Accessibility Tools

Skip to main content

Το... ασθενές φύλο της ανεργίας: Το 67% είναι γυναίκες - Μόλις 1 στις 10 επιδοτείται

Από τους 866.449 εγγεγραμμένους ανέργους στην ΔΥΠΑ, οι 2 στους 3 είναι γυναίκες. Και από αυτές μόλις οι 60.532 επιδοτούνται.

Μόνο μια στις δέκα άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Αν και γενικότερα το ποσοστό ανέργων στην Ελλάδα που λαμβάνει κάποια οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη φτωχοποίησή του, είναι εξαιρετικά μικρό, μόλις 12,5% (866.449 εγγεγραμμένοι άνεργοι στην ΔΥΠΑ τον περασμένο μήνα, εκ των οποίων μόλις οι 108.298 επιδοτούνται), ωστόσο μεταξύ των γυναικών τα αντίστοιχα ποσοστά είναι πολύ χειρότερα.

Από τους 866.449 εγγεγραμμένους ανέργους στην ΔΥΠΑ, οι 2 στους 3 είναι γυναίκες (580.917 γυναίκες ή ποσοστό 67%). Και από αυτές μόλις οι 60.532 επιδοτούνται με επίδομα (τακτική επιδότηση ανεργίας). Ενώ δηλαδή το (μικρό) ποσοστό επιδοτουμένων ανδρών είναι 16,7% (285.532 εγγεγραμμένοι εκ των οποίων οι 47.766 επιδοτούνται), το αντίστοιχο ποσοστό επιδοτουμένων άνεργων γυναικών πέφτει στο 10,4%.

 
ADVERTISEMENT

Αυτό δείχνει το σκληρό πρόσωπο γης γυναικείας ανεργίας στην Ελλάδα. Οι άνεργες γυναίκες δεν είναι απλά περισσότερες, καθώς αποτελούν τις 2 στους 3 άνεργους, έχουν δηλαδή λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά είναι και εκείνες που πλήττονται από μακροχρόνια ανεργία. Μένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας δηλαδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων γυναικών δεν επιδοτείται (89,6%) δείχνει ότι μένουν εκτός εργασίας για περισσότερους από 12 μήνες (όριο για να χαρακτηριστεί κάποιος μακρόχρονοι άνεργος). Κατά συνέπεια, έχει λήξει η περίοδος της τακτικής επιδότησης (το πολύ για ένα χρόνο μετά την απόλυση).

Πέραν του 12μηνου οι άνεργοι δικαιούνται για άλλους 12 μηνάς ένα ελάχιστο μηνιαίο ποσό της τάξης των 200 ευρώ ανά μήνα, κάτι όμως που συναρτάται με το οικογενειακό εισόδημα. Στη συνέχεια και, όταν για τους επόμενους έξι μήνες δεν υπάρχει καθόλου εισόδημα, ένας άνεργος μπορεί να αιτηθεί την λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από 200 ευρώ το μήνα συν 100 ευρώ για το σύζυγο και 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. (Αν υπάρχει παράλληλα κάποιο μικρό εισόδημα, αφαιρείται ισόποσα από την προαναφερθείσα ενίσχυση).

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, το 56% των ανέργων εντοπίζεται στα αστικά συγκροτήματα Αττικής (35,8%) και Θεσσαλονίκης (20,1%). Όπου συγκεντρώνεται και ο κύριος όγκος των επιδοτουμένων ανέργων (54,9%).

Πηγή : ieidiseis.gr