Οι ιδρύτριες της πρώτης ψηφιακής κοινότητας για τη γυναικεία υγεία στην Ελλάδα μιλούν για την εμμηνόπαυση
Eξάψεις, ταχυκαρδίες, διαταραχές της όρεξης, του ύπνου, της διάθεσης, του μεταβολισμού, της λίμπιντο, μία σειρά από συμπτώματα που κάνουν την εμμηνόπαυση να φαντάζει απειλητική, τόσο τρομακτική που δεν θέλουμε να τη συζητάμε ούτε δημόσια, ούτε καν μέσα στο σπίτι μας. Εμείς, που περάσαμε εγκυμοσύνες, λοχείες, θηλασμούς, ορμονοθεραπείες και τόσες ορμονικές ανακατατάξεις με το κεφάλι ψηλά, συνήθως με χαμόγελο και πάντα με τη βεβαιότητα ότι το σώμα μας είναι ένας ναός, τώρα κρυβόμαστε. Τα μίντια σιωπούν, οι σταρ κάνουν πλαστικές για να κρύψουν το χρόνο, ούτε καν η μαμά μας δεν μας προειδοποίησε. Τα φόρουμ των γυναικών που έχουν λύσεις για όλες τις αναγούλες της εγκυμοσύνης δεν λένε τίποτα για τις εξάψεις και τις αϋπνίες της εμμηνόπαυσης.
Όσο όμως δεν μιλάμε γι’ αυτήν, τόσο επιτρέπουμε στην κοινωνία να τη δαιμονοποιεί. Όσο εμείς φοβόμαστε να παραδεχτούμε ότι μεγαλώνουμε, τόσο η εμμηνόπαυση θεωρείται η «τιμωρία» των γυναικών. Διότι το πατριαρχικό μοντέλο οργάνωσης έχει αποφασίσει πως όταν τελειώνει η αναπαραγωγική ζωή του φύλου μας παύουμε να έχουμε φύλο. Δεν θεωρούμαστε πια γυναίκες, ούτε και επιθυμητές. Χωρίς οιστρογόνα στο αίμα μας καταλήγουμε χρήσιμες μόνο για νοικοκυρές, γιαγιάδες, υπάλληλοι. «Η έρευνά μας στην Ελλάδα έδειξε ότι το 61% των γυναικών δεν έχουν αρκετή ενημέρωση και δεν είναι προετοιμασμένες για το τι τις περιμένει στην εμμηνόπαυση, ενώ το 97% βιώνουν αρνητικά συμπτώματα κατά τη διάρκειά της. Το 53% πιστεύουν ότι η εμμηνόπαυση έχει αρνητική χροιά και ότι η κοινωνία δεν αποδέχεται τις γυναίκες που μεγαλώνουν», μας λέει η Τζίνα Τιριακίδου, δημιουργός του Vivian Lab, της ψηφιακής κοινότητας υποστήριξης για κάθε ζήτημα από την πρώτη περίοδο μέχρι την εμμηνόπαυση.
«Τα ζητήματα γυναικείας υγείας στην Ελλάδα συνοδεύονται ακόμα από σημαντικά ταμπού. Υπάρχει μια καλά κρυμμένη γυναικεία πραγματικότητα που ακόμα δεν συζητάμε ανοιχτά, υπό το φόβο επικριτικών ή ακόμα και χιουμοριστικών σχολίων. Ποια από εμάς δε βίωσε την εμμηναρχή με κάποια μυστικοπάθεια, ίσως και ντροπή στα σχολικά της χρόνια; Και πόσες Ελληνίδες στα 50s τους, επιτυχημένες και καταξιωμένες επαγγελματίες, αισθάνονται άνετα να πουν στον εργοδότη τους “Σήμερα θα απουσιάσω γιατί αισθάνομαι τρομερή σωματική κόπωση λόγω της κλιμακτηρίου”;». Βλέποντας το κενό, η Τζίνα Τιριακίδου οραματίστηκε και σχεδίασε την πρώτη πλατφόρμα υγείας αποκλειστικά για γυναίκες. Στην αρχική ομάδα του πρότζεκτ βρίσκονται η Έλενα Σκούρα και η Όλγα Σκουτέλη, φίλες της Τζίνας από παλιά.
