Accessibility Tools

Skip to main content

Δικαία Μαραβέλια: Η πολυτάλαντη επιχειρηματίας που ξεχώρισε στη Διεθνή Εκθεση του Λονδίνου

Η πολυτάλαντη επιχειρηματίας Δικαία Μαραβέλια, που δραστηριοποιείται επιτυχώς στη Σύμη, ήταν μια από τις πέντε Ελληνίδες που μίλησαν στη Διεθνή Εκθεση World Travel Market του Λονδίνου, για την εμπειρία της επένδυσης σε βιώσιμα τουριστικά project της χώρας μας.
O EOT πραγματοποιεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τη στρογγυλή τράπεζα «Greek Women Mean Business», στο International Media Center Excel.
Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η μεταφορά των προσωπικών εμπειριών πέντε Ελληνίδων επιχειρηματιών που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στον τόπο τους πάνω σε βιώσιμα τουριστικά projects, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο EOT υποστηρίζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι επιχειρηματίες Δικαία Μαραβέλια, Αλίκη Διαλυνά, Έλλη Παπαγεωργίου, Έρη Παυλάκη και Μαρία Πολυκρέτη και εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, με την εκδήλωση να υποστηρίζεται από την Bespoke Communications.
Στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική» η κ. Δικαία Μαραβέλια μιλά για την παρουσία της στη διεθνή έκθεση του Λονδίνου, για τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις ως γυναίκα επιχειρηματίας στη Σύμη, αλλά και τα πολλά άλλα ταλέντα που καλλιεργεί χωρίς ποτέ να σταθεί εμπόδιο ο τόπος διαμονής και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών!


• Κυρία Μαραβέλια, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την παρουσία σας στην Εκθεση World Travel Market του Λονδίνου με πρωτοβουλία του ΕΟΤ και τη συμμετοχή σας στη στρογγυλή τράπεζα «Greek Women Mean Business», στην οποία συμμετείχαν πέντε Ελληνίδες μεταξύ των οποίων κι εσείς. Πώς έγινε η επιλογή;
Η επιλογή των πέντε γυναικών που συμμετείχαμε στην στρογγυλή τράπεζα «Greek Women Mean Business» ήταν πρωτοβουλία της εταιρείας Bespoke Communications. Θεωρώ βέβαια πως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση γιατί γύρω μας υπάρχουν γυναίκες που η καθεμία με τον δικό της τρόπο συνεισφέρει καθημερινά και αδιάκοπα, σε αυτό που ονομάζεται γυναικεία επιχειρηματικότητα! Σε ό,τι αφορά στη δική μου επιλογή θεωρώ πως μέτρησε η χρόνια σχέση μου με την Χάιντι Λαζάνη γιατί είναι μια γυναίκα που με στηρίζει από την φορά που γνωριστήκαμε και παραμένει δίπλα μου και με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να την ευχαριστήσω και δημοσίως για αυτήν την τιμή.


• Ποιο ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην στρογγυλή τράπεζα και πού επικεντρωθήκατε εσείς;
Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η μεταφορά των προσωπικών μας εμπειριών στον τομέα του τουρισμού και ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε να έχουμε βάλει η καθεμία το δικό μας λιθαράκι για την ανάπτυξή του. Σε αυτό που εγώ επικεντρώθηκα ήταν πως η αγάπη γι’ αυτό που επιλέγεις να γίνει δουλειά σου, ειδικά μετά από την προϋπηρεσία του ρόλου της μαμάς, καταλήγει να γίνεται πρόκληση στην αρχή και κάθε μέρα να αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον! Είναι μια δουλειά που δεν σταματάς να μαθαίνεις ποτέ και να εξελίσσεσαι καθημερινά. Επίσης μέσα από τη δουλειά αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω μια Δικαία με πολλά ταλέντα να το πω, που ως τότε δεν είχα φανταστεί! Μίλησα για τη Σύμη, τις δραστηριότητές μου και τις οικογενειακές επιχειρήσεις που διατηρούμε.

• Και πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Η εμπειρία ήταν μοναδική! Έχω υπάρξει η αλήθεια είναι, απλή θεατής σε διάφορες εκθέσεις, τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο του τουρισμού και αργότερα εκπροσωπώντας τα ξενοδοχεία μας και το νησί μας, την Σύμη, αλλά αυτό ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, πρωτόγνωρο και πάνω από όλα τιμητικό!

