Accessibility Tools

Skip to main content

Για πρώτη φορά περισσότερες γυναίκες γιατροί από άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες γιατροί ξεπέρασαν τους άνδρες για πρώτη φορά, αποτελώντας το 50,04% του ιατρικού μητρώου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γυναίκες γιατροί ξεπέρασαν σε αριθμό τους άνδρες συναδέλφους τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου (GMC).

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των γυναικών με άδεια άσκησης επαγγέλματος ανέρχεται σε 164.440, ποσοστό 50,04% του συνολικού μητρώου, σε σύγκριση με 164.195 άνδρες.

Η άνοδος των γυναικών στην ιατρική

Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της αλλαγής είναι η αυξημένη εγγραφή γυναικών στις ιατρικές σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια. Από το ακαδημαϊκό έτος 2018/19, οι γυναίκες φοιτήτριες ιατρικής είναι περισσότερες από τους άνδρες σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν δημιουργήθηκε το ιατρικό μητρώο το 1859, ελάχιστες γυναίκες ήταν εγγεγραμμένες. Η αλλαγή ξεκίνησε από τις αρχές του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη αύξηση από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Περισσότερες γυναίκες γιατροί σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία

Η GMC αναφέρει ότι στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία οι γυναίκες γιατροί είναι ήδη περισσότερες από τους άνδρες, ενώ στην Αγγλία και την Ουαλία οι άνδρες παραμένουν οριακά περισσότεροι.

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών είναι η μαιευτική-γυναικολογία και η παιδιατρική, ενώ οι λιγότερες γυναίκες εργάζονται στη χειρουργική, την οφθαλμολογία και την επείγουσα ιατρική.

Η σημασία της ισότητας στον ιατρικό χώρο

Το GMC υπογραμμίζει επίσης ότι οι γυναίκες αποτελούν το 57,7% του συνόλου των γενικών ιατρών (GPs) στη χώρα.

Η καθηγήτρια Dame Carrie MacEwen, πρόεδρος του GMC, δήλωσε ότι η αλλαγή στη δημογραφική σύνθεση του ιατρικού επαγγέλματος θα ωφελήσει τους ασθενείς, αλλά τόνισε ότι οι γυναίκες γιατροί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην επαγγελματική τους πορεία.

Η έρευνα του GMC σχετικά με τις συνθήκες εργασίας έδειξε ότι το 9% των γυναικών γιατρών έχει βιώσει ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια ή προτάσεις, σε σύγκριση με το 4% των ανδρών.

Η Dr Latifa Patel, πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, χαρακτήρισε αυτή την αλλαγή ως «σημαντικό ορόσημο» για το επάγγελμα και την υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: thehappynews.gr