«Ποια από εμάς δε βίωσε την εμμηναρχή με κάποια μυστικοπάθεια, ίσως και ντροπή στα σχολικά της χρόνια; Και πόσες Ελληνίδες στα 50s τους, επιτυχημένες και καταξιωμένες επαγγελματίες, αισθάνονται άνετα να πουν στον εργοδότη τους “Σήμερα θα απουσιάσω γιατί αισθάνομαι τρομερή σωματική κόπωση λόγω της κλιμακτηρίου”;».
«Στο vivianlab.com μπορεί μια γυναίκα να βρει συγκεντρωμένους σε ένα σημείο τους καλύτερους ειδικούς γύρω από τη γυναικεία υγεία, όπως γυναικολόγους, μαίες, ειδικούς για την εμμηνόπαυση, ειδικούς για την ενδομητρίωση και τη γονιμότητα, ψυχολόγους, parenting experts, ειδικούς υιοθεσίας, sex coaches, διατροφολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, παιδιάτρους κ.ά. και να κάνει online συνεδρίες μαζί τους με βιντεοκλήση ή με μηνύματα. Μπορεί να μιλήσει άμεσα με τον ειδικό που επιθυμεί, χωρίς πολύωρες αναμονές και χωρίς να πρέπει να μετακινηθεί. Επίσης, έχουμε την τιμή να έχουμε ένα επιστημονικό συμβούλιο με κορυφαίους γιατρούς από την Ελλάδα και την Αμερική, οι οποίοι μας καθοδηγούν επιστημονικά».
«Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, οι γυναίκες αγνοούμε τον πόνο και τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας. Όταν μια γυναίκα διαχειρίζεται δουλειές, καριέρα, οικογένεια κ.λπ., συχνά δεν δίνει σημασία στις ενοχλήσεις που παρουσιάζει, θεωρώντας πως είναι αποτέλεσμα των κουραστικών ρυθμών της. Παρότι όμως οι γυναίκες φροντίζουν για την υγεία της οικογένειάς τους, είναι αυτές που παραμελούν περισσότερο τον εαυτό τους. Σε πρόσφατη συνέντευξη που κάναμε με έναν κορυφαίο καρδιολόγο και συνεργάτη μας, μας εξήγησε ότι οι γυναίκες παρουσιάζουμε καρδιοπάθειες σε τόσο υψηλά ποσοστά γιατί η αδρεναλίνη και το στρες, που σε έναν άνδρα μειώνονται μετά το πέρας της εργασίας του και επιστρέφει στο σπίτι για να ξεκουραστεί, στη γυναίκα παραμένουν σε εξίσου υψηλά επίπεδα όταν επιστρέφει στην οικογένειά της. Οι πιέσεις και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες απέναντι στις σύγχρονες γυναίκες, η αδιάκοπη αξιολόγησή τους και οι ενοχές που φέρουν σε κάθε βήμα είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα».
«Οι γυναίκες παρουσιάζουμε καρδιοπάθειες σε τόσο υψηλά ποσοστά γιατί η αδρεναλίνη και το στρες, που σε έναν άνδρα μειώνονται μετά το πέρας της εργασίας του και επιστρέφει στο σπίτι για να ξεκουραστεί, στη γυναίκα παραμένουν σε εξίσου υψηλά επίπεδα όταν επιστρέφει στην οικογένειά της».
Η femtech, η «θηλυκή τεχνολογία» που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, τοποθετεί πλέον στο επίκεντρο τη γυναικεία υγεία, παρατηρεί η ιδρύτρια του Vivian Lab. «Δεν αφήνουμε πια τις γυναίκες να βιώνουν τα διάφορα συμπτώματα και τις αλλαγές στο σώμα τους σιωπηλά. Συζητάμε ανοιχτά χωρίς ντροπή, βρίσκοντας λύσεις για θέματα όπως η ενδομητρίωση, η κλιμακτήριος, η επιλόχειος κατάθλιψη κ.ά. και ενδυναμώνουμε ουσιαστικά το φύλο. Μόνο όταν κατανοήσουν η γυναίκα, ο εργοδότης της και ολόκληρη η κοινωνία πως όσα συμβαίνουν στο σώμα της είναι φυσιολογικά, ότι συμβαίνουν σε όλες και ότι είναι αντιμετωπίσιμα, μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματικά ίσες ευκαιρίες εξέλιξης στον εργασιακό χώρο».
Πηγή : marieclaire.gr