"Νέος" Ποινικός Κώδικας: Η ρύθμιση που θα λύσει τον "γόρδιο δεσμό"

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

Πρόβλεψη στον "νέο” Ποινικό Κώδικα, επιχειρεί να λύσει το μεγάλο νομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά από την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε πως δεν πρέπει να μειώνονται οι αμετάκλητες ανώτατες ποινές των 25 ετών στα 20 χρόνια με βάση τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρμονία στην αποφυλάκιση με όρους των κρατουμένων.

Κι αυτό γιατί με βάση τα νομολογιακά δεδομένα παγίως, ο επιεικέστερος νόμος υπερισχύει. Συνεπώς, εφόσον το ανώτατο όριο (πρόσκαιρη κάθειρξης) είναι πλέον τα 20 χρόνια για σωρρευτικές ποινές, οι κρατούμενοι ευελπιστούσαν σε "μείωση” της ποινής τους και νωρίτερη αποφυλάκιση.

Όμως πρόσφατα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέτρεψε δυο προηγούμενες πρόσφατες αποφάσεις ποινικών τμημάτων του δικαστηρίου αλλά και το βασικό αυτό νομολογιακό κεκτημένο, που αφορά στην υπερίσχυση επιεικέστερου νόμου.

Έτσι όμως δημιουργήθηκε η δυσαρμονία κρατούμενοι προ της ισχύος του ποινικού κώδικα του 2019 να αποφυλακίζονται μετρώντας ανώτατο όριο ποινής τα 25 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα το ανώτατο όριο είναι τα 20 χρόνια.

Ρύθμιση
Με την πρότασή της η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, προσθέτει σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική πρόβλεψη, με βάση και την παρότρυνση της ίδιας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αφορά τις αποφυλακίσεις κρατουμένων.

Η νομοθετική ρύθμιση επιχειρεί να φέρει ισορροπία μεταξύ της απόφασης του Αρείου Πάγου περί μη ανατροπής της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης αλλά και του προνομίου του κρατούμενου στην εφαρμογή του ευμενέστερου νόμου.

Έτσι προστίθεται μεταβατική διάταξη ως εξής:

"Για τους μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Ποινικού Κώδικα καταδικασθέντες αμετακλήτως σε πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές, για τις οποίες καθορίστηκε, κατ’ αρθρο 94 παρ. 1 και 2 ΠΚ, συνολική ποινή υπερβαίνουσα τα 20 ή 15 έτη πρόσκαιρης κάθειρξης, καθώς και τα 8 ή 5 έτη φυλάκισης αντίστοιχα, ως εκτιτέα ποινή για την απόλυση υπό όρο αυτών λογίζονται τα 20, 15, 8 και 5 έτη αντίστοιχα.

Η ολομέλεια
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απέρριψε το αίτημα κρατουμένου να μειωθεί η ποινή του με βάση το νέο ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής, το οποίο με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκε από τα 25 στα 20 χρόνια κάθειρξη.

Το όριο αυτό αφορά τις (παραπάνω από μία) πρόσκαιρες- πλην ισοβίων-ποινές καταδικασθέντων , που σωρρευτικά, μπορούν να φτάσουν κατά ανώτατο όριο στα 20 χρόνια (από τα 25 με τον παλαιό ΠΚ).

Έτσι όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έβαλε "πάγο” στις ελπίδες όλων των κρατουμένων - καταδίκων να μειώσουν τις ποινές τους από τα 25 στα 20 χρόνια, ανατρέποντας παράλληλα και δυο προηγούμενες αντίθετες αποφάσεις Ποινικών Τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εν ολίγοις αποφάνθηκε πως για τους αμετάκλητα καταδικασθέντες έως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, δεν ισχύει η υπερίσχυση του επιεικέστερου νόμου άρα δεν μπορούν (όπως με σωρηδόν προσφυγές ζητούν) να μειώσουν την ποινή τους από τα 25 στα 20 έτη, που είναι το νέο ανώτατο όριο ποινής.

Άρα, δεν μπορούν να αποφυλακιστούν νωρίτερα. Όπως μάλιστα αναφέρει η ολομέλεια, το θέμα μπορεί να λυθεί νομοθετικά, όπως και πιθανότατα θα γίνει.

Πηγή:capital.gr