WEF: Βήματα πίσω για την ισότητα των φύλων στον οικονομικό τομέα
Η πρόοδος για την επίτευξη της ισότητας των φύλων είναι απελπιστικά αργή. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), θα χρειαστούν άλλα 131 χρόνια για να υπάρξει ισότητα ανδρών – γυναικών. Με άλλα λόγια, η ισότητα των φύλων δεν θα επιτευχθεί παρά το 2154. Το WEF εκτιμά ότι θα χρειαστούν 169 χρόνια για να επιτευχθεί οικονομική ισότητα παγκοσμίως και 162 χρόνια για την πολιτική ισοτιμία.
Το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων –που μετράει την ισότητα ανδρών και γυναικών στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της υγείας και της εκπαίδευσης– έκλεισε μόλις κατά 0,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση «Global Gender Gap Report 2023» του WEF.
Η «χλιαρή πρόοδος» στο κλείσιμο του χάσματος και οι ενδείξεις διολίσθησης της ισότητας σε τομείς όπως η οικονομία δημιουργούν μια «επείγουσα ανάγκη για νέα και συντονισμένη δράση», έγραψε στην έκθεση η Σαάντια Ζαχίντι, γενική διευθύντρια του WEF.
«Τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες αποτυχίες για την ισότητα των φύλων παγκοσμίως, με την προηγούμενη πρόοδο να διαταράσσεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στις γυναίκες και τα κορίτσια στους τομείς της εκπαίδευσης και του εργατικού δυναμικού, καθώς και από τις οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις που ακολούθησαν», έγραψε η Ζαχίντι. «Σήμερα, σε ορισμένα μέρη του κόσμου σημειώνεται μερική ανάκαμψη, ενώ σε άλλα καταγράφεται επιδείνωση, καθώς ξεδιπλώνονται νέες κρίσεις».
Ο δείκτης χάσματος των φύλων του WEF μετράει την ισότητα σε 146 χώρες και σε τέσσερις τομείς: συμμετοχή στην οικονομία και ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση. Η συνολική ισότητα έχει βελτιωθεί κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από τότε που το WEF παρουσίασε τον δείκτη για πρώτη φορά, το 2006.
Ενώ η έκθεση δείχνει πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και ανοδικές επιδόσεις στις κατηγορίες της υγείας και επιβίωσης, καθώς και της πολιτικής ενδυνάμωσης, στον τομέα της οικονομίας καταγράφηκε κάποια οπισθοδρόμηση, με το WEF να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια «μεταπανδημική κρίση».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι 43η, με βαθμολογία ισοτιμίας 74,8%, καθώς έπεσαν στη συνολική κατάταξη από πέρυσι (όταν ήταν στην 27η θέση με ισοτιμία 76,9%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση.
Πηγή: www.neolaia.gr