«Να τον προσέχεις αυτόν. Είναι αποφυλακισμένος…»

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ένας αποφυλακισμένος με πολύ μεγάλη δυσκολία βρήκε δουλειά σε μια πιτσαρία που ανήκε σε αλυσίδα τέτοιων καταστημάτων.

Ο καιρός περνούσε ήσυχα, ώσπου μια μέρα κάποιος πελάτης ειδοποιεί τον προϊστάμενο του καταστήματος για το παρελθόν του εργαζόμενου.

«Να τον προσέχεις αυτόν», του λέει καθώς τον γνώριζε ως αστυνομικός που είναι.

Την επόμενη ημέρα ο εργαζόμενος ειδοποιείται να σταματήσει τη δουλειά εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

«Μα, αν στο έλεγα νωρίτερα, θα με έπαιρνες;» τον ρώτησε απορημένος φεύγοντας.

«Άλλο αυτό…» απάντησε ο εργοδότης. «Το κατάστημα έχει ένα όνομα και πρέπει να προφυλαχτεί».

Ένα περιστατικό που συνέβη στη Λάρισα και ακούστηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Μεγάρου. Εκεί διεξήχθη μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την επανένταξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι πρώην εξαρτημένοι από ουσίες και οι αποφυλακισμένοι, με διοργανωτές τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο «Διέξοδος» που ασχολείται με τον σωφρονισμό και την επανένταξη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τα χείλη της περιφερειακής διευθύντριας του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Όλγας Τσιούρβα ακούστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία. Επισήμανε πως αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 1.000.000 περίπου άνεργοι και οι 700.000 είναι γυναίκες. Τόνισε μάλιστα πως δεν έχει μειωθεί αισθητά η ανεργία στη χώρα μας εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη που είναι διαφορετικά μετά την κρίση.

Στη Λάρισα οι άνεργοι είναι 19.500 και στην υπηρεσία οδηγήθηκαν 41 αποφυλακισμένοι. Βέβαια σχολιάστηκε πως δεν είναι νούμερο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό δεν πηγαίνει να εγγραφεί ή δεν δηλώνει πως είναι αποφυλακισμένος όταν πηγαίνει στον ΟΑΕΔ.

Η κ. Τσιούρβα ανέφερε πως πέντε από αυτούς (αποφυλακισμένοι) εργάζονται μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή. Οι τρεις επέστρεψαν στη δουλειά που είχαν, ενώ οι δύο πήγαν σε συγγενικά πρόσωπα. Καταλήγοντας μάλιστα συμπέρανε πως πολύ σημαντικό ρόλο στην ανεύρεση εργασίας παίζει η εμπιστοσύνη που προέρχεται αρχικά από το περιβάλλον.

Διευκρίνισε πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις παίρνουν 70% επιδότηση για τους μισθούς των αποφυλακισμένων για τον πρώτο χρόνο και έχουν δικαίωμα ανανέωσης ακόμα και μέχρι τρία χρόνια.

Για το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ αποφυλακισμένων «Νέοι Ορίζοντες» και κοινωνική επιστήμονας δρ. Έλενα Μπάρδα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΛ κ. Χρήστος Μπραζιώτης που τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ευάλωτες ομάδες χρήζουν ειδικής φροντίδας για να αποκλειστεί η υποτροπή τους, που οδηγεί στην ποινική ανακύκλωση και τις ουσίες.

Εν συνεχεία η κ. Δημητρίου ως πρόεδρος της «Διεξόδου» μίλησε για τη δράση του συλλόγου και στάθηκε στις ενέργειες που κάνουν για να ενεργοποιηθούν οι αποφυλακισμένοι εργασιακά.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τον ρατσισμό που βιώνουν τα άτομα αυτά, κάτι που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του Δήμου, τη στιγμή που αναζητούνται σπίτια για να μείνουν και υπάρχουν αρνήσεις μόλις μαθαίνουν οι ιδιοκτήτες το παρελθόν των ανθρώπων. Συνέστησε ηρεμία σε όλους και έφερε πολλά παραδείγματα τόσο για το θέμα των προσφύγων όσο και για το ζήτημα της εγκατάστασης της Εξόδου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας φυλακών Λάρισας και δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τράντας.

Πηγή:www.eleftheria.gr

Του Κώστα Γκιάστα