Accessibility Tools

Skip to main content

Κωνσταντίνα Ψωμά: Η Ελληνίδα που κατακτά τον κόσμο της 3D τεχνολογίας και βρέθηκε στη λίστα Forbes Under 30 Europe για το 2023

Η 19η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η «Ημέρα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας». Καθιερώθηκε το 2014 έπειτα από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας συγγραφέα και επιχειρηματία, Wendy Diamind, με την συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών και του ΟΗΕ.

Στόχος της ημέρας είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος υποστήριξης των γυναικών επιχειρηματιών και προάσπισης των δικαιωμάτων τους, καθώς και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, παγκοσμίως.

Με αφορμή αυτή την ημέρα μιλήσαμε με την Κωνσταντίνα Ψωμά, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Η Κωνσταντίνα κατάγεται από την Ελλάδα και σπούδασε στη Βρετανία, όταν, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αντιλήφθηκε ένα κενό στον χώρο της δημιουργίας 3D μοντέλων και θέλησε να το καλύψει, ξεκινώντας τη δική της start up εταιρεία.

Όπως μας λέει η ίδια, δυσκολεύτηκε αρκετά, αλλά -παρά το νεαρό της ηλικίας της – τα κατάφερε και πλέον είναι μία από τρις τρεις Ελληνίδες επιχειρηματίες, μαζί με την Εριφίλη Γούναρη και τη Ναταλία Κρίτσαλη, που με την εταιρεία της, Kaedim 3D, βρίσκεται στη λίστα του Forbes Under 30 Europe για το 2023.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα τόσο για την Κωνσταντίνα, όσο και για τον μαγικό κόσμο της τρισδιάστατης μοντελοποίησης, ο οποίος – όπως όλα δείχνουν – ανοίγεται μπροστά μας με μεγάλες δυνατότητες.

Τι ακριβώς είναι η Kaedim3d και ποιος ο ρόλος σου σε αυτή;

Η Kaedim είναι μια νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης στην οποία έχουμε δημιουργήσει αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τη μετατροπή εικόνων σε ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα. Διαθέτουμε τον πιο ακριβή, game ready αγωγό παραγωγής μοντέλων 2d σε 3d, εκμεταλλευόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη και την εσωτερική καλλιτεχνική μας ομάδα.

Χρησιμοποιεί Tεχνητή Nοημοσύνη και Mηχανική Mάθηση για την ανάπτυξη αλγορίθμων που μετατρέπουν δισδιάστατες (2D) εικόνες σε τρισδιάστατα (3D) ψηφιακά μοντέλα, εστιάζοντας κυρίως σε εφαρμογές για βιντεοπαιχνίδια.

Επί του παρόντος, προσφέρουμε 5-10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα στη δημιουργία 3D μοντέλων, 200+ προγραμματιστών παιχνιδιών και συνεργαζόμαστε με εταιρείες, όπως το Netflix και η Voodoo.

Είμαι η ιδρύτρια και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. Ο ρόλος μου περιλαμβάνει την ηγεσία της εταιρείας, την ανάπτυξη της ομάδας και την καθοδήγηση στην ανάπτυξης της τεχνολογίας για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων στη δημιουργία περιεχομένου 3D.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο, οι νέοι χρειάζονται περισσότερα πρότυπα επιχειρηματιών

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημιουργία 3D ψηφιακών μοντέλων;

Αποφάσισα να δημιουργήσω την Kaedim, λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισα με τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, κατά τη διάρκεια του πτυχίου μου στην Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Συμμετείχα σε διάφορα project που μας εισήγαγαν στη δημιουργία 3D μοντέλων και την τρισδιάστατη κινούμενη εικόνα και διαπίστωσα ότι η διαδικασία ήταν απίστευτα χρονοβόρα και πολύπλοκη.

Αυτός ο προσωπικός αγώνας με οδήγησε στο να αναζητήσω τρόπους για την επιτάχυνση της διαδικασίας της τρισδιάστατης μοντελοποίησης.

Άρχισα να συνομιλώ με προγραμματιστές παιχνιδιών ελπίζοντας να συγκεντρώσω κάποιες συμβουλές για το πώς θα μπορούσα να κάνω τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων ταχύτερη, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσω ότι και αυτοί το έκαναν 100% χειροκίνητα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Επιπλέον, αφού κατανόησα τις ευρύτερες προκλήσεις του κλάδου, ιδίως στον τομέα των παιχνιδιών, συνειδητοποίησα ότι μπροστά μου ανοιγόταν μια σημαντική ευκαιρία να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Μίλησέ μας για εσένα. Ποιες οι καταβολές σου και ποια η σχέση σου με την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα;

Φοιτούσα στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ όταν γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα της Kaedim. Σπούδαζα Επιστήμη Υπολογιστών και Καινοτομία.

Το αρχικό μου ταξίδι στην τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε εκεί, ιδίως κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου έτους, όπου αποφάσισα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία κάνω τη δική μου start up εταιρεία.

