«Σε επαφή»: Πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για άτομα με οπτικές και ακουστικές αναπηρίες

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

«Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση και όχι μόνο για ένα πολιτιστικό και επικοινωνιακό "πυροτέχνημα"»

Ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με άξονα την ισότιμη συμπερίληψη ατόμων με οπτικές βλάβες, χωρίς να αποκλείει τη χρήση της από όποιον επισκέπτη θελήσει να εμπλουτίσει την εμπειρία της ξενάγησής του με αυτήν, δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ).

Το πρόγραμμα «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», που σχεδιάστηκε σε στενή συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με 'Αλλα Μάτια» και την HandsUp, το πρώτο πρακτορείο διερμηνέων νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα, δίνει πλέον τη δυνατότητα σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία (οπτική και ακουστική βλάβη) να έχουν πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση της Κυκλαδικής Τέχνης.

 Το «ΣΕ ΕΠΑΦΗ», που τέθηκε σε λειτουργία μετά από πιλοτική εφαρμογή του σε focus groups ατόμων με αισθητηριακές βλάβες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ στα οποία συμμετέχει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και υλοποιείται με την υποστήριξη της Eurolife FFH, στρατηγικού συνεργάτη του μουσείου.

«Πριν από 34 χρόνια γεννήθηκα τυφλός, πήγα σε σχολείο μαζί με παιδιά που βλέπουν, ένιωθα πανέμορφα στο σχολείο αυτό κάνοντας ένταξη με σωστούς όρους και προϋποθέσεις και ένιωθα πάντα άβολα σε κάθε σχολική εκδρομή σε μουσεία. Γιατί ήμουν πάρα πολύ κοντά σε πράγματα που διάβαζα με τον δικό μου τρόπο, με την αφή ή ηχογραφημένα σε ιστορία, και δεν μπορούσα ποτέ να ξέρω πώς είναι. Να τα 'δω' με τον δικό μου τρόπο. Τα 'έβλεπα' όμως με μεγάλη προσπάθεια μέσα από τις περιγραφές των συμμαθητών και των δασκάλων μου. Πού να φανταστώ, ότι τώρα θα βρισκόμουν εδώ για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που συνδιαμορφώσαμε με το ΜΚΤ, υπηρετώντας το παγκόσμιο μότο του αναπηρικού κινήματος 'Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς'», δήλωσε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με 'Αλλα Μάτια», στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα στο ΜΚΤ.

Διαβάστε τη συνέχεια:https://www.lifo.gr/now/greece/se-epafi-programma-toy-moyseioy-kykladikis-tehnis-gia-atoma-me-optikes-kai-akoystikes