Πώς θα μοιάζει ο χώρος εργασίας στο μέλλον;
Στα πλαίσια του εργασιακού κλάδου, πληθώρα αλλαγών έρχεται να τον μεταμορφώσει, όπως είναι μέχρι τώρα γνωστός, από τις παραδοσιακές έννοιες του εργασιακού χώρου μέχρι τον τρόπο διαμόρφωσης των πολιτικών και των διαδικασιών του εργατικού δυναμικού. Η συνεχώς επεκτεινόμενη τεχνολογία και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία, επισπεύδουν το μέλλον της εργασίας. Οργανισμοί και επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν και να προσαρμοστούν σε αυτές τις αλλαγές, δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επιτυχώς τους ευέλικτους ομολόγους τους. Ως αποτέλεσμα, η αναδιαμόρφωση των χώρων εργασίας και των εργασιακών ρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας των εργαζομένων για την επιτυχία και αυτής των επιχειρήσεων για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Ο χώρος εργασίας στο μέλλον θα αποτελέσει ένα ειδικά σχεδιασμένο οικοσύστημα προς ενίσχυση της επιχειρηματικής αξίας, με την ενδυνάμωση και την έμπνευση του εργατικού δυναμικού, ώστε να αποδώσουν τη μεγαλύτερη δυνατή δουλειά. Αξιοποιεί εργαλεία όπως οι προοδευτικές στρατηγικές εργατικού δυναμικού και οι καινοτόμες τεχνολογίες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την εμβάθυνση της δέσμευσης και τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης επικοινωνίας και συνεργασίας. Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί η ακριβής φύση του μελλοντικού εργασιακού χώρου, δεδομένου και του ότι η προσέγγιση κάθε εταιρείας πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις δικές της συγκεκριμένες ανάγκες και επιχειρηματικά πλαίσια, κατωτέρω περιγράφονται οι τάσεις που δίνουν μια ζωντανή εικόνα των δυνατοτήτων που επίκεινται.
Ο χώρος εργασίας στο μέλλον: Ανθρωποκεντρικές δεξιότητες
Κάποτε έννοιες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και γενικώς οι τεχνικές αυτοματισμού θεωρούνταν “άπιαστες”. Πλέον αυτές χρησιμοποιούνται όχι μόνο από επιχειρήσεις μεγάλης εμβέλειας, αλλά και από μικρότερες, με σκοπό την αποτελεσματική ολοκλήρωση καθημερινών ή επαναλαμβανόμενων διαδικασιών, γεγονός που έχει δημιουργήσει αυξημένες ευκαιρίες και ζήτηση για ανθρώπινες δεξιότητες και εργαζόμενους γνώσης. Αναδύεται έτσι ξανά, η σημασία της αξιοποίησης των ανθρωπίνων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργικότητα και η πρωτοβουλία. Συνεπώς, η προτεραιότητα των οργανισμών στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον θα είναι η επανεκπαίδευση των
εργαζομένων για την αντιμετώπιση στρατηγικών, υψηλότερης αξίας καθηκόντων και νέων ευθυνών. Ο σύγχρονος χώρος εργασίας θα ενσωματώνει την αναδυόμενη τεχνολογία και θα αξιοποιεί νέα ψηφιακά προϊόντα, πλατφόρμες και υπηρεσίες. Ωστόσο, η υποστήριξη ενός τόσο προηγμένου ψηφιακού τοπίου θα απαιτήσει τη δημιουργία νέων ρόλων, διαδικασιών, συστημάτων και προσώπων. Ο μελλοντικός χώρος εργασίας δεν θα περιλαμβάνει πλέον “εταιρικούς κηφήνες”. Αντίθετα, θα διαθέτει χαρούμενους, αφοσιωμένους και έμπιστους υπαλλήλους που θα αξιοποιούν τις ανθρώπινες ικανότητες για να αυξήσουν την παραγωγικότητα των οργανισμών τους.
Ευέλικτες ρυθμίσεις γραφείων
Στο μετα-πανδημικό εργασιακό περιβάλλον, πολλοί οργανισμοί θα υιοθετήσουν αυτό που οι ειδικοί του σχεδιασμού ονομάζουν “hoteling” κατά τη διάρθρωση των γραφείων τους. Ο χώρος εργασίας στο μέλλον, ενδέχεται να μην έχει μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά μια υβριδική διευθέτηση εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί χώροι γραφείων θα είναι αδρανείς τουλάχιστον κατά ένα μέρος του χρόνου. Ορισμένα τμήματα θα προορίζονται για ήσυχη εργασία, ενώ άλλα θα προορίζονται για συνεργατική εργασία και ομαδικές συζητήσεις. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού θα απαιτηθεί μια δομημένη στρατηγική για την αξιοποίηση στο έπακρο των λειτουργιών και των δεδομένων του χώρου εργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των εργαζομένων πολλών γενεών, είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, είτε για προσωρινούς, είτε για μόνιμους, είτε για απομακρυσμένους.
Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα
Λίγα χρόνια αργότερα, η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να γίνουν τόσο διαδεδομένες όσο και τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης στο σύγχρονο χώρο εργασίας. Αυτές οι τεχνολογίες πρόκειται να βελτιώσουν και να οδηγήσουν την επικοινωνία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, που θα υπερβαίνει το βίντεο και τη φωνή. Έργα όπως το Infinite Office του Facebook και το Oculus Rift χρησιμοποιούν την εικονική πραγματικότητα για να
δημιουργήσουν καθηλωτικές εικονικές ρυθμίσεις γραφείου. Μαζί με την επαυξημένη πραγματικότητα, η VR μπορεί επίσης να διευκολύνει τις κοινωνικά απομακρυσμένες συναντήσεις, δημιουργώντας εικονικά τραπέζια συσκέψεων, που διευκολύνουν την αίσθηση της εγγύτητας και της συνεργατικής νοοτροπίας. Αυτό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναπαραγωγή της ανθρώπινης σύνδεσης εξ αποστάσεως, βοηθώντας τους εργαζόμενους να διαβάζουν καλύτερα τις ενδείξεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος για πιο εξατομικευμένη αλληλεπίδραση με τους απομακρυσμένους συναδέλφους.
Η σωστή μίξη ανθρώπων και τεχνολογίας
Ως απάντηση στην πανδημία, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν περισσότερες ψηφιακές τεχνολογίες και εργαλεία αυτοματοποίησης εν μία νυκτί, χωρίς να έχουν πολλές ευκαιρίες να αξιολογήσουν πόσο καλά ταιριάζουν στις διαδικασίες εργασίας και την κουλτούρα τους. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μελλοντικού χώρου εργασίας είναι η συνεχής υιοθέτηση και χρήση προηγμένης τεχνολογίας και ανάλυσης. Καθώς αυτές οι τεχνολογίες θα γίνονται πιο εκλεπτυσμένες και προσιτές σε όλους, η ζήτηση για ορισμένες θέσεις εργασίας και νέα σύνολα δεξιοτήτων θα εξελιχθεί. Για να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε μια αγορά μετά την πανδημία και να προετοιμαστούν για το μέλλον της εργασίας, οι επιχειρήσεις χρειάζονται το σωστό μείγμα ανθρώπων, τεχνολογίας και μηχανών στο εργατικό δυναμικό τους. Η επίτευξη του σωστού μείγματος απαιτεί έξυπνες γνώσεις σχετικά με τη δυναμική του χώρου εργασίας και το πόσο καλά οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν στην υιοθέτηση της ρομποτικής, της μηχανικής μάθησης και άλλων προηγμένων τεχνολογιών, γνώσεις που μόνο τα αντικειμενικά δεδομένα μπορούν να παρέχουν. Εξοπλίζοντας τους ηγέτες των επιχειρήσεων με τις δυνατότητες της ανάλυσης εργατικού δυναμικού, οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να προετοιμαστούν για αυτό το ενδεχόμενο και να πλοηγηθούν με επιτυχία στην αλλαγή.
Ο χώρος εργασίας στο μέλλον και ο τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί θα ανταποκριθούν στα γεγονότα που θα τον ορίσουν, θα καθορίσει αυτούς που θα αποτύχουν να ακολουθήσουν, αυτούς που θα επιβιώσουν και αυτούς που θα ευδοκιμήσουν. Η καθιέρωση συστημάτων που βασίζονται στις ανθρώπινες δεξιότητες και προωθούν την επιχειρηματική ευελιξία είναι ένας τρόπος προετοιμασίας για το κύμα της αναδυόμενης τεχνολογίας και των ανατρεπτικών αλλαγών που θα καθορίσουν τον μελλοντικό εργασιακό χώρο. Οι προοδευτικοί οργανισμοί που επιθυμούν να ευδοκιμήσουν στη νέα οικονομία μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Humanyze στην ανάλυση του χώρου εργασίας για να δημιουργήσουν έξυπνους χώρους εργασίας του μέλλοντος. Η λύση μας για την ανάλυση του εργατικού δυναμικού θα βοηθήσει ώστε να ενσωματωθούν δεδομένα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να γεφυρωθούν φυσικοί και ψηφιακοί χώροι εργασίας. Κάνοντας χρήση των υπαρχόντων δεδομένων προς μετατροπή του εκάστοτε οργανισμού σε ευφυή επιχείρηση που θα είναι προετοιμασμένη για το μέλλον της εργασίας, θα γίνουν αντιληπτά τα οφέλη για κάθε ξεχωριστό οργανισμό.
Πηγή : citycampus.gr