Accessibility Tools

Skip to main content

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδά του σε κακοποιημένες γυναίκες

Πώς μπορείτε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα μεταχειρισμένα βιβλία σας που σκονίζονται στα ράφια και παράλληλα να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους; Απλώς δωρίστε τα. Τα φιλανθρωπικά βιβλιοπωλεία είναι μια τάση διαδεδομένη στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Η αύξηση των τουριστών σε κεντρικές ιδίως περιοχές της Αθήνας έχει φέρει αυτή την τάση και εδώ.

Κάπως έτσι άνοιξε το Book Garden στο Κουκάκι, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο που τα έσοδα από τα μεταχειρισμένα βιβλία που έχει στις προθήκες τα προσφέρει για την υποστήριξη γυναικών που έχουν κακοποιηθεί.

Αναζητάτε το πιο πρόσφατο μπεστ σέλερ ή εξαντλημένες εκδόσεις; Θέλετε να αγοράσετε, πάντα σε χαμηλές τιμές, κλασικά παιδικά βιβλία και παραμύθια; Μήπως χρειάζεστε ένα λεξικό; Στο βιβλιοπωλείο Book Garden υπάρχει μια προσεγμένη συλλογή βιβλίων από δεύτερο χέρι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Στο Κουκάκι έχει ανοίξει το Book Garden, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο αφού τα μεταχειρισμένα βιβλία αλλά και τα έσοδα του από τις πωλήσεις προσφέρονται για τη βοήθεια γυναικών που έχουν πληγωθεί ή κακοποιηθεί.

Στη γειτονιά όλοι μιλούν γι’ αυτό το ξεχωριστό βιβλιοπωλείο. Μπορεί να μην το προσέξεις με την πρώτη ματιά, μέχρι που θα δεις στις βιτρίνες του κάποιες σπάνιες εκδόσεις ή μερικές στοίβες με βιβλία που αφήνουν οι αναγνώστες σε ένα καρότσι δίπλα από την είσοδο. Όπως θα μου εξηγήσει η εργαζόμενη στο βιβλιοπωλείο Μαρίλια Τασχουνίδου: «Δεν ήταν αυτός ο λόγος που τοποθετήσαμε στην είσοδο το καρότσι, αλλά μόλις είδαμε πόσο χρήσιμο ήταν για τους βιβλιόφιλους, το αφήσαμε».

Το Book Garden βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημητρακοπούλου και Νότη Μπότσαρη και η ιδέα ανήκει στη Rosie Hooton, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου. Η Μαρίλια προτείνει: «Αν η βιβλιοθήκη σας ασφυκτιά και χρειάζεστε χώρο για καινούργια βιβλία, ίσως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς. Γι’ αυτό δεχόμαστε δωρεές κάθε είδους βιβλίων που είναι σε καλή κατάσταση· μπορούμε να τα παραλάβουμε από τον χώρο σας κατόπιν συνεννόησης. Ήδη από τα χέρια μας έχουν περάσει περισσότερα από 40.000 βιβλία».

Από την αρχή της συζήτησής μας αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ αγαπούν και οι δύο τα βιβλία. Πώς ξεκίνησαν όλα; Η Μαρίλια απαντά: «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση της ιδέας μας. Δεν πτοηθήκαμε ωστόσο και αποφασίσαμε, μόλις βρήκαμε αυτόν τον χώρο, να την κάνουμε πραγματικότητα.

Η Rosie γνώριζε ότι αυτή η τάση είναι ευρέως διαδεδομένη σε άλλες χώρες και σκεφτήκαμε ότι από την Αθήνα, πέρα από τα παλαιοβιβλιοπωλεία, ένας καθαρά φιλανθρωπικός χώρος για το βιβλίο. Ουσιαστικά, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα συνδυάζει την αγάπη μας για τα βιβλία, την κοινωνική συναναστροφή και τον φιλανθρωπικό σκοπό».

Ο χώρος αποτελείται από μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες, πολλά πράσινα φυτά, ένα ξύλινο παγκάκι και μια πολυθρόνα. Στα ράφια του υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταχειρισμένων βιβλίων με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ και φτάνουν έως πέντε. Είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία προκειμένου ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά.

«Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι το Book Garden βρίσκεται στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική συνοικία της Ακρόπολης της Αθήνας, διότι μας επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο. Είναι άνθρωποι που έρχονται και μας αφήνουν βιβλία που έχουν διαβάσει και επιθυμούν στον επόμενο προορισμό τους να διαβάσουν κάτι άλλο. Από την άλλη, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί και οι Αθηναίοι μάς έχουν αγκαλιάσει», σημειώνει η Μαρίλια.

Όση ώρα επεξεργάζομαι τον χώρο συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για ένα υπέροχο και ήσυχο μέρος. Εκπέμπει μια ζεστασιά που, σε συνδυασμό με την απαλή μουσική που παίζει, δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση, κάνοντας την εμπειρία της ανάγνωσης πιο ευχάριστη.

Όπως μου εξηγούν, το βιβλιοπωλείο απευθύνεται και σε φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν ένα ιδανικό μέρος για να μελετήσουν, προσφέρεται και δωρεάν WiFi. Μάλιστα, η Rosie και η Μαρίλια θα σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι τσάι. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος όροφος όπου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι για όσους θέλουν να δουλέψουν με τον υπολογιστή τους ή να απολαύσουν το βιβλίο τους.

«Τα περισσότερα βιβλία μας είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά, έχουμε και γαλλικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα, από επικές ιστορίες αγάπης και βιογραφίες μέχρι οδηγούς για κατασκευές και manga. Στο βιβλιοπωλείο, επίσης, έχουμε μάσκες, μολυβοθήκες, πορτοφολάκια, σελιδοδείκτες και τσάντες για μακιγιάζ, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από θύματα εκμετάλλευσης που περιθάλπει η Threads of Hope Hellas, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης. Για μας βασικός στόχος είναι να κάνουμε τον επισκέπτη να νιώθει άνετα και οικεία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια λέσχη ανάγνωσης όπου η συζήτηση γίνεται στα αγγλικά και ευελπιστούμε σύντομα να κάνουμε και μια αντίστοιχη στα ελληνικά», αναφέρει η Rosie.  

Στην αρχή η συλλογή των βιβλίων ξεκίνησε μέσω της προσέγγισης φίλων των δύο γυναικών. Ύστερα μαθεύτηκε και πλέον αρκετός κόσμος γνωρίζει το μέρος και αφήνει βιβλία που δεν χρειάζεται. Αυτό, όμως, που τους διαφοροποιεί είναι ότι τα έσοδα πηγαίνουν στην υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών. «Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι το βιβλιοπωλείο λειτουργεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλάζει μονομιάς η συμπεριφορά τους και ψωνίζουν περισσότερα βιβλία προκειμένου να βοηθήσουν όπως μπορούν. Αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση της Rosie και η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι συγκινητική», υποστηρίζει η Μαρίλια.  

Λίγο πριν τις αποχαιρετήσω, θα μου πουν: «Λέμε συχνά ότι κάθε βιβλίο μάς προσφέρει ένα καινούργιο ταξίδι, ότι είναι μια καλή παρέα και μέσα από την ανάγνωσή του κατανοούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε διότι γνωρίζουμε ότι ένα μεταχειρισμένο βιβλίο διάγει από αναγνώστη σε αναγνώστη έναν ενδιαφέροντα κύκλο ζωής. Χαρίζει ουσιαστικά μοναδικές εμπειρίες σε όσους το διάβασαν. Κι εμείς είμαστε ο συνδετικός κρίκος που τροφοδοτεί την προσπάθεια αυτή, δίνοντας όχι απλώς μια καινούργια ζωή στα βιβλία αλλά βοηθώντας σημαντικά συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία κάνουν καλό στην ψυχή μας».    

Καθημερινά επισκέπτονται το Book Garden άτομα όλων των ηλικιών, απ’ όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όλα όμως τρέφουν την ίδια αγάπη για το διάβασμα. Από τη μια χαρίζουν βιβλία, και χαίρονται γι' αυτό, επειδή πιάνουν τόπο, και από την άλλη αγοράζουν εκδόσεις που πίσω τους έχουν μια ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι δεν έχει απλώς πελάτες αλλά θαυμαστές.

Δημητρακοπούλου 51, Κουκάκι, 6945 735241
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10:30-18:00, Σάβ. 10:30-16:00 

Πηγή : lifo.gr