Νέο Προεδρικό Διάταγμα στα σκαριά για προσβασιμότητα ΑμεΑ, εγκύους και Ηλικιωμένους σε όλα τα πλοία
Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στο μέλλον θα υποχρεώνονται να εξασφαλίζουν προσβάσιμους χώρους και μέσα για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εγκύους και ηλικιωμένους. Παρόλο που πολλά πλοία ήδη διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς, δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάποιος νόμος που να καθορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται στη σύνταξη του προεδρικού διατάγματος, μετά από διαβούλευση, ώστε να διασφαλίσει την υποχρέωση όλων των ακτοπλοϊκών εταιρειών να παρέχουν κατάλληλους μηχανισμούς στα πλοία τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ και ειδικές ράμπες.
Η περίοδος χάριτος για να γίνουν οι αλλαγές που προβλέπονται θα είναι τρία χρόνια και θα αφορούν τόσο τα πλοία που είναι ήδη σε λειτουργία, όσο και τα νέα πλοία που θα εισαχθούν στην αγορά.
Το προεδρικό διάταγμα έχει τίτλο «Κανονισμός ενδιαιτήσεως και καθορισμού αριθμού επιβατών των επιβατηγών πλοίων» και έχει σταλεί για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς. Το πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα πλοία της ακτοπλοΐας αναδείχθηκε πρόσφατα όταν ένα παιδί σε αναπηρικό αμαξίδιο έπρεπε να περιμένει μαζί με τη μητέρα του στο γκαράζ του πλοίου στη βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης ειδικής ράμπας.
Αναλυτικές οδηγίες του Προεδρικού Διατάγματος
Η κατασκευή και η θέση των χώρων για ΑμεΑ πρέπει να είναι ασφαλείς και εύχρηστες. Οι χώροι διακίνησης των ΑμεΑ δεν θα έχουν κατώφλια ή άλλες προεξοχές στο δάπεδο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι κατασκευαστικά εφικτό, θα τοποθετούνται ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή κατάλληλα αναβατόρια κλίμακας.
Η διακίνηση των ΑμεΑ από κατάστρωμα σε κατάστρωμα θα γίνεται μόνο με ανελκυστήρες. Όλα τα πλοία θα πρέπει να εγκαταστήσουν ανελκυστήρες κάθετης κίνησης από εξουσιοδοτημένες εταιρείες από το κύριο κατάστρωμα οχημάτων μέχρι τα καταστρώματα με κοινόχρηστους χώρους παραμονής, εστίασης, υγιεινής και θαλαμίσκους.
Η χρήση της ράμπας οχημάτων που οδηγεί στο κύριο κατάστρωμα επιτρέπεται για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ μόνο με τη χρήση οχήματος. Πρέπει να οριστούν τουλάχιστον δύο θέσεις αυτοκινήτων ΑμεΑ πλησίον του ανελκυστήρα, με τη διεθνή κατάλληλη σήμανση.
Επίσης, πρέπει κατ’ ελάχιστο να υπάρχει μία θέση για αμαξίδιο ΑμεΑ ανά εκατό επιβάτες σε κάθε αίθουσα παραμονής επιβατών και δύο θέσεις σε κάθε εστιατόριο. Το 2% των θέσεων επιβατών πρέπει να είναι κατάλληλες για άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Ο χώρος υποδοχής και το κυλικείο θα πρέπει να είναι σε ύψος έως 90 εκατοστά. Προβλέπονται επίσης δίκλινοι και τετράκλινοι θάλαμοι με ειδικούς χώρους υγιεινής για χρήση από τους συνοδούς, ανάλογα με τη χωρητικότητα και το μέγεθος του πλοίου.
Η πρόσβαση στο πλοίο, η σηματοδότηση και τα μέσα μετάδοσης αναγγελιών πρέπει να είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ ενώ θα απαγορεύεται ρητά, η χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων από τα ΑμεΑ.
Πηγή : thehappynews.gr