Accessibility Tools

Skip to main content

Hustle culture vs Break Culture

Τι είναι το “hustle culture”;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αντίληψη στο χώρο εργασίας η οποία πρεσβεύει τη νοοτροπία της συνεχούς παραγωγικότητας. Η δουλειά έχει τον κύριο ρόλο στη ζωή μας και ο καθένας θα πρέπει να δουλεύει σκληρά και ακούραστα. Δεν “πρέπει” να υπάρχει ανάγκη για ρεπό, άδεια και γενικότερα ξεκούραση καθώς η επιτυχία στη δουλειά αντανακλά και την επιτυχία στη ζωή. Η νοοτροπία αυτή είναι γνωστή ως “hustle culture”.

Μειονεκτήματα του hustle culture

Πολλοί τη βρίσκουν ως μία ελκυστική και ενδιαφέρουσα στάση ζωής. Φαινομενικά, το hustle culture ευνοεί τις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν συνεχώς παραγωγικοί, κάνοντας ελάχιστα διαλείμματα και παραμένοντας αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ποιος εργοδότης δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο; Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά μειονεκτήματα, τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και για την επιχείρηση. Ειδικότερα:

Υπερκόπωση

Η υπερκόπωση επηρεάζει τη συνολική ποιότητα ζωής των εργαζομένων, καθώς και την υγεία τους, σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που πραγματοποίησε η Aflac Incorporated, το 59% των εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν συμπτώματα υπερκόπωσης σε σχέση με το 2021 που το ποσοστό άγγιζε το 52%. Βάσει της ίδιας έρευνας, η κακή ψυχική υγεία επηρέασε αρνητικά κατά ποσοστό 46% την απόδοση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα στο 51 % των εργοδοτών έγινε αντιληπτή εντός του χώρου εργασίας. Πρόκειται για ποσοστά που αναδεικνύουν το πρόβλημα της μη βελτιωμένης παραγωγικότητας και της εν τέλει υποβάθμισης της επιχείρησης.

Έλλειψη χρόνου για άλλες δραστηριότητες

Η υπερβολική προσήλωση στην δουλειά δυστυχώς μειώνει το χρόνο που διαθέτει κανείς για ασχολίες και δραστηριότητες εκτός δουλειάς. Αυτό δεν αφορά μόνο τον ελεύθερο χρόνο και την διασκέδαση κάποιου, αλλά επηρεάζει και τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει κανείς για σωματική άσκηση.

Έλλειψη χρόνου για σωστή και υγιεινή διατροφή

Επιπλέον, δεν υπάρχει χρόνος για πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή αγορά φρέσκων υλικών και μαγείρεμα ενός υγιεινού γεύματος), επομένως κανείς επιλέγει την εύκολη λύση του έτοιμου και γρήγορου φαγητού. Οι κακές συνήθειες επιβαρύνουν την υγεία των εργαζομένων με αποτέλεσμα να ασθενούν ευκολότερα και πιο συχνά με αποτέλεσμα την προσωρινή τουλάχιστον αποχή τους από τη δουλειά.

Τοξική ανταγωνιστικότητα

Το hustle culture δημιουργεί μακροπρόθεσμα συνθήκες τοξικού ανταγωνισμού σε μία επιχείρηση με δεδομένο ότι ο καθένας προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την άμιλλα όμως και τον ανταγωνισμό αντικαθιστά στην πραγματικότητα ο έντονος ανταγωνισμός και επομένως ο αντιπαραγωγικός ανταγωνισμός. Με άλλα λόγια ο κάθε εργαζόμενος δουλεύει ατομικά, προσπαθώντας να ξεπεράσει το συνάδελφό του. Η τακτική αυτή καταστρέφει αδιαμφισβήτητα το πνεύμα ομαδικότητας, που είναι σαφώς ωφέλιμο για μια επιχείρηση.

Η λύση του “break culture”

Τα μειονεκτήματα του hustle culture αναδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγή και αυτή είναι η υιοθέτηση της νοοτροπίας του “break culture”. Αυτή προωθεί την υγιή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής σε αντίθεση από αυτήν του “hustle culture”. Ενθαρρύνει παράλληλα τους εργαζόμενους να κάνουν διαλείμματα μέσα στην εργασία τους. Έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη απασχόληση των εργαζομένων, κάτι που εξασφαλίζει τη συγκέντρωση αλλά και την παραγωγικότητά τους. Παράλληλα, οι ίδιοι είναι πιο ευχαριστημένοι και υγιείς αλλά και η επιχείρηση προχωρά σε σταθερές πλέον βάσεις. Δεν είναι το καλύτερο για όλους;

Πηγή : citycampus.gr