Accessibility Tools

Skip to main content

Ινδία: Το 1/3 των μελών του κοινοβουλίου θα είναι αποκλειστικά γυναίκες – Μία αλλαγή που θα πάρει καιρό

Η χώρα αν και έχει σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες παραμένει βαθιά πατριαρχική

Ένα νομοσχέδιο – ορόσημο ενέκρινε την Πέμπτη (21/9) το κοινοβούλιο της Ινδίας σε ό,τι αφορά την καλύτερη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική της χώρας.

Πλέον το 1/3 των εδρών του στην Κάτω Βουλή θα αποτελείται μονάχα από γυναίκες. Το νομοσχέδιο έλαβε διακομματική υποστήριξη και γιορτάστηκε από πολιτικούς σε όλο το πολιτικό φάσμα της Ινδίας, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη χρόνια για να εφαρμοστεί η ποσόστωση.

Πολλοί βουλευτές ζητούν την άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με το CNN, συνολικά 214 βουλευτές από την Άνω Βουλή ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο εισήχθη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Τρίτη. Εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή την Τετάρτη.

«Μια καθοριστική στιγμή στο δημοκρατικό ταξίδι της χώρας μας!» έγραψε ο Μόντι στο X.

«Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, η εκπροσώπηση της γυναικείας εξουσίας θα ενισχυθεί και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή ενδυνάμωσής της» σημείωσε.

Έξι απόπειρες ψήφισης του νομοσχεδίου, που εισήχθη για πρώτη φορά το 1996, απέτυχαν κατά καιρούς λόγω της έντονης αποδοκιμασίας από τους άνδρες νομοθέτες της χώρας.

Η αλλαγή θα αργήσει

Στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο με 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των 950 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας, αλλά μόνο το 15% των βουλευτών στο κοινοβούλιο και το 10% στις κρατικές συνελεύσεις.

Η εφαρμογή της ποσόστωσης θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, καθώς εξαρτάται από την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών, η οποία θα συμβεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής της Ινδίας που πραγματοποιείται μία φορά στα δέκα χρόνια.

Η τελευταία ήταν να γίνει το 2021 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Πόσα χρόνια ακόμα;»

Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης της Ινδίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους που το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα. Η Σόνια Γκάντι, ηγέτης του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου, είπε ότι οι γυναίκες περίμεναν εδώ και 13 χρόνια να περάσει το νομοσχέδιο.

«Τώρα τους ζητήθηκε να περιμένουν περισσότερο», είπε στους νομοθέτες στο κοινοβούλιο. «Πόσα χρόνια ακόμα;»

Η Ρατζάνι Πατίλ, άλλος βουλευτής του κόμματος, είπε ότι ενώ το κόμμα ήταν «πολύ χαρούμενο» με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το αίτημά τους είναι ότι πρέπει να «εφαρμοστεί αμέσως» για τις γενικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο σε ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, παραμένει μία βαθιά πατριαρχική.

Σε όλο τον κόσμο, το συνολικό μερίδιο των κοινοβουλευτικών εδρών της Κάτω Βουλής που καταλαμβάνουν οι γυναίκες φτάνει περίπου το 26 τοις εκατό σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Μόνο έξι έθνη έχουν επιτύχει επί του παρόντος το 50 τοις εκατό ή και παραπάνω. Η Ρουάντα προηγείται με 61 τοις εκατό, ακολουθούμενη από την Κούβα (53 τοις εκατό), τη Νικαράγουα (52 τοις εκατό), το Μεξικό (50 τοις εκατό), τη Νέα Ζηλανδία (50 τοις εκατό) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50 τοις εκατό).

Πηγή : in.gr