Accessibility Tools

Skip to main content

ΑΠΘ: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης για γυναίκες με βλάβη νωτιαίου μυελού

Η ισότητα των ατόμων και το δικαίωμα στη μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στο Κεφάλαιο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, το οποίο απαγορεύει τη διάκριση βάσει κριτηρίων όπως το φύλο, η αναπηρία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Ωστόσο, τα ανάπηρα άτομα, και ιδιαίτερα οι γυναίκες με αναπηρία, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις αποκλεισμού και διπλής διάκρισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «SUPPORT – Spinal cord injUry Peer supPORT training for women» έρχεται να ενισχύσει τις γυναίκες με βλάβη στο νωτιαίο μυελό, προωθώντας τις αρχές της ανεξάρτητης διαβίωσης και την αξία της ομότιμης υποστήριξης.

Το έργο αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η ενδυνάμωση των ανάπηρων γυναικών. Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει να βοηθήσει τις ανάπηρες γυναίκες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διπλής διάκρισης που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή.

Ο δεύτερος στόχος είναι η προώθηση της υποστήριξης ομοτίμων. Το έργο SUPPORT αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της ομότιμης υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη των ανάπηρων γυναικών.

Ο τρίτος στόχος αφορά στην ενημέρωση για τη σημασία της μετα-αποκατάστασης. Το έργο αναγνωρίζει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων με βλάβη στο νωτιαίο μυελό, σε συνθήκες καθημερινής ζωής.

Το έργο υλοποιείται μέσω συνεργασίας της Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων με έδρα το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΕΚΔ – www.arecs.org.gr ), με το σωματείο ατόμων με κινητική αναπηρία ‘Άλλη Όψη (www.alli-opsi.gr).

Στο πλαίσιο του έργου, διοργανώνεται από τις 20 έως τις 29 Αυγούστου 2024, στον Κολινδρό Πιερίας, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστήριξης για γυναίκες με βλάβη στο νωτιαίο μυελό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκμάθηση δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, τεχνικές χειρισμού αναπηρικού αμαξιδίου, τεχνικές μεταφοράς, ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Οι συμμετέχουσες θα λάβουν υποστήριξη από ομότιμους εκπαιδευτές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής, Μανώλης Σμυρνάκης και ο εκπαιδευτής της «Άλλης Όψης», Γιώργος Βουργάνας μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» για το συγκεκριμένο έργο.

Πηγή : ertnews.gr