Accessibility Tools

Skip to main content

Γιατί η τετραήμερη εργασία «κερδίζει» τις ευρωπαϊκές οικονομίες - Ελληνικές εταιρείες έκαναν την αρχή

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις δοκιμάζουν πιλοτικά προγράμματα.

Οι συνθήκες εργασίας σε όλο τον κόσμο αλλάζουν συνεχώς και όλο και περισσότερες χώρες, δοκιμάζουν πιλοτικά, την τετραήμερη εργασία, παράλληλα με τη διατήρηση των ίδιων αποδοχών. Μιλώντας στο Dnews, ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς, επισημαίνει ότι «το μέλλον στον τομέα της εργασίας, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και των μισθών, παράλληλα με τη μείωση των ημερών εργασίας».

«Η τετραήμερη εργασία, εφαρμόστηκε πέρσι το καλοκαίρι, από κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις. Για δύο μήνες, τρεις μήνες, κάποιες επιχειρήσεις το δοκίμασαν, γιατί αυτό γίνεται σε πόλη την Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς.

«Στην Ευρώπη έχει γίνει πιλοτικά σε πολλά κράτη. Όταν υπάρχει μείωση των ημερών απασχόλησης και παράλληλα διατήρηση αποδοχών, αυτό αυξάνει και την παραγωγικότητα, αφού ο εργαζόμενος είναι πιο ξεκούραστος και έχει πιο πολύ χρόνο για τον εαυτό του. Οι λιγότερες ώρες εργασίας, έχουν θετικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως ο εσωτερικός τουρισμός, η εστίαση, η κατανάλωση. Παράλληλα ο εργαζόμενος, έχει περισσότερες ώρες ελεύθερες να περάσει με την οικογένειά του. Έτσι έχει περισσότερη γαλήνη, ποιότητα ζωής, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή και ψυχικών νόσων», επισημαίνει.

Στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει, «έχουμε μία στρέβλωση, τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλη αύξηση κερδοφορίας κάποιων επιχειρήσεων, που προσέγγισε το 20% και μία δυσανάλογα μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, που ήταν γύρω στο 3%».

Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει ήδη δοκιμαστεί σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη,  με αποτελέσματα που σε γενικές γραμμές, δείχνουν θετικό ισοζύγιο στα δεδομένα ικανοποίησης των εργαζομένων και παραγωγικότητας.

Η Βαλένθια, έγινε πρόσφατα, άλλη μία ευρωπαϊκή πόλη, που εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και ήταν εντυπωσιακά.

Η ικανοποίηση των εργαζομένων βελτιώθηκε σημαντικά και το 37,7% δήλωσε ότι κατάφεραν να αυξήσουν την καθημερινή σωματική τους δραστηριότητα λόγω του περισσότερου ελεύθερου χρόνου. Επιπλέον, το 35,5% βεβαιώνει ότι, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπόρεσε να ετοιμάσει ή να φάει προϊόντα φτιαγμένα στο σπίτι, κάτι που αποδεικνύεται πραγματικό πρόβλημα όταν επιστρέφουν στο γραφείο. Η αύξηση της άσκησης και η βελτίωση της διατροφής, προκάλεσε βελτίωση των επιπέδων άγχους κατά 34,9% μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το 64% των εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι είχε κοιμηθεί περισσότερο και καλύτερα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου από ό,τι σε μια κανονική εβδομάδα. Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνονται με 1,2% μείωση της κόπωσης και των συμπτωμάτων συναισθηματικής δυσφορίας που συμβάλλουν στο «Σύνδρομο Burnout» και που στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγει σε σιωπηλή παραίτηση ή παραίτηση.

Το 49,7% των ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο σε αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το 57,4% είπε ότι είχε περάσει περισσότερο χρόνο σε μπαρ και βεράντες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρατηρήθηκε επίσης και μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και μείωση της κίνησης στην πόλη, κατά 9,5%.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Βαλένθια, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, είχαν εφαρμόσει την αργία κάθε Δευτέρα και έτσι οι εργαζόμενοι είχαν για έναν οι δύο μήνες, συνεχόμενα τριήμερα ανάπαυσης.

Πηγή: dnews.gr