Accessibility Tools

Skip to main content

Manizha Talash: Η πρώτη γυναίκα breakdancer του Αφγανιστάν έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μπορεί μέλη της οικογένειάς της Manizha Talash να αποδοκίμαζαν τον χορό της και να δέχτηκε απειλές θανάτου, ωστόσο, αυτό δεν την πτόησε. 

Η Manizha Talash ήταν η πρώτη γυναίκα breakdancer στο Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα της όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ και σήμερα είναι η μόνη εκπρόσωπος του συγκεκριμένου αθλήματος στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.

Η Manizha, που ζει πλέον στη Μαδρίτη, πηγαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ως ένα από τα 36 μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία χρηματοδοτείται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για αθλητές που έχουν εκτοπιστεί από τις χώρες τους.

Στα 21 της χρόνια, καταφέρνει να γράψει για δεύτερη φορά ιστορία, αφού, είναι η μόνη εκπρόσωπος του νεοεισαχθέντος αθλήματος στην Ομάδα Προσφύγων. 

Το break dance στο Αφγανιστάν είναι αίτια φόβου
Καθώς μεγάλωνε στο Αφγανιστάν, η ζωή της Manizha ήταν πάντα δύσκολη, αφού τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και πριν τους Ταλιμπάν.

«Όταν εξασκώ αυτό το άθλημα, είμαι ήρεμη, είμαι συγκεντρωμένη και σκέφτομαι μόνο αυτό, όχι τα προβλήματά μου», λέει μιλώντας στο Time.

Παρόλα αυτά, η αυστηρή, συντηρητική κοινωνία του Αφγανιστάν, που σε μεγάλο βαθμό αποδοκίμαζε τόσο τον χορό όσο και τα γυναικεία αθλήματα, δεν ήταν έτοιμη να αγκαλιάσει πλήρως μια γυναίκα breaker.

Ορισμένα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς της αποδοκίμαζαν τον χορό της, ενώ δέχτηκε ακόμα και απειλές θανάτου. Κάποιος, μάλιστα, δεν δίστασε να πει στην Talash ότι ήλπιζε να τη σκοτώσουν οι Ταλιμπάν. 

Οι Ταλιμπάν και η απόφαση να εγκαταλείψει την χώρα της για τον χορό
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη για την Talash όταν η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2021 και η υπόλοιπη ομάδα break dance της χώρας, έπρεπε να κάνουν μία πολύ δύσκολη επιλογή.

Θα μπορούσαν είτε να ζήσουν υπό την καταπίεση των Ταλιμπάν και να εγκαταλείψουν το break dance, είτε να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, συνεχίζοντας τον χορό τους, είτε να αφήσουν τις οικογένειές τους, επιλέγοντας να εγκαταλείψουν την χώρα και να ακολουθήσουν το πάθος τους. 

«Αν θέλετε να κάνετε κάτι για να πετύχετε τα όνειρά σας ή αν θέλετε να πείτε στους ανθρώπους ποιοι είστε, από πού έρχεστε και τι θέλετε να κάνετε, τότε πάμε», είπε η Talash στα μέλη της ομάδας χορού. «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να φύγουμε», συμπλήρωσε. Και τους έπεισε.

Έτσι, τρεις ημέρες μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν, η Talash και ο μικρότερος αδελφός της, ο οποίος ήταν μόλις 12 ετών τότε, μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλα μέλη της ομάδας χορού, αποφεύγοντας στρατιώτες Ταλιμπάν με όπλα και μαστίγια, και διέσχισαν τα βουνά, με κατεύθυνση προς το Πακιστάν.

Εκεί έζησε παράνομα χωρίς διαβατήριο για περίπου ένα χρόνο, φοβούμενη να βγει από το σπίτι όπου έμενε, λειτουργώντας ως υποκατάστατη μητέρα για τον αδελφό της. Εκείνη την περίοδο, συνέχισε να δέχεται απειλές μέσω του διαδικτύου. 

Η Talash και άλλα έξι μέλη της ομάδας breaking έφτασαν τελικά στην Ισπανία, όπου τους χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα.

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων χρηματοδότησε την εξάμηνη εβδομαδιαία προπόνησή της στη Μαδρίτη και την ένταξε στην ομάδα. Η μητέρα της, άλλα δύο αδέλφια και μια αδελφή της έλαβαν επίσης καθεστώς πρόσφυγα στα τέλη Μαΐου και την ακολούθησαν στη Μαδρίτη. 

Πηγή : rosa.gr