Accessibility Tools

Skip to main content

Ιράν: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες της χώρας;

«ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑ μία μυρωδιά σαν γκάζι. Τα άλλα κορίτσια στην τάξη όχι, αλλά εγώ έχω άσθμα και η οσμή με έκανε να νιώσω άρρωστη. Βγήκα για λίγο να πάρω αέρα και όταν επέστρεψα, ήταν ακόμα χειρότερα. Άρχισα να βήχω και να νιώθω ότι θέλω να κάνω εμετό. Και οι συμμαθήτριές μου. Και μετά μας έφεραν εδώ».

Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες μαρτυρίες ανήλικων κοριτσιών του Ιράν που τη μία στιγμή βρίσκονταν στα θρανία τους, παρακολουθώντας μάθημα, και την άλλη στιγμή βρίσκονταν χωρίς τις αισθήσεις τους ή με σοβαρές παρενέργειες σε κάποιο νοσοκομείο.

Από τις 30 Νοεμβρίου και ενώ στη χώρα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη η «επανάσταση της μαντίλας», ανήλικα κορίτσια πέφτουν λιπόθυμα μέσα στις τάξεις των σχολείων τους στην πόλη Κομ. Από τότε μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.000 κορίτσια από περίπου 15 πόλεις έχουν νοσηλευτεί με ήπια ή σοβαρότερα συμπτώματα. Στα ήπια συγκαταλέγονται ο βήχας, η ναυτία, οι εμετοί, ο πονοκέφαλος. Στα σοβαρότερα η νευροπαράλυση και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Γονείς εισβάλλουν εν εξάλλω σε σχολεία και υπηρεσίες, ζητώντας εξηγήσεις. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει ακράδαντα ότι το κράτος και ο θρησκευτικός ηγέτης του έχουν στήσει μηχανισμούς εκδίκησης σε όλες τις θηλυκότητες της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, δεν είναι καθόλου παράξενο να βρίσκεται σε εξέλιξη μισογυνικός εξτρεμισμός που στόχο έχει τον αποδεκατισμό των κοριτσιών του Ιράν, ωστόσο, χθες ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απείλησε με θανατική ποινή όσους βρίσκονται πίσω από αυτή την επιχείρηση εξόντωσης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι τα αλλεπάλληλα κρούσματα δηλητηριάσεων έχουν «οργανωθεί» από συγκεκριμένη ομάδα, «τότε θα μιλάμε για ένα ασυγχώρητο έγκλημα που θα τιμωρηθεί με θανατική ποινή, χωρίς αμνηστία, χωρίς κανένα περιθώριο για αίτηση χάριτος».

Στο μεταξύ, σχεδόν 4 μήνες μετά τα κρούσματα δηλητηριάσεων και περίπου 7 μήνες από την έναρξη της «γυναικείας επανάστασης» που προκάλεσε η άγρια δολοφονία της Mahsa Amini, οι Ιρανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και ενδεχομένως ποια χημικά έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον των κοριτσιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε αντίθεση με το γειτονικό Αφγανιστάν, το Ιράν δεν έχει ιστορικό θρησκευτικών εξτρεμιστών που στοχεύουν στην καταστροφή της εκπαιδευτικής διαδρομής των γυναικών.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «ύποπτα δείγματα» είχαν συγκεντρωθεί από τους ερευνητές, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ωστόσο, κάλεσε το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο και να μη φοβηθεί «όσους θέλουν να υπονομεύσουν την Ισλαμική Δημοκρατία».

Εννοείται ότι γνωρίζοντας το τι ακριβώς έχει συμβεί στο Ιράν το τελευταίο 7μηνο, η συγκεκριμένη δήλωση μοιάζει με κακόγουστο αστείο, παρ’ όλα αυτά ο Βαχιντί εγγυήθηκε για απονομή δικαιοσύνης, μετά και από «χτυπήματα» σε πάνω από 60 σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κάπου εδώ αξίζει να θυμάται κανείς ότι ο Βαχιντί είναι πρώην Φρουρός της Επανάστασης, πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος καταζητείται από την Ιντερπόλ ως ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του 1994 σε κέντρο εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου βρήκαν φρικτό θάνατο 85 άτομα... Επίσης, είναι ο ίδιος άνθρωπος που λίγες εβδομάδες πριν δήλωνε ότι τα κορίτσια οδηγούνταν στο νοσοκομείο, λόγω «μετατραυματικού στρες».

