Πώς να καταλάβετε ποιες δεξιότητες πρέπει να βελτιώσετε για ανάδειξη της καριέρας σας
Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον, οι ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες είναι αυτές που αναδεικνύουν το πρόσωπο που τις κατέχει. Προκειμένου όμως το ίδιο να αντιληφθεί και να συνειδητοποιήσει τις ικανότητές του, οφείλει προηγουμένως να ανατρέξει στους τρόπους βάσει των οποίων μπορεί να διακρίνει τα “δυνατά” από τα “αδύνατά” του σημεία. Έτσι, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις δεξιότητες του και παράλληλα θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των αδυναμιών του.
1. Εστίαση στις προτιμήσεις του εργοδότη
Μια πρώτη και βασική μέθοδος είναι αρχικά η επικοινωνία με τον εργοδότη και σε ύστερο χρόνο η κατανόηση των αποτελεσμάτων που ο τελευταίος επιθυμεί. Ταυτόχρονα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς και τις ενέργειες που αποφεύγει ο εργοδότης του ή δεν επιθυμεί να βλέπει καθημερινά. Το να αντιληφθεί κάποιος τις προσδοκίες και τα οράματα του εργοδότη για τον οποίο και εργάζεται θα συμβάλλει και στη δική του επαγγελματική ανέλιξη.
2. Επικοινωνία με συναδέλφους που κατέχουν υψηλότερες ιεραρχικά θέσεις
Η συνεχής τριβή με άτομα από το περιβάλλον εργασίας που κατέχουν μια μακροχρόνια εμπειρία σε ορισμένο κλάδο είναι πάντοτε μια πολύ καλή λύση. Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν περισσότερες επαφές και διασυνδέσεις και πολλές φορές συμμετέχουν είτε σε ομάδες, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε σεμινάρια. Με λίγα λόγια σε δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετέχει και κάποιος με μικρότερη έως και μηδαμινή εμπειρία.
3. Έμφαση στη μελέτη
Μια παραδοσιακή μέθοδος είναι η έμφαση στην εν γένει μελέτη για την απόκτηση μιας περαιτέρω δεξιότητας. Η τεχνολογία σήμερα δίνει αμέτρητες δυνατότητες πρόσβασης σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, αλλά και podcasts μέσω των οποίων μπορεί κάποιος αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις, χωρίς καν να “ανοίξει” βιβλίο.
4. Πρωτοβουλία και ρίσκο
Μια ενδεχομένως πιο ριψοκίνδυνη μέθοδος είναι αυτή της ανάληψης πρωτοβουλιών και κατ’ επέκταση και ευθύνης. Η τελευταία από μόνη της ενεργοποιεί τον εργαζόμενο και αυτομάτως του προκαλεί το συναίσθημα της υπευθυνότητας και της συνέπειας. Το κέρδος είναι διπλό, αφενός το πρόσωπο βελτιστοποιεί τις ήδη υπάρχουσες δεξιότητές του ή ακόμη καλύτερα καλλιεργεί νέες, αφετέρου εντοπίζει τα κενά και τις αδυναμίες του.
5. Αυτοαξιολόγηση
Η πέμπτη και τελευταία μέθοδος είναι αυτής της αξιολόγησης του εργαζομένου από τον ίδιο τον εργαζόμενο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μέσω της κατάρτισης ενός πίνακα ή μιας λίστας με τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε εργαζόμενο κάθε φορά που αναλαμβάνει ένα project ή οποιαδήποτε άλλη εργασία. Η συγκέντρωση των στοιχείων αυτών θα βοηθήσουν τον ίδιο να εντοπίσει τις ικανότητες αλλά και τα τυχόντα μειονεκτήματά του.
Πηγή : citycampus.gr