Accessibility Tools

Skip to main content

Πως να δημιουργήσετε μια κουλτούρα που ενθαρρύνει την ανέλιξη των εργαζομένων

Η ανέλιξη των εργαζομένων δεν είναι απλώς μια απλή φιλοδοξία, είναι o ακρογωνιαίος λίθος μιας ακμάζουσας, προνοητικής εταιρείας.

Για τους εργαζομένους, η επιδίωξη της ανέλιξης αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από την προοπτική ενός μεγαλύτερου μισθού ή ενός πιο εντυπωσιακού τίτλου εργασίας.

Ενσωματώνει την ουσία της προσωπικής ανάπτυξης, της επαγγελματικής ολοκλήρωσης και της βαθιάς ριζωμένης επιθυμίας για ουσιαστική επίδραση στο χώρο εργασίας.

Η καλλιέργεια μιας ισχυρής κουλτούρας ανέλιξης των εργαζομένων είναι μια απαραίτητη επένδυση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία οποιασδήποτε επιχείρησης.

Πέρα από τα άμεσα οφέλη της βελτίωσης των δεξιοτήτων και της αύξησης της εργασιακής απόδοσης, ενσταλάζει μια αίσθηση σκοπού και πίστης στους εργαζόμενους.

Όταν τα άτομα βλέπουν την ανάπτυξή τους να καλλιεργείται ενεργά, αποκτούν μεγαλύτερη δέσμευση, κινητοποίηση και επενδύσεις στη δουλειά τους.

Για αυτό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο πρακτικά, δηλαδή το πως μπορούν οι εταιρείες να δημιουργούν μια τέτοια κουλτούρα προόδου.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

1. Δίνοντας προτεραιότητα στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων.

Η προτεραιότητα στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων είναι στρατηγική επιταγή για κάθε επιχειρηματία που θέλει να οικοδομήσει μια επιτυχημένη και βιώσιμη επιχείρηση.

Πρώτον, ξεκινά με ένα σαφές όραμα και δέσμευση για την προώθηση μιας κουλτούρας ανάπτυξης εντός του οργανισμού.

Οι επιχειρηματίες μπορούν να διαθέσουν πόρους, χρόνο και προϋπολογισμό, για να παρέχουν εκπαίδευσηεργαστήρια και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων που ευθυγραμμίζονται με τους επαγγελματικούς στόχους των εργαζομένων και τους στόχους της εταιρείας.

Σύμφωνα με έρευνα του 2022 από το The Conference Board, αποκάλυψε ότι το 96% των συμμετεχόντων ήθελε να συνεχίσει να μαθαίνει περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με την δουλειά του.

Επίσης, οι τακτικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις και οι αξιολογήσεις απόδοσης μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατομικών αναγκών ανάπτυξης και στην προσαρμογή των σχεδίων ανάπτυξης ανάλογα.

Επιπλέον, η προσφορά προγραμμάτων καθοδήγησης, η ενθάρρυνση διαλειτουργικών συνεργασιών και η παροχή πρόσβασης σε εκπαιδευτικούς πόρους αποδεικνύουν μια γνήσια αφοσίωση στην πρόοδο των εργαζομένων.

Αναγνωρίζοντας και υποστηρίζοντας την επαγγελματική ανάπτυξη της ομάδας τους, οι επιχειρηματίες όχι μόνο καλλιεργούν ένα πιστό και με κίνητρα εργατικό δυναμικό, αλλά διασφαλίζουν επίσης ότι η εταιρεία τους παραμένει προσαρμοστική και ανταγωνιστική σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

2. Ανέλιξη των εργαζομένων: Καθιερώνοντας επίσημα προγράμματα καθοδήγησης (mentorship).

Η δημιουργία προγραμμάτων καθοδήγησης εργαζομένων μπορεί να είναι ένα μετασχηματιστικό βήμα για κάθε επιχείρηση που επιδιώκει να καλλιεργήσει ταλέντα και μια κουλτούρα μάθησης και να βελτιώσει τη συνολική της απόδοση.

Η καθοδήγηση είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και εξατομικευμένος τρόπος για τους υπαλλήλους να λαμβάνουν επιπλέον καθοδήγηση για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα το “The Mentor Method”, μόνο το 37% των ανθρώπων έχει πρόσβαση στην καθοδήγηση. Το υπόλοιπο 63% των εργαζομένων πιθανώς να μπαίνει από μόνο του στην διαδικασία να μιλάει με μέντορες.

