Accessibility Tools

Skip to main content

«Έχεις δεύτερη ευκαιρία»- Καινοτόμο πρόγραμμα επανένταξης αποφυλακισμένων πρώην χρηστών

Δεύτερη ευκαιρία σε περισσότερα από 140 άτομα, πρώην χρήστες και χρήστριες ουσιών που τελούν υπό κράτηση ή έχουν προσφάτως αποφυλακιστεί προσφέρει νέο πρόγραμμα «Έχεις δεύτερη ευκαιρία» του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και της Odyssea. Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος  Ι. Λάτση.

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών θα  λάβουν θεραπευτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση και υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση. Πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών.

Οι επωφελούμενοι  ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ψυχικής απεξάρτησης σε μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, στο Κατάστημα  Κράτησης Κορυδαλλού I, στο Κατάστημα  Κράτησης Κορυδαλλού IΙ, στο  Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στο Κέντρο Αποφυλακισμένων και στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης της Αθήνας. Κατά τη πρώτη φάση του προγράμματος  παρέχεται ενδυνάμωση μέσα στην φυλακή. Επιδίωξη είναι οι συμμετέχοντες να επωφεληθούν από τη επαγγελματική κατάρτιση σε τομείς όπως είναι η μαγειρική, η ξυλουργική, καθώς και βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε 40 άτομα.

Στην δεύτερη φάση του προγράμματος, στόχος έχει τεθεί η επανένταξη στην κοινωνία. Συγκεκριμένα,  60 άτομα θα εκπαιδευτούν σε οριζόντιες δεξιότητες,  36 άτομα θα λάβουν επαγγελματική κατάρτιση σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Odyssea, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα μπορούν να αξιοποιήσουν υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, με στόχο 40 τουλάχιστον  απορροφήσουν στην αγορά εργασίας.

Στην ομάδα-στόχο θα συμμετάσχουν και μέλη άλλων ευάλωτων ομάδων που ενδιαφέρονται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Odyssea, όπως  είναι άνεργοι και άνεργες, μετανάστες και μετανάστριες, πρόσφυγες. Κατά την προσπάθεια αυτή θα παρακολουθήσουν μαζί τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην κοινότητα και θα μετάσχουν στις διαδικασίες προώθησης στην απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες.  Στο εγχείρημα αυτό καινοτόμο στοιχείο αποτελεί ο συνδυασμός δράσεων εντός και εκτός σωφρονιστικού συστήματος, ο οποίος δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επανένταξης, σε συνάρτηση με τις αμιγώς θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Ο συνένωση δράσεων θεραπευτικής στήριξης, συμβουλευτικής δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης, αναμένεται να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της συνύπαρξης του στίγματος της φυλάκισης, της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες και της ανάγκης για κοινωνική επανένταξη. Σημειώνεται ότι ο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και Odyssea έχουν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν στη δράση «Θεραπεία μέσω δημιουργίας».

Πηγή : virus.com.gr