Accessibility Tools

Skip to main content

Νέος χώρος για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της ακόμη πιο ουσιαστικής στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας και με στόχο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες φιλοξενίας τους, την ασφάλειά τους, αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική τους υποστήριξη, ο Δήμος Αθηναίων λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας σε νέες αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις.

Το κτίριο στο οποίο λειτουργεί ο Ξενώνας, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μία ασφαλή διαμονή, ενώ εξασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Στον νέο, σύγχρονο χώρο, οι γυναίκες θύματα βίας φιλοξενούνται μαζί με τα παιδιά τους, λαμβάνοντας όλη την απαραίτητη υποστήριξη και φροντίδα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ύστερα από επίσκεψή του στον χώρο του Ξενώνα, τόνισε:

«Ο νέος αναβαθμισμένος Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο κάθε γυναίκας που έχει ανάγκη να σταθεί ξανά στα πόδια της για την ίδια και για τα παιδιά της. Μέλημά μας, σε αυτόν τον σύγχρονο και φιλόξενο χώρο είναι οι γυναίκες να λάβουν όλη την απαραίτητη φροντίδα και υποστήριξη, ώστε να ενδυναμωθούν και να κάνουν το αναγκαίο νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Έως ότου η ενδοοικογενειακή βία μπορέσει να εξαλειφθεί, εμείς θα συνεχίσουμε με έργα και δράσεις να βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό κάθε γυναίκας που χρειάζεται να επουλώσει τις πληγές της».

Φροντίδα με εξειδικευμένες παροχές

Στον νέο χώρο λειτουργούν 25 δωμάτια, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας των γυναικών με τα παιδιά τους. Ο Ξενώνας παρέχει στις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και στα παιδιά τους, ταυτόχρονα με την ασφαλή διαμονή, σίτιση, ψυχοκοινωνική στήριξη, εργασιακή συμβουλευτική και φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό -κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, παιδαγωγό και φροντιστές. 

Η δομή διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους επείγουσας υποδοχής και φιλοξενίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δεχθεί περιστατικά όλο το 24ωρο ακόμη και χωρίς τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις. 

«Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους, με τις άρτι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του, αποτελεί μια έμπρακτη και ζεστή αγκαλιά προστασίας σε εκείνες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρόκειται, πλέον, για μια δομή αντάξια της φιλοξενίας που ως Δήμος Αθηναίων θέλουμε και πρέπει να παρέχουμε. Σήμερα, υποδεχόμαστε τον Δήμαρχο, κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής, την εξασφάλιση της ισότητας και τη μάχη απέναντι στη βία και τα στερεότυπα», τόνισε από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Κατερίνα Θ. Κατριβάνου.

Στους στόχους του επιστημονικού προσωπικού του Ξενώνα, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αντιδημαρχίας Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, είναι η ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων γυναικών, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία νέα προοπτική στη ζωή τους, εκτός δομής. Ανάλογα με την περίπτωση, η φιλοξενία μπορεί να παραταθεί πέραν των έξι μηνών εφόσον κριθεί αναγκαίο, ύστερα από τις απαραίτητες διαδικασίες.

Η δομή διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική σε συνεργασία με το Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων (Πρωτοδικείο Αθηνών, Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» κ.ά.). 

Η παραπομπή των γυναικών στον Ξενώνα γίνεται από το Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τα Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη Γραμμή SOS 15900. 

Σημειώνεται ότι μέσα στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας έχει φιλοξενήσει 370 άτομα (185 γυναίκες και 185 παιδιά). 

Πού μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες

Για λόγους ασφαλείας τα τηλέφωνα επικοινωνίας, καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα και επομένως οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται: 

  • Στο Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, 210 86.25.355, 210 86.25.858

  • Στην 24ωρη Γραμμή SOS 15900

  • Στην ιστοσελίδα www.womensos.gr 

Πηγή: Reporter.gr