Accessibility Tools

Skip to main content

31 Μαρτίου 1776, η Πρώτη (φεμινίστρια) Κυρία των ΗΠΑ Άμπιγκεϊλ Άνταμς αναλαμβάνει δράση

Σαν σήμερα, 31 Μαρτίου 1776, η Άμπιγκεϊλ Άνταμς γράφει μια μαχητική επιστολή στον σύζυγό της, Τζον, παροτρύνοντας τον ίδιο και τα άλλα μέλη του Ηπειρωτικού Κογκρέσου να μην ξεχνούν τις γυναίκες του έθνους όταν αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Αμερικής από τη Μεγάλη Βρετανία. 

Υπερασπιζόταν με πάθος την ισότητα των δύο φύλων, διεκδικώντας δικαιώματα για τις γυναίκες όπως η εκπαίδευση ή η διαχείριση της περιουσίας. Στην πιο διάσημη από τις επιστολές της, η μελλοντική Πρώτη Κυρία έγραφε μεταξύ άλλων: «Λαχταρώ να ακούσω ότι κηρύξατε την ανεξαρτησία. Και, παρεμπιπτόντως, στον νέο κώδικα νόμων που υποθέτω ότι θα χρειαστεί να φτιάξετε, επιθυμώ να θυμάστε τις γυναίκες και να είστε πιο γενναιόδωροι και ευνοϊκοί απέναντί τους από τους προγόνους σας. Μη δίνετε τόσο απεριόριστη εξουσία στα χέρια των συζύγων. Θυμηθείτε ότι όλοι οι άνδρες θα ήταν τύραννοι αν μπορούσαν. Αν δεν δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις κυρίες, είμαστε αποφασισμένες να υποδαυλίσουμε μια εξέγερση και δεν θα θεωρήσουμε ότι δεσμευόμαστε από νόμους στους οποίους δεν έχουμε φωνή ή εκπροσώπηση». 

Ο σύζυγος δεν συμμερίστηκε τις απόψεις της, αυτήν τη φορά, απαντώντας: «Είμαστε μόνο κατ' όνομα αφέντες, και αντί να εγκαταλείψουμε αυτό το όνομα, κάτι που θα μας έθετε υπό τον δεσποτισμό του μεσοφοριού, ελπίζω ο στρατηγός Ουάσινγκτον και όλοι οι γενναίοι μας ήρωες να αγωνισθούν».

Σχεδόν 150 χρόνια πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει την 19η τροπολογία που έδινε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, η επιστολή της Άνταμς ήταν το πρώτο βήμα στον αγώνα για ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες. Αναγνωρισμένη ως μια τρομερή γυναίκα από μόνη της, ο γάμος της Άμπιγκεϊλ και του Τζον Άνταμς εξακολουθεί να αποτελεί πρότυπο αμοιβαίου σεβασμού και αγάπης- έκτοτε αναφέρονται ως «το πρώτο ζευγάρι εξουσίας της Αμερικής». 

Η αλληλογραφία τους, η οποία αποτελείται από πάνω από 1.000 επιστολές που γράφτηκαν μεταξύ 1762 και 1801, παραμένει στην Ιστορική Εταιρεία της Μασαχουσέτης και συνεχίζει να δίνει στους ιστορικούς μια μοναδική προοπτική για την οικογενειακή και πολιτική ζωή κατά την επαναστατική εποχή.

Η Άμπιγκεϊλ Άνταμς είχε σπάνια για την εποχή και για το φύλο της μόρφωση, καθώς και αναλυτική σκέψη, κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώριζε, καθώς ζητούσε τη γνώμη της για σειρά θεμάτων. Οι επιστολές που αντάλλασσαν αποτελούν υπόδειγμα συζητήσεων υψηλής διανόησης για θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης, ενώ περιελάμβαναν λογοτεχνικά αποσπάσματα. Οι ιστορικοί αναφέρουν ακόμη ότι από το περιεχόμενο των επιστολών φωτίζεται ο αλληλοσεβασμός που είχαν σε επίπεδο διανοητικό, αλλά και συναισθηματικό. 

Η Άμπιγκεϊλ γέννησε έξι παιδιά, από τα οποία επέζησαν τα πέντε. Ο μεγαλύτερος γιος τους, ο Τζον Κουίνσι Άνταμς, διετέλεσε ο έκτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο δύο γυναίκες, η Άμπιγκεϊλ Άνταμς και η Μπάρμπαρα Μπους, υπήρξαν ταυτόχρονα σύζυγοι και μητέρες Αμερικανών προέδρων.

Πηγή : athensvoice.gr