Στην προσπάθεια τους να το αντιμετωπίσουν αυτό, το 84% των κορυφαίων εταιρειών του Fortune 500, έχουν ήδη δημιουργήσει τα δικά τους προγράμματα καθοδήγησης για τους υπαλλήλους τους.

Για να ξεκινήσετε τέτοια προγράμματα, ξεκινήστε προσδιορίζοντας τους συγκεκριμένους στόχους που θέλετε να επιτύχετε μέσω της καθοδήγησης.

Στη συνέχεια, ορίστε μέντορες μέσα από τον οργανισμό, επιλέγοντας άτομα με τη σωστή τεχνογνωσία, εμπειρία και προθυμία να καθοδηγήσουν και να υποστηρίξουν τους εργαζομένους.

Δημιουργήστε ένα επίσημο πλαίσιο για το πρόγραμμα, περιγράφοντας τις προσδοκίες, τη διάρκεια και τη συχνότητα των αλληλεπιδράσεων μέντορα-καθοδηγούμενου.

Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων και προσφέρετε πόρους όπως εκπαιδευτικό υλικό ή εργαστήρια για να βοηθήσετε στη διαδικασία καθοδήγησης.

Είναι επίσης σημαντικό να αξιολογείτε περιοδικά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, αναζητώντας ανατροφοδότηση τόσο από μέντορες όσο και από καθοδηγούμενους για να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις.

Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα, οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά προγράμματα καθοδήγησης που όχι μόνο ενισχύουν τις δεξιότητες των εργαζομένων, αλλά συμβάλλουν επίσης σε ένα πιο συνεκτικό και παρακινημένο εργατικό δυναμικό.

3. Ενθαρρύνοντας τους managers να γνωρίζουν τις φιλοδοξίες των υφιστάμενών τους.

Είναι πολύ σημαντικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον, οι διευθυντές να μην είναι απλώς επόπτες αλλά μέντορες στην σταδιοδρομίας για τους υπαλλήλους τους.

Για να ενθαρρυνθούν οι managers να γνωρίζουν τις φιλοδοξίες των μελών της ομάδας τους, μπορούν να ξεκινήσουν συζητώντας ανοιχτά τη σημασία της ανάπτυξης των εργαζομένων εντός του οργανισμού.

Έτσι καλλιεργείται μια αίσθηση εμπιστοσύνης και σύνδεσης μεταξύ των εργαζομένων και των προϊσταμένων τους, ενισχύοντας ένα πιο θετικό και συνεργατικό περιβάλλον εργασίας.

Όταν οι διευθυντές γνωρίζουν τους στόχους σταδιοδρομίας των μελών της ομάδας τους, μπορούν να προσαρμόσουν αναθέσεις και ευκαιρίες που ευθυγραμμίζονται με αυτές τις φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα υψηλότερα κίνητρα και ικανοποίηση από την εργασία.

Αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τους διευθυντές που συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας των εργαζομένων, επισημάνεται η συμβολή τους ως υποδειγματική ηγεσία.

Προάγοντας αυτήν την κουλτούρα ευαισθητοποίησης και υποστήριξης, οι επιχειρηματίες μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι διευθυντές τους όχι μόνο επιβλέπουν τις ομάδες τους, αλλά τροφοδοτούν ενεργά την ανάπτυξή τους, με αποτέλεσμα ένα κίνητρο και πιστό εργατικό δυναμικό που ωθεί την επιχείρηση προς τα εμπρός.

Αγκαλιάζοντας τις στρατηγικές που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, οι οργανισμοί μπορούν να ενδυναμώσουν το εργατικό δυναμικό τους να πετύχει υψηλούς στόχους.

Η επένδυση στην ανάπτυξη των εργαζομένων όχι μόνο ενισχύει τις ατομικές δεξιότητες, αλλά συμβάλλει επίσης σε ένα παρακινημένο, αφοσιωμένο και πιστό εργατικό δυναμικό, το οποίο, με τη σειρά του, τροφοδοτεί την καινοτομία και οδηγεί την επιχειρηματική επιτυχία.

Για αυτό λοιπόν, οι επιχειρήσεις πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό, και να κάνουν την αρχή επενδύοντας στον σημαντικότερο πόρο της, το ανθρώπινο δυναμικό.

Πηγή : businessrev.gr