Accessibility Tools

Skip to main content

Μεταμορφώθηκε η παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος -Έχουν τοποθετηθεί και όργανα για τα παιδιά με αναπηρία

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για την ανάπλαση του πάρκου στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην αναμόρφωση της παιδικής χαράς σ' έναν ιστορικό χώρο, όπου συνδυάζει για τα παιδιά το παιχνίδι με την ιστορική γνώση.

Η παιδική χαρά βρίσκεται στην «καρδιά» του πάρκου και πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο, ασφαλές και μέσα στο πράσινο χώρο διασκέδασης για τα παιδιά, με σύγχρονα όργανα παιχνιδιού, υποδομές και νέο αστικό εξοπλισμό.

«Η νέα παιδική χαρά στην Ακαδημία Πλάτωνος μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στον στόχο μας να έχουμε μια σύγχρονη και ασφαλή παιδική χαρά, σε απόσταση 10 λεπτών από κάθε σπίτι», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Αποτελεί όμως και μια μικρή πινελιά πάνω σ' ένα μεγάλο "καμβά'' έργων, που δίνουν ζωή στην περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της».

Η ολική αναμόρφωσή της αποτελεί το πρώτο βήμα του συνολικού σχεδίου για την ευρύτερη ανάπλαση του ιστορικού πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος, με στόχο την ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μνημεία, την αναβάθμιση όλου του χώρου σ' έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας των επισκεπτών. Η μελέτη για την ευρύτερη αναμόρφωση του πάρκου υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε» την πόλη σου, ενισχύοντας την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων ν' αποδώσει περισσότερο ποιοτικό ελεύθερο χώρο στους κατοίκους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους στην πόλη.

Η ανακατασκευή της έγινε με γνώμονα τις απαιτούμενες λειτουργικές ανάγκες των σύγχρονων χώρων παιχνιδιού, με στόχο την προαγωγή της εξελικτικής διαδικασίας των παιδιών στην κοινωνική, νοητική, κινητική, δημιουργική και συναισθηματική διάσταση. Οι περιοχές παιχνιδιού οργανώθηκαν σε κυκλική διάταξη, μ' έναν χώρο εκτόνωσης στο κέντρο και μια περιμετρική ζώνη κίνησης και στάσης, που ακολουθεί το περίγραμμα της παιδικής χαράς. Διαθέτει μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, όπως διθέσια κούνια νηπίων, τριθέσια κούνια με δυο καθίσματα παίδων κι ένα κάθισμα τύπου «φωλιά», ξύλινη πολυλειτουργική κατασκευή με τσουλήθρα και στύλο πυροσβέστη, καρουζέλ για αναπηρικό αμαξίδιο, ξύλινη επιφάνεια αναπήδησης με ελατήρια, πολυλειτουργική σύνθετη κατασκευή με δυο πύργους και προσβάσιμη σκάλα, αλλά και τραμπάλα πολλών θέσεων με δύο καθίσματα.

Στην παιδική χαρά έχουν τοποθετηθεί όργανα για τα παιδιά με αναπηρία, όπως επίσης εσωτερικές και εξωτερικές προσβάσεις για την άνετη μετακίνησή τους. Στον χώρο υπάρχει κατάλληλος και επαρκής φωτισμός, άνετα καθίσματα για τους συνοδούς, σημεία φυσικής σκίασης από τα δέντρα του περιβάλλοντος χώρου, βρύση, καλάθια απορριμμάτων, αλλά και πινακίδα με χρήσιμες πληροφορίες. Η παιδική χαρά έχει λάβει πιστοποιητικό συμμόρφωσης από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου, ενώ η γενική διαμόρφωση και οι εξοπλισμοί της παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά, αποτρέποντας κινδύνους και τραυματισμούς. Διαθέτει τεχνητή περίφραξη, ενώ για τις επιφάνειες πτώσης χρησιμοποιήθηκε χυτό ελαστικό δάπεδο.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει κατασκευαστεί από φυσικά υλικά, προκειμένου να εναρμονίζονται με το έντονο φυσικό στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών. Τα τεχνητά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι ανακυκλώσιμα. Για τις επιφάνειες πτώσης έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά υλικά, ενώ για τις ζώνες όδευσης χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Και τα δύο επιτρέπουν τη φυσική απορροή των υδάτων, ενώ προέρχονται από υλικά, που επίσης θα μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το έργο ανακατασκευής της παιδικής χαράς στην Ακαδημία Πλάτωνος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή : iefimerida.gr