Accessibility Tools

Skip to main content

Έρευνα: Πώς η μεσογειακή διατροφή συμβάλει στη μακροζωία για τις γυναίκες

Οι γυναίκες που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή ζουν σημαντικά περισσότερο από εκείνες που δεν ακολουθούσαν, σύμφωνα με μια έρευνα που μελέτησε πάνω από 25.000 γυναίκες για 25 χρόνια.

 
Η τήρηση ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά περίπου 25% σε διάστημα 25 ετών
– Dr. Samia Mora

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην απλή, φυτική κουζίνα, εστιάζοντας σε κάθε γεύμα στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους σπόρους, με μέτρια χρήση ξηρών καρπών και μεγάλη εξάρτηση από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Άλλα λίπη, όπως το βούτυρο, χρησιμοποιούνται σπάνια και η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικά αποφεύγονται.

Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται με φειδώ, συνήθως μόνο για να αρωματίσει τα πιάτα. Η δίαιτα ενθαρρύνει την κατανάλωση υγιεινών, λιπαρών ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε μικρότερες μερίδες σε σύγκριση με μια τυπική δυτική διατροφή.

Αν και η μελέτη ήταν παρατηρησιακή και δεν μπορούσε να αποδείξει άμεση αιτιώδη συνάφεια, «τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με πολυάριθμες άλλες μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία».

Η τήρηση μιας τέτοιας διατροφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εκτός από την υποστήριξη της υγιούς απώλειας βάρους. Ωστόσο, λίγες μελέτες περιγράφουν λεπτομερώς πώς η μεσογειακή διατροφή επηρεάζει ειδικά τις γυναίκες, ιδίως μακροπρόθεσμα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν μοναδικές ανάγκες υγείας σε σύγκριση με τους άνδρες.

Ο εγκέφαλος των γυναικών λειτουργεί διαφορετικά σε μοριακό επίπεδο, η καρδιά τους μπορεί να είναι δομικά διαφορετική και παρουσιάζουν ξεχωριστά συμπτώματα κατά τη διάρκεια καρδιακών προσβολών. Οι γυναίκες μεταβολίζουν επίσης διαφορετικά το αλκοόλ και τα φάρμακα και αντιμετωπίζουν μοναδικούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την εμμηναρχή και την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 23%, θανάτου από καρκίνο κατά 17% και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 20%.

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τη μεσογειακή διατροφή;

Οι ειδικοί λένε ότι είναι εύκολο να υιοθετήσετε έναν μεσογειακό τρόπο διατροφής. Ξεκινήστε προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά και όσπρια σε κάθε γεύμα, χρησιμοποιώντας ποικιλία τύπων και χρωμάτων για ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Μαγειρέψτε, ψήστε ή γαρνίρετε τα με βότανα και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ενσωματώστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα σε κάθε γεύμα, αλλά χρησιμοποιήστε τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους με φειδώ, καθώς είναι πλούσιοι σε θερμίδες και λιπαρά.

Μειώστε σημαντικά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Αντ’ αυτού, καταναλώστε ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και πάρτε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης σας από φασόλια και όσπρια. Ξεκινήστε με ένα γεύμα με βάση τα φασόλια την εβδομάδα, στη συνέχεια αυξήστε σε δύο και χτίστε από εκεί.

Συμπεριλάβετε μέτριες μερίδες τυριού και γιαουρτιού καθημερινά ή εβδομαδιαία. Καταναλώστε περιστασιακά κοτόπουλο, χοιρινό κρέας και αυγά. Κρατήστε τα γλυκά για ειδικές περιστάσεις και ικανοποιήστε το γλυκό σας με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.

Πηγή : thehappynews.gr