Αυτή η εμπειρία μού άνοιξε τα μάτια για τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας στην επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.

Μεγαλώνοντας, η επιχειρηματικότητα δεν ήταν μια επαγγελματική επιλογή που είχα ποτέ φανταστεί. Αυτό είναι λυπηρό να το σκέφτομαι και είναι κάτι που θέλω να αλλάξω.

Στην Ελλάδα και γενικότερα στον κόσμο, οι νέοι χρειάζονται περισσότερα πρότυπα επιχειρηματιών. Στη δική μου περίπτωση, είχα έναν επιχειρηματία στο σπίτι, τον πατέρα μου. Έφτιαχνε τη δική του εταιρεία όσο μεγάλωνα. Αυτό σίγουρα έπαιξε ρόλο, όταν η σπίθα άναψε στο πανεπιστήμιό μου στην Αγγλία.

Πριν πάω στο εξωτερικό, τα πρώιμα ενδιαφέροντά μου ήταν περισσότερο προς τα κλασικά STEM, τη φυσική και τα μαθηματικά. Παράλληλα, είχα πολλά χόμπι με αθλητικό προσανατολισμό.

Ήταν οι εμπειρίες μου στο πανεπιστήμιο, όταν μάθαινα για την επίλυση προβλημάτων και την καινοτομία, που με τράβηξαν στον κόσμο της τεχνολογίας και τελικά με βοήθησαν να δημιουργήσω τη δική μου startup.

Πώς βλέπεις τη σχέση των Ελληνίδων με την τεχνολογία;

Σίγουρα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και γίνεται όλο και πιο «επιχειρηματική». Παραδοσιακά, μπορεί να υπήρχαν λιγότερα πρότυπα στη σκηνή των τεχνολογικών startups στην Ελλάδα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τον αριθμό των startups που δημιουργούνται στη χώρα. Ωστόσο, αυτό αλλάζει.

Περισσότεροι νέοι Έλληνες και Ελληνίδες εισέρχονται στον κλάδο της τεχνολογίας, με βάση και την επιτυχία που παρατηρούμε στη Silicon Valley. Αυτό αυξάνει τον αριθμό των επιχειρηματιών και των ηγετών στον τομέα της τεχνολογίας, οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπα για όλους στην πατρίδα.

Είναι μια θετική αλλαγή, που ενθαρρύνει περισσότερους άνδρες και γυναίκες να εξερευνήσουν και να διαπρέψουν στον τομέα των τεχνολογικών startup.

Μερικοί από τους καλύτερους μηχανικούς μας στην Kaedim είναι Έλληνες και είμαι πραγματικά υπερήφανη που έχουμε τόσο ταλαντούχους, φιλόδοξους και εργατικούς ανθρώπους στην ομάδα μας.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισες στην αρχή της επιχειρηματικής σου δράσης;

Τα αρχικά εμπόδια στο ταξίδι μου στη νεοφυή επιχειρηματικότητα περιελάμβαναν τις τεχνικές προκλήσεις της ανάπτυξης του προϊόντος μας, καθώς και τις οικονομικές και λειτουργικές πτυχές της ίδρυσης μιας νέας εταιρείας.

Η βαθιά μάθηση για την ανακατασκευή 2D σε 3D είναι ένας νέος τομέας σήμερα. Πίσω στο 2020, όταν ξεκίνησα, ήταν σχεδόν άγνωστος σε όλους.

Από τη διοικητική πλευρά των πραγμάτων, το να μάθω πώς να διαχειρίζομαι μια επιχείρηση, να ηγούμαι μιας ομάδας και να λειτουργώ σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων, ήταν μια αλλαγή που δεν είναι για πολλούς ανθρώπους ευκολονόητη και ενστικτώδης.

Τις πρώτες ημέρες, εμπνεύστηκα και έμαθα πολλά από όλη τη βιβλιογραφία του Y Combinator (πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να διδάσκει στους ιδρυτές πώς να προωθούν το προϊόν τους, να βελτιώνουν τις ομάδες και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, να επιτυγχάνουν την προσαρμογή προϊόντος/αγοράς και να κλιμακώνουν τη νεοφυή επιχείρηση σε μια επιχείρηση υψηλής ανάπτυξης) και τα δοκίμια του Paul Graham (Βρετανός επιχειρηματίας, με σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών και δοκιμιογράφος) για την επιχειρηματικότητα και τους leader.

