Accessibility Tools

Skip to main content

Η γυναικεία Wikipedia: Ομάδες γυναικών από όλο τον κόσμο ξαναγράφουν την ιστορία μέσα από το πρίσμα της ισότητας των φύλων

Η αντικειμενικότητα μιας καταχώρησης, έστω κι αν αυτή αποτελεί μέρος μιας έγκυρης πλατφόρμας όπως η Wikipedia, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ακόμα κι αν περιλαμβάνει, θεωρητικά, όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να δώσει στον αναγνώστη μια σχετικά πλήρη εικόνα για το γνωστικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, η αντικειμενικότητά της μπορεί να αμφισβητηθεί με αφορμή το φύλο του συντάκτη της. Αυτές οι προκαταλήψεις βρίσκονται στο στόχαστρο διαφόρων ομάδων γυναικών ανά τον κόσμο, που ξαναγράφουν την ιστορία μέσα από το πρίσμα της ισότητας των φύλων.

Αυτή ήταν η αφορμή που αναζητούσε η Horrillo για να δημιουργήσει μια ομάδα από ανθρώπους που θα αντιμετώπιζαν το έμφυλο χάσμα της Wikipedia μέσα από τις δικές τους αναρτήσεις ή διορθώσεις. Έτσι δημιουργήθηκε η Wikiesfera, η πλατφόρμα που σήμερα συνεργάζεται επίσημα με την Wikipedia, στο περιεχόμενο της οποίας συμβάλλει καθοριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, λιγότερο από το 20% του περιεχομένου της Wikipedia αφορά στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 15% των συντακτών της. Για την Horrillo, αυτά τα ποσοστά είναι τρομακτικά. Η ομάδα της είναι ανοιχτή και σε άνδρες, συνήθως όμως ασχολούνται ενεργά με την Wikiesfera γυναίκες ηλικών από 40 ως 60 και κάτι, καθώς αυτές διαθέτουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και διάθεση.

Η Horrillo και οι συνεργάτιδές της δεν είναι οι μόνες γυναίκες στον κόσμο που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Στην προσπάθειά τους συμβάλλουν οι εθελόντριες της πλατφόρμας Whose Knowledge? από τις ΗΠΑ και οι Ιταλίδες συντάκτριες της WikiDonne, ενώ με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και πιο μικρές ομάδες, με βάση την Ελβετία, τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία.

Το ίδρυμα της Wikipedia έχει αναγνωρίσει τις έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν στις καταχωρήσεις της πλατφόρμας και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση από τους υπεύθυνους περιεχομένου ως προς τον εμπλουτισμό τους. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η Wikipedia δημιουργήθηκε από ανθρώπους, κι έτσι το περιεχόμενό της είναι διαμορφωμένο και με βάση τις ανθρώπινες προκαταλήψεις.

Η Horrillo τονίζει τη σημασία της δύναμης που παρέχει στις γυναίκες μια ομάδα όπως αυτή της Wikiesfera: «Η ιστορία γραφόταν πάντα από όσους είχαν δύναμη – και τώρα έχουμε κι εμείς αυτή τη δύναμη», λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από κάπου.

«Αν αρχίσεις να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τον κόσμο, θα πάρεις μια περίπλοκη απάντηση. Αλλά αυτό που κάνουμε βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων μας», αναφέρει, παρακινώντας κι άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με αυτό το τόσο σημαντικό αντικείμενο.

Πηγή : marieclaire.gr