Βέβαια, παρά τις μεγαλοστομίες για απονομή δικαιοσύνης, η αλήθεια είναι ότι πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη ένας δημοσιογράφος από το Κομ (σ.σ.: εκεί όπου εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα δηλητηρίασης) και γενικώς υπάρχει σαφής δυσαρέσκεια και απειλές προς τα ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Moloud Hajizadeh, «το καθεστώς έχει εγκαταστήσει ένα πυκνό δίκτυο καμερών παρακολούθησης τα τελευταία 10-15 χρόνια. Οι αρχές γνωρίζουν ακόμη και όταν κάποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο χωρίς μαντίλα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου λαμβάνει αμέσως ένα SMS και μια προειδοποίηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας λένε ακόμη ότι γνωρίζουν ακριβώς ποιος συμμετέχει σε ποια διαμαρτυρία και πότε. Οι διαδηλωτές συχνά συλλαμβάνονται στο σπίτι τους λίγες ημέρες αργότερα. Και τώρα προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πώς δηλητηριάστηκαν πάνω από 1.000 μαθήτριες;!».

Ναι, όμως, γιατί; Γιατί κάποιος να επιτίθεται σε κορίτσια και έφηβες; Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιρανικό Τύπο, η εκπαίδευση των κοριτσιών υπό την Ισλαμική Δημοκρατία δεν είχε αμφισβητηθεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία του φοιτητόκοσμου του Ιράν. «Μετά τη φετινή ανοιχτή αμφισβήτηση του γυναικόκοσμου στο καθεστώς, το καθεστώς αντεπιτίθεται», λένε οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν σοβαρούς φόβους για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Και οι ανησυχίες τους προφανώς έχουν βάση: εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει συστηματικά τα παιδιά και τους εφήβους. Πράκτορες ασφαλείας έχουν εισβάλει σε δεκάδες λύκεια και έχουν ανακρίνει, ξυλοκοπήσει και τραυματίσει μαθητές για να τους τιμωρήσουν για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μια έφηβη σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σχολείο στην πόλη Αρνταμπίλ.

Αυτό που καταγγέλλουν οι πολίτες –ότι δηλαδή το κράτος βρίσκεται πίσω από τις δηλητηριάσεις– το δηλώνουν ανοιχτά και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για ύπουλες τιμωρίες στην πολιτική ανυπακοή και σταδιακή αποτροπή των κοριτσιών από το να πηγαίνουν στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο όπου φοιτούν.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για σοβαρές συντονισμένες επιθέσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου στα κορίτσια και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο της συμμετοχής των κοριτσιών στις διαδηλώσεις και της τιμωρίας τους γι' αυτό», δήλωσε η Τάρα Σεπέχρι Φαρ, ερευνήτρια στο Ιράν για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Αυτό επιτείνει το συλλογικό τραύμα και το άγχος στο Ιράν», συνέχισε η ίδια.

Στα social media ο κόσμος συνεχίζει να ξεσπά εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος. Υβρίζει τον Χαμενεΐ και του υπενθυμίζει ότι είναι ένας μοχθηρός, μνησίκακος μισογύνης που ποτέ δεν ξέχασε το μεσαίο δάχτυλο που του ύψωσαν φέτος οι μαθήτριες και την καμένη φωτογραφία του μέσα σε τόσες τάξεις απ’ άκρη σ’ άκρη στο Ιράν.

Όλοι πιστεύουν ότι το επίσημο κράτος έχει βαλθεί να ξεκάνει τα κορίτσια στο Ιράν και αργά ή γρήγορα να χτίσει εκεί κάτι από τη φρικώδη αυτοκρατορία αναλφαβητισμού και τρόμου που έχουν εγκαθιδρύσει στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν...

Πηγή : lifo.gr