Accessibility Tools

Skip to main content

Έμφυλη ισότητα: Μειώνεται ο αριθμός των γυναικών επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών στη Γερμανία

Μειώνεται ο αριθμός των γυναικών επικεφαλής των κορυφαίων εταιρειών στη Γερμανία, κάτι που αποτελεί πλήγμα στην έμφυλη ισότητα.

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου οικονομίας DIW, που αφορούσε στην έμφυλη ισότητα στο τέλος του 2023 υπήρχαν 9 μόνο γυναίκες επικεφαλής στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 ήταν 10 και το 2021 ήταν 14. Την ίδια ώρα όμως, παρατηρείται αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, η οποία ανερχόταν σε 17,5% το 2023 σε σύγκριση με 15,6% το 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των εταιρειών δεν έχουν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο, 40% έχουν μία και μόνο 16% δύο ή περισσότερες. «Το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Μία εξ αυτών, η Βιρτζίνια Ζόντεργκελντ τόνισε ότι «ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει δυστυχώς ένα ανδρικό προπύργιο».

Το 2021, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχημάτισε μια νέα τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού, τα μέλη της συμφώνησαν ότι «η έμφυλη ισότητα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία» και δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στη χώρα, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Πηγή : lifo.gr