Accessibility Tools

Skip to main content

Απόφαση-σταθμός: Η Ελβετία απαγορεύει την κάλυψη προσώπου σε δημόσιους χώρους

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελβετία απαγορεύει την κάλυψη προσώπου σε δημόσιους χώρους. Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία και ποιες οι εξαιρέσεις;

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους σε όλη την Ελβετία. Όσοι παραβούν τη νομοθεσία, κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 1.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 1.000 ευρώ).

Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της νομοθεσίας;

Η νέα νομοθεσία, βασισμένη στο άρθρο του συντάγματος που εγκρίθηκε το 2021, εφαρμόζεται μέσω του Ομοσπονδιακού Νόμου για την Απαγόρευση Κάλυψης Προσώπου. Οι παραβάτες θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 φράγκων επιτόπου, ενώ όσοι αρνούνται, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 1.000 φράγκα μέσω τακτικών διαδικασιών.

Ποιες είναι οι εξαιρέσεις;

  • Σε αεροπλάνα, διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις.
  • Σε χώρους λατρείας και ιερούς τόπους.
  • Για λόγους υγείας, ασφάλειας, καιρικές συνθήκες και ελβετικές παραδόσεις.
  • Για καλλιτεχνικές παραστάσεις, διαφημίσεις και ειδικές εξαιρέσεις που εγκρίνονται από τις αρχές.

Πώς φτάσαμε σε αυτή την απόφαση;

Η απαγόρευση έχει τις ρίζες της στο δημοψήφισμα του 2021, όπου το 51,2% των Ελβετών ψήφισε υπέρ της. Όσο κι αν μας φαίνεται παράλογο ΝΑΙ κάποιες κυβερνήσεις “ακούν” τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Η πρόταση προτάθηκε από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο καμπάνιαρε με το σύνθημα “Σταματήστε τον εξτρεμισμό“. Αν και η απαγόρευση αναφέρεται γενικά, έχει συσχετιστεί με το λεγόμενο “burqa ban”, στοχεύοντας την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ που φορούν ορισμένες Μουσουλμάνες γυναίκες.

Ποιοι αντέδρασαν;

Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισαν την απαγόρευση “επικίνδυνη πολιτική που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας έκφρασης και θρησκείας“. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Λουκέρνης, σχεδόν καμία γυναίκα στην Ελβετία δεν φορά μπούρκα, ενώ μόνο περίπου 30 γυναίκες φορούν νικάμπ.

Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία;

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ωστόσο, η Ελβετία προχωρά με την εφαρμογή της, υπογραμμίζοντας την ισορροπία μεταξύ δημοκρατικών διαδικασιών και κοινωνικών προβληματισμών.

Πηγή : thehappynews.gr