Αυτό με βοήθησε να υιοθετήσω τη σωστή νοοτροπία και να αυξήσω την ταχύτητα και την ποιότητα στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής μου δράσης, για να διασφαλίσω ότι η Kaedim θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Το μόνο σίγουρο ήταν πως έπρεπε να μάθω τα πάντα εν κινήσει, ως πρωτοεμφανιζόμενη ιδρύτρια εταιρείας και επιχειρηματίας. Σίγουρα, χρειάστηκε χρόνος. Αυτό που έμαθα είναι πως δεν πειράζει να κάνετε λάθη, αρκεί να το συνειδητοποιήσετε γρήγορα, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να τα διορθώσετε και να προχωρήσετε μπροστά.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσω πως, το να πείσουμε τους επενδυτές να πιστέψουν στο όραμά μας και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο. Παρόλα αυτά, με επιμονή και έπειτα από μερικές δεκάδες «όχι», πήραμε το πολυπόθητο «ναι» και συγκεντρώσαμε το πρώτο μας κεφάλαιο.

Η συγκρότηση μιας ομάδας που μοιράζεται το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση. Η ιδρυτική ομάδα μπορεί να τελειοποιήσει ή να καταστρέψει τη νεοσύστατη επιχείρηση και στην περίπτωσή μας υπήρξαν πολλά εμπόδια και μαθήματα.

Ως νέα ιδρύτρια και CEO, εκείνο που έχω να πω είναι ότι η ανθεκτικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα, αν όχι το πιο σημαντικό, για να μπορείς να ξεπερνάς τις δυσκολίες μέρα με την ημέρα, διατηρώντας υψηλό ηθικό για σένα και την ομάδα σου.

Ως Ελληνίδα, είμαι παθιασμένη με το να συμβάλλω στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της πατρίδας μου, καθώς και στη φιλοδοξία των Ελλήνων

Πόσο μακριά είναι η χώρα μας από την ανάπτυξη της 3D αγοράς;

Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες, βρίσκεται στη διαδικασία «ανακάλυψης» της επανάστασης της ψηφιακής τρισδιάστατης εμπειρίας με όλες τις ευκαιρίες που μπορεί αυτή να ανοίξει. Αν και μπορεί να υπάρχει ένα κενό σε σύγκριση με την παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη, η χώρα κάνει βήματα προόδου στην υιοθέτηση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, έχοντας αρχίσει να συμπεριλαμβάνει τρισδιάστατο περιεχόμενο στα παιχνίδια και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Έχω, επίσης, παρατηρήσει ότι η τεχνολογία υιοθετείται και σε άλλους τομείς, όπως η Αρχιτεκτονική. Νωρίτερα μέσα στο έτος προσκλήθηκα από την ελληνική αρχιτεκτονική εταιρεία A&M να μιλήσω για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων και την τεχνητή νοημοσύνη στον εορτασμό των 30 χρόνων της, γεγονός που δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν σίγουρα την όρεξη να αναζητήσουν και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

Ο ελληνικός τεχνολογικός τομέας αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των τρισδιάστατων τεχνολογιών. Φυσικά, η Kaedim είναι εδώ για να το επιταχύνει αυτό.

Πώς νιώθεις που είσαι ανάμεσα στους 30 under 30 του Forbes και ποια τα όνειρά σου για το μέλλον; Θα έφερνες την εταιρεία σου στην Ελλάδα;

Η αναγνώριση στο Forbes 30 under 30 είναι μια απίστευτη τιμή και επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς που έχει γίνει στην Kaedim. Δεν είναι μόνο ένα προσωπικό επίτευγμα, αλλά και μια απόδειξη της προσπάθειας της ομάδας και του συλλογικού μας οράματος. Είναι, επίσης, ένα σημάδι ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει και αυτό είναι το μήνυμά μου προς όλους τους Έλληνες που διαβάζουν αυτό το κείμενο.

Όσο για το μέλλον μας, εργαζόμαστε για την επέκταση της εμβέλειας και του αντίκτυπου της Kaedim, καινοτομώντας συνεχώς και συμβάλλοντας στον τομέα της 3D τεχνολογίας.

Όσον αφορά στη μεταφορά της εταιρείας στην Ελλάδα, είναι σίγουρα μια πιθανότητα. Ως Ελληνίδα, είμαι παθιασμένη με το να συμβάλλω στο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της πατρίδας μου, καθώς και στη φιλοδοξία των Ελλήνων. Η εδραίωση μιας παρουσίας στην Ελλάδα δεν θα ήταν μόνο μια επιστροφή στην πατρίδα, αλλά και μια ευκαιρία να εμπνεύσω και να επηρεάσω την επόμενη γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών και τεχνολόγων.

Με αφορμή την Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, διαβάστε ακόμα στο Marie Claire:

Ναταλία Κρίτσαλη, ιδρύτρια της εφαρμογής Bloode, συνδέει σε πραγματικό χρόνο αιμοδότες και ασθενείς και υπολογίζεται ότι έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα πάνω από 24.000 ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση.

Εριφίλη Γούναρη, δημιουργός της The Z link, της πρώτης social media marketing επιχείρησης στον κόσμο, που βοηθά τις επιχειρήσεις να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Gen Z, η οποία έχει πολύ διαφορετικές ψηφιακές συνήθειες και προτιμήσεις.

Πηγή : marieclaire.gr