Accessibility Tools

Skip to main content

Ιστορική πρωτιά για τη Γαλλία: η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Στις 4 Μαρτίου, η Γαλλία έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενσωμάτωσε στο Σύνταγμά της την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Αυτή η πρωτοβουλία έλαβε ευρεία υποστήριξη και θεωρήθηκε μείζονος σημασίας για τα δικαιώματα των γυναικών. Η απόφαση αυτή καταγράφτηκε με την προσθήκη μιας διάταξης στο άρθρο 34, όπου αναφέρεται ότι ο νόμος διασφαλίζει την ελευθερία της γυναίκας να επιλέγει τη διακοπή της κύησης.

Μετά την ψήφιση της νέας διάταξης του γαλλικού Συντάγματος ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε, και πάνω του προβλήθηκαν οι φράσεις «Δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», συμβολίζοντας τη δύναμη της απόφασης προς όλες τις γυναίκες. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, τόνισε τη σημασία της ελευθερίας για τη γυναίκα να έχει τον έλεγχο του σώματός της.

Η τροποποίηση του Συντάγματος έλαβε εξαιρετικά μεγάλη υποστήριξη, με 780 ψήφους υπέρ έναντι 72 κατά, καταδεικνύοντας την ευρεία πλειοψηφία που υποστήριξε αυτή την ιστορική αλλαγή. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πόσταρε στο Twitter «Γαλλική υπερηφάνεια, ένα παγκόσμιο μήνυμα», ενώ η κίνηση έλαβε και κριτικές από διάφορες πλευρές, που είτε την επικροτούν είτε την επικρίνουν για διάφορους λόγους.

Η άμβλωση έπαψε να είναι αδίκημα στη Γαλλία ήδη από το 1974, γεγονός που -τότε- είχε σηκώσει πολλές αντιδράσεις όμως ο κόσμος προχωράει μπροστά και πλέον κατοχυρώθηκε και συνταγματικά. Καταλυτικό ρόλο για αυτή την εξέλιξη έπαιξε η περίφημη απόφαση Roe v. Wade η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στους ακτιβιστές στη Γαλλία να εντείνουν τον αγώνα τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποιά ήταν η περίφημη υπόθεση Roe v. Wade

Η υπόθεση “Roe v. Wade” αφορά μια ιστορική απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1973. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρισκόταν η “Τζέιν Ρόου” (ένα ψευδώνυμο για την Νόρμα ΜακΚόρβεϊ), μια γυναίκα από το Τέξας που ήθελε να προβεί σε άμβλωση. Εκείνη την εποχή, οι νόμοι περί αμβλώσεων στο Τέξας και σε πολλές άλλες πολιτείες ήταν πολύ αυστηροί, περιορίζοντας σημαντικά την πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις. Η “Ρόου” προσέφυγε στο δικαστήριο, ισχυριζόμενη ότι οι νόμοι αυτοί παραβίαζαν το δικαίωμά της στην ιδιωτικότητα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της “Ρόου” έγινε ένα σημαντικό ορόσημο για τα δικαιώματα αναπαραγωγής στις ΗΠΑ. Το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα περιλαμβάνει την απόφαση μιας γυναίκας να προβεί ή όχι σε άμβλωση. Αυτή η απόφαση επέτρεψε στις γυναίκες σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν τη νόμιμη πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, με αρκετούς κανονισμούς για την υγεία της γυναίκας, καθορίζοντας ένα δεδικασμένο για την προστασία των δικαιωμάτων αναπαραγωγής των γυναικών που ίσχυε μέχρι το 2022 οπού και η υπόθεση ανατράπηκε.

Ουσιαστικά με την ανατροπή αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο 50 χρόνια μετά την πρώτη του απόφαση, δίνει εξουσία στις πολιτείες να ρυθμίζουν οι ίδιες ή ακόμα και να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στα εδάφη τους. Σίγουρα ένα πισωγύρισμα κατά των γυναικών, σε ένα κόσμο που θέλει να λέει οτι εξελίσσεται που όμως δυστυχώς ο συντηρητισμός πολλών πολιτειών των ΗΠΑ βάζει τη γυναίκα σε μειονεκτική θέση όπως την είχε πριν 50-60 χρόνια.

Πηγή : thehappynews.gr