Αλλάζουν όλα στα εργασιακά: Ρύθμιση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου προωθεί το υπουργείο Εργασίας, για τη διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης.Πρόκειται για μια διαδικασία ατομικών συμβάσεων, που σε περίοδο κρίσης και ανεργίας, θέτουν αυτομάτως τον εργαζόμενο σε μειονεκτική θέση, προκειμένου να υπογράψει ότι του ζητηθεί.

Η πρόθεση αυτή εκφράστηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης έσπευσε να προσθέσει ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράφουν αυτές τις ατομικές συμβάσεις «εάν το επιθυμούν».

Είναι προφανές όμως ότι χωρίς να υπάρχει η προστατευτική ασπίδα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι το ωράριο, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να δεχτούν εκβιαστικές πιέσεις. Παρέμβαση σε σχέση με το θέμα, έγινε από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που μίλησε για «τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με τη διάλυση του ωραρίου εργασίας, τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Πηγή:asfalistiko.gr