• Θα ήθελα να μου πείτε λίγο για τα συναισθήματα και τις σκέψεις την ημέρα της παρουσίασης.
Δεν σας κρύβω ότι είχα τρομερό άγχος, γιατί το να σου προσφέρεται μια τέτοια ευκαιρία να ξεδιπλώσεις και να δείξεις με τα μάτια της ψυχής σου την προσωπική και την οικογενειακή πορεία τόσων ετών, και παράλληλα να βγαίνουν λέξεις από το στόμα σου, που στόχο είχαν να αγγίξουν τριάντα έμπειρους δημοσιογράφους, είναι μεν συναρπαστικό και είναι παράλληλα και μια τεράστια ευθύνη και άρα λογικό και δικαιολογημένο το άγχος! Επίσης είχαμε όλες όσες συμμετείχαμε, τη δυνατότητα να προβάλουμε προωθητικά σποτ από τον τόπο μας και τις επιχειρήσεις μας! Και αυτό, πιστέψτε με, είχε ακόμα μεγαλύτερο βάρος, να εκπροσωπείται η Σύμη σε μια παγκόσμια διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας!

• Ποιες είναι οι δυσκολίες κυρία Μαραβέλια να επιχειρεί κανείς σε ένα μικρό νησί όπως είναι η Σύμη;
Ειδικά, επιτρέψτε μου να πω, στη Σύμη! Την αρχόντισσα των Δωδεκανήσων! Αλλά και σε όλα τα μέρη που πριν από όλους έχουν λόγο οι δημόσιες υπηρεσίες για να κρατούν -και με το δίκιο τους- αυτόν τον καμβά, αναλλοίωτο, η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι, πολύ δύσκολο! Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Όμως μάθαμε να ζούμε σε αυτό το όμορφο νησί παρά τις δυσκολίες. Θέλει πείσμα, θέλει υπομονή, χρειάζεται να μηνυπολογίζεις το οικονομικό κομμάτι, γιατί απλά δεν θα ξεκινήσεις, αλλά αυτό που μας κρατά όλους είναι η αγάπη για το νησί μας!

• Ωστόσο θα έχει σίγουρα και πολλά προτερήματα…
Όταν ακούς να σου λένε ζεις στον παράδεισο..! Αυτό και μόνο τα λέει όλα! Αρκεί να έχεις πρώτα εσύ εκτιμήσει αυτό που σημαίνει η λέξη και βέβαια η επιλογή να μένεις στο νησί! Στο κομμάτι των επιχειρήσεων είναι αυτή η αμεσότητα που κάνει την διαφορά και η απλότητα… συνδυασμένη με τη φιλοξενία που έρχεται μετά το επιχειρείν… Επίσης, θεωρώ πως η Σύμη εξελίσσεται σταθερά με έναν τρόπο που κρατά την αρχική εικόνα ως έχει. Και θα σας πω τι εννοώ, αυτή η εικόνα κάθε φορά που αντικρίζει κανείς όταν φτάνει με το πλοίο είναι σταθερά ανεκτίμητη και οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει με το πέρασμα των χρόνων δένουν με τον υπάρχοντα παραδοσιακό οικισμό.

• Για μια γυναίκα ο βαθμός δυσκολίας θα λέγατε ότι πολλαπλασιάζεται; Το να επιχειρεί δηλαδή και να προσπαθεί να ξεχωρίσει σε έναν κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενο, αλλά και εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο.
Εδώ νομίζω πως οι Συμιακιές έχουμε το προβάδισμα! Σε μια κοινωνία μητριαρχική από τα παλιά χρόνια, αυτό δεν φαίνεται να με απασχόλησε, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Μάλλον το έχουμε στο DNA μας. Όσον αφορά στους άντρες της οικογένειας νομίζω πως εκτιμούν την παρουσία των γυναικών τους και την προσωπική μας αδιαμφισβήτητη προσφορά.
 
