Accessibility Tools

Skip to main content

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο αποκτά περισσότερα από 100 έργα ανάπηρων καλλιτεχνών

«Η κατανόηση της αξίας των ανάπηρων καλλιτεχνών σημαίνει καλύτερη ζωή για τα ανάπηρα άτομα σε όλο τον κόσμο», αναφέρει σε δήλωση της η Linda Johnson.

Το 1974, ο Elias Katz και η Florence Ludins-Katz ίδρυσαν το Κέντρο Τέχνης Creative Growth, το οποίο παρέχει εξοπλισμό, στούντιο και χώρους γκαλερί σε καλλιτέχνες με νοητική και αναπτυξιακή αναπηρία. Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Όκλαντ και οι αντίστοιχοι οργανισμοί της περιοχής – το Creative Explored στο Σαν Φρανσίσκο και το Nurturing Independence Through Artistic Development (NIAD) στο Ρίτσμοντ – συνεχίζουν να ανθίζουν.

Καθώς πλησιάζει η 50ή επέτειος της Δημιουργικής Εξέλιξης, το στούντιο και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (SFMOMA). Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία προβλέπει την απόκτηση περισσότερων από 100 έργων ανάπηρων καλλιτεχνών, δύο εκθέσεις και τρία χρόνια προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

«Όλα τα μουσεία σύγχρονης τέχνης θα πρέπει να αρχίσουν να μελετούν το έργο των ανάπηρων καλλιτεχνών»

Η αγορά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες για απόκτηση έργων ανάπηρων καλλιτεχνών από οποιοδήποτε αμερικανικό μουσείο, αναφέρει ο Michael Janofsky των New York Times.

Καλλιτεχνικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς

«Η κατανόηση της αξίας των ανάπηρων καλλιτεχνών σημαίνει καλύτερη ζωή για τα ανάπηρα άτομα σε όλο τον κόσμο και έναν πιο εμπλουτισμένο και ουσιαστικό καλλιτεχνικό κόσμο για όλους», αναφέρει σε δήλωση της η Linda Johnson, διευθύντρια του Creativity Explored. «Αυτή η ιστορική απόκτηση από το SFMOMA αναγνωρίζει την ιστορική σημασία του ονείρου των Katzes και υπογραμμίζει τη δέσμευση του μουσείου για ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς».

Η αγορά ύψους 578.000 δολαρίων περιλαμβάνει 114 έργα δέκα καλλιτεχνών που συνδέονται με τη Δημιουργική Εξέλιξη, καθώς και αρκετές δεκάδες ακόμα έργα καλλιτεχνών που συνδέονται με τη Creativity Explored και το NIAD.

Μεταξύ των καλλιτεχνών της Creative Growth είναι ο Dan Miller, γνωστός για τα πλούσια πολυεπίπεδα έργα του. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα της οργάνωσης και τα έργα του έχουν εκτεθεί σε μουσεία σε όλο τον κόσμο- έχουν επίσης συλλεχθεί από διασημότητες όπως ο David Byrne των Talking Heads. Άλλοι καλλιτέχνες είναι η Camille Holvoet, της οποίας «η καλλιτεχνική πρακτική είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφική, με μια ξεχωριστή αφηγηματική παρόρμηση», και η Judith Scott, η οποία έκανε «περίπλοκα, πολυεπίπεδα γλυπτά» πριν από το θάνατό της το 2005, σύμφωνα με το SFMOMA.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Την άνοιξη του 2024, το SFMOMA θα διοργανώσει μια έκθεση προς τιμήν της 50ής επετείου της Δημιουργικής Εξέλιξης, η οποία θα περιλαμβάνει επιλογές από τα 114 έργα που συνδέονται με την οργάνωση. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να δουν ένα νέο έργο που θα έχει ανατεθεί στον William Scott, έναν καλλιτέχνη της Creative Growth, γνωστό για τα πορτρέτα και τα αστικά του τοπία. Θα δημιουργήσει μια τοιχογραφία για την είσοδο στις γκαλερί του δεύτερου ορόφου του SFMOMA.

Η ευρεία συνεργασία προέκυψε λόγω μιας ανοιχτής επιστολής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Alexandra Tremayne-Pengelly του Observer. Στις αρχές του 2022, ο Matthew Higgs, ο επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού χώρου τέχνης White Columns, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Instagram με την οποία καλούσε τον Christopher Bedford, τον μελλοντικό διευθυντή του SFMOMA, να στηρίξει οργανισμούς όπως η Creative Growth.

«Αυτή η συμφωνία είναι «εντελώς πρωτόγνωρη», λέει ο Higgs στον Observer. «Θα έχει ιστορικό αντίκτυπο στον τομέα της τέχνης».

Μακρύς ο δρόμος για την εξάλειψη της αναπηροφοβίας

Γενικότερα, τα αμερικανικά μουσεία έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν όσον αφορά στην εκπροσώπηση, προσθέτει. Παρόλα αυτά, η απόκτηση του SFMOMA «σηματοδοτεί στον ύψιστο βαθμό που μπορεί να φανταστεί κανείς ότι όλα τα μουσεία σύγχρονης τέχνης θα πρέπει να αρχίσουν να μελετούν το έργο των αναπήρων καλλιτεχνών».

Ο Bedford λέει ότι μια επίσκεψη στο Creative Growth αμέσως μετά τη δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής ήταν μια εμπειρία που άνοιξε τα μάτια.

Η Ginger Shulick Porcella, διευθύντρια της Creative Growth, σε δήλωση της αναφέρει ότι «Η απόκτηση του SFMOMA σηματοδοτεί ένα  «ιστορικό ορόσημο στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης(…)Για πάρα πολύ καιρό τα ιδρύματα τέχνης αγνοούσαν ή υποτιμούσαν τους καλλιτέχνες με αναπηρία», προσθέτει. «Αυτοί οι ταλαντούχοι δημιουργοί δεν μπορούν πλέον να υποβιβάζονται στην κατηγορία των «παρείσακτων καλλιτεχνών», καθώς «βρίσκονται» σε σταθερά στους τοίχους των μουσείων σε όλο τον κόσμο».

«Τα έργα αυτά πρέπει να επαινούνται πρώτα και κύρια για την καλλιτεχνική τους αξία», λέει στους Times ο Tom di Maria, επίτιμος διευθυντής της Creative Growth.

Πηγή : in.gr