ενδιαφέρουν.

> Εν συνεχεία, μίλησε με κάποιον οικονομικό σύμβουλο. Ο άνθρωπος αυτός θα μπορέσει να σε κατατοπίσει για το ποσό που, ενδεχομένως, θα χρειαστεί να έχεις «στην μπάντα» (sic) προκειμένου ν’ αλλάξεις επάγγελμα ομαλά, για το πόσο θα σου κοστίσει η εκπαίδευση πάνω στο καινούργιο σου επαγγελματικό αντικείμενο κ.ο.κ.

> Κατόπιν, κάνε δύο ακόμη λίστες: μια στην οποία θα καταγράφεις όλα αυτά τα έξοδα που δεν μπορείς ν’ αποφύγεις με τίποτα στην καθημερινότητά σου και μια στην οποία θα σημειώνεις όλα αυτά που μπορείς ν’ αποφύγεις. Μην παραλείψεις να σημειώσεις ξεχωριστά τι σου κοστίζει η παρούσα εργασία σου (για παράδειγμα, το ποσό που ξοδεύεις κάθε μήνα σε βενζίνη προκειμένου να πηγαινοέρχεσαι στη δουλειά) καθώς επίσης και όλα αυτά τα χρήματα που πετάς σε άχρηστα πράγματα και υπηρεσίες προκειμένου να νιώθεις κάπως χαρούμενος (επειδή ακριβώς δεν την «πολυπαλεύσεις» στη νυν δουλειά σου).

> Αν μπορείς να διαθέσεις χρόνο, αναζήτησε κάποια part time θέση στον κλάδο που σε ενδιαφέρει περισσότερο και προσπάθησε να την «κλείσεις». Αν καταφέρεις να γίνεις δεκτός στη συγκεκριμένη θέση, θα έχεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσεις από πρώτο χέρι τι ακριβώς «παίζει» με το νέο επαγγελματικό αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψεις αυτό που ήδη κάνεις (και το οποίο, φυσικά, πληρώνει τους λογαριασμούς σου).

> Βρες ανθρώπους που εργάζονται ήδη στους τομείς που σε ενδιαφέρουν και προσπάθησε να μάθεις όσο περισσότερα μπορείς από αυτούς για την επαγγελματική τους καθημερινότητα αλλά και για το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τον επαγγελματικό τους βίο. Ανάλογες πληροφορίες μπορείς ν’ αναζητήσεις και σε σχετικές δημοσιεύεις και άρθρα στο διαδίκτυο.

 

Βήμα τρίτο: Υλοποίησε

> Πριν πάρεις κάποια απόφαση, προσπάθησε να είσαι όσο πιο ήρεμος μπορείς, μένοντας μακριά από αρνητικές σκέψεις και τον φόβο της αποτυχίας. Επιπλέον, προσπάθησε να μην είσαι ιδιαίτερα αυστηρός απέναντι στον εαυτό σου, αφού, στην τελική ανάλυση, έχεις κάνει ήδη πάρα πολλά -σίγουρα περισσότερα από αυτά που (δε) θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση σου.Remaining

> Καταστάλαξε τι σε ζορίζει περισσότερο: ο φόβος της αλλαγής ή η κατάθλιψη που βιώνεις καθημερινά εξακολουθώντας να κάνεις τη δουλειά που κάνεις;

> Ό,τι κι αν αποφασίσεις, αποδέξου το: στην περίπτωση που επιλέξεις να μείνεις, θα πρέπει να νιώθεις βέβαιος ότι η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από ώριμη σκέψη. Αν πάλι θεωρήσεις φρόνιμο ν’ αλλάξεις δουλειά, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είσαι έτοιμος για την επερχόμενη αλλαγή.

> Προγραμμάτισε τους επόμενους στόχους σου με βάση την όποια απόφασή σου. Αν τελικά μείνεις στη δουλειά που είσαι, θα πρέπει να επινοήσεις τρόπους που θα σου δώσουν εκ νέου κίνητρο. Αν πάλι καταλήξεις ότι έχεις φτάσει για τα καλά ο καιρός της αλλαγής, «φρέσκαρε» το CV σου αλλά και τη σελίδα σου στο Linkedin και ξεκίνα να στέλνεις βιογραφικά. Χθες.

> Κράτα το μυαλό σου ανοικτό και ποτέ μη λες ποτέ. Μην ξεχνάς ότι οι περισσότερες (και μεγαλύτερες) ευκαιρίες προκύπτουν πάντα όταν βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά, χωρίς άγχος και, κυρίως, χωρίς παρωπίδες.

Πηγή : ergasia.gr