• Πώς αλήθεια ξεκίνησε αυτή η διαδρομή;
Ξεκίνησε δειλά στο τέλος του καλοκαιριού του 2007 με το πρώτο μας ξενοδοχείο, το Iapetos Village. Ολη η οικογένεια έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, ο καθένας σε μια θέση ευθύνης για να εξυπηρετούμε με χαμόγελο και φροντίδα τους πρώτους μας επισκέπτες. 16 χρόνια μετά έχουμε 4 ξενοδοχεία, το Iapetos Village, το Kaminos boutique hotel, το Niriides-hotel-apartement και το Ialemos Group, όλα μοναδικά και το καθένα έχει την δική του προσωπική ιστορία. Σε όλα μπορεί ο επισκέπτης να βρει μικρούς θησαυρούς από την παράδοση της Σύμης. Έπειτα ήρθε ο ιστορικός φούρνος του Πανορμίτη και ναι, να και η ενασχόληση με την γαστρονομία! Φέτος η οικογένειά μας ασχολήθηκε με την εστίαση, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας που αποκτήσαμε πρόσφατα και θεωρώ πως ανοίγει ένας καινούργιος κύκλος!

• Σκεφτήκατε ποτέ να αφήσετε τη Σύμη και να επιχειρήσετε κάπου αλλού; Ή και κάπου αλλού;
Σε αυτή την ερώτηση απαντώ καταφατικά με ένα μεγάλο όχι, στο πρώτο σκέλος της ερώτησης! Δεν μου ταιριάζει προς το παρόν η ζωή της μεγαλούπολης. Και δεν είναι στο πλάνο μας. Η ζωή και οι επιχειρήσεις μας είναι στην Σύμη. Για το δεύτερο σκέλος όμως της ερώτησής σας αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει το μέλλον.

 • Από όλη αυτή τη διαδρομή κυρία Μαραβέλια, τι είναι εκείνο που κρατάτε;
Είναι πολλά, δεν χωράνε στις παλάμες μου ούτε σε τσάντες, χωράνε όμως στην καρδιά μου… Με μια λέξη νιώθω υπερήφανη για τους προγόνους μας, γιατί χάρις σε αυτούς βρήκαμε εύφορο έδαφος. Περηφάνια, αυτό κρατώ!

• Πέρα από το επιχειρείν και τον κλάδο του τουρισμού ασχολείστε και με τη συγγραφή βιβλίων, αλλά έχετε και μια σειρά από πολλές δραστηριότητες. Θα ήθελα να μας πείτε ποια ξεχωρίζετε.
Κάπου ανάμεσα σε οκτάωρα στη ρεσεψιόν και στον απαιτητικό ρόλο της συζύγου και κατ’ επέκταση μαμάς, άρχισα να γράφω… Μαθήματα δημιουργικής γραφής, συμμετοχή σε διαδικτυακές πλατφόρμες γραφής. Λυτρωτικό θα πω! Δύο μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με παραδοσιακές συμιακές συνταγές, ένα συλλογικό έργο για φιλανθρωπικό σκοπό και ένα οδηγό αυτογνωσίας, αυτά έχω στη συλλογή μου! Συνεχίζω να γράφω… Όταν ήμουν 15 ετών πήρα μέρος στην πανδωδεκανησιακή συναυλία, τραγούδησα παραδοσιακά τραγούδια από όλα τα Δωδεκάνησα. Αυτό έμεινε εκεί γιατί για ένα μεγάλο διάστημα σταμάτησε να λειτουργεί το Ωδείο Σύμης, όμως χρόνια μετά έχουμε ήδη ηχογραφήσει δύο cd, ένα με παραδοσιακά τραγούδια της Σύμης και ένα που σύντομα θα έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε. Επίσης παίρνω μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις γαστρονομίας που γίνονται στο νησί ή σε τηλεοπτικές εκπομπές και πρόσφατα μάλιστα με κάλεσε η Μαρία Εκμετσίογλου στο 1ο διεθνές φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye, που ενώνει το Αιγαίο Δεν ησυχάζω! Οποτε μού δίνεται η ευκαιρία να μαγειρέψω, να μιλήσω, να τραγουδήσω, να γράψω, να διαφημίσω την Σύμη μου, το κάνω με μεγάλη χαρά! Και θα συνεχίσω! Η αλήθεια είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο. Όλα έχουν από ένα κομμάτι μου. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω θα πω το γράψιμο. Με ξεκλείδωσε!

Πηγή : dimokratiki.gr