Accessibility Tools

Skip to main content

Η Δανία χαλαρώνει τους νόμους περί αμβλώσεων για μεγαλύτερη ελευθερία των γυναικών

Η Δανία αυξάνει το όριο των αμβλώσεων στις 18 εβδομάδες, επιτρέποντας στις έφηβες να υποβάλλονται σε διαδικασίες χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το 2025

Η Δανία πρόκειται να χαλαρώσει τους νόμους περί αμβλώσεων για πρώτη φορά μετά από πέντε δεκαετίες, επιτρέποντας στις γυναίκες να διακόπτουν την εγκυμοσύνη έως και 18 εβδομάδες. Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία με τέσσερα άλλα κόμματα, για την αύξηση του ορίου των αμβλώσεων από τις 12 εβδομάδες.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέπουν επίσης στις 15-17χρονες να υποβάλλονται σε αμβλώσεις χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους. Επιπλέον, θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες περιφερειακές διαβουλεύσεις για τις αμβλώσεις με ένα εθνικό συμβούλιο αμβλώσεων για την εξάλειψη των τοπικών ασυνεπειών.

Πρόκειται για την ελευθερία της γυναίκας να επιλέγει και να ελέγχει το σώμα και τη ζωή της. Είναι μια ημέρα ορόσημο για την ισότητα των γυναικών

– Marie Bjerre / Δανή υπουργός Ψηφιοποίησης και Ισότητας των Φύλων

Η Δανία εισήγαγε το δικαίωμα στις αμβλώσεις το 1973 και το όριο των 12 εβδομάδων θεσπίστηκε αρχικά επειδή όλες οι αμβλώσεις εκείνη την εποχή ήταν χειρουργικές, οι οποίες εγκυμονούσαν μεγαλύτερους κινδύνους μετά τις 12 εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο υπογράμμισε ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε.

«Μετά από 50 χρόνια, ήρθε η ώρα οι κανόνες για τις αμβλώσεις να εξελιχθούν και τώρα ενισχύουμε το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών και Υγείας της Δανίας Sophie Løhde. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει τον νόμο περί υγείας, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2025.

Πηγή : thehappynews.gr