Accessibility Tools

Skip to main content

Ως πότε θα είναι αόρατα τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα;

Ανοιχτή επιστολή προς τις υπουργούς Μιχαηλίδου και Ζαχαράκη για τον αποκλεισμό των διεμφυλικών/τρανς προσώπων από το Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων ύψους 718,50 ευρώ της ΔΥΠΑ.

Την ανάγκη αποκατάστασης των ανθρώπων που παραμένουν στην πράξη προκλητικά «αόρατοι» από τα προγράμματα απασχόλησης και εξαιρούνται από τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος ευάλωτων ομάδων αναδεικνύει το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Με ανοιχτή επιστολή του προς τις υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, και Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφίας Ζαχαράκη, ζητούν την επανεξέταση του προγράμματος που αφορά το ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα.

Είναι οι πολίτες που, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, στην πλειονότητά τους και λόγω του σχεδόν απόλυτου αποκλεισμού τους από την αγορά εργασίας επιβιώνουν με τα 200 ευρώ τον μήνα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ «τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα μεγαλύτερης ανάγκης, λόγω των πολλών και μεγάλων αποκλεισμών δεν δικαιούνται σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν καθημερινές βασικές ανάγκες διαβίωσης» υπογραμμίζουν στην επιστολή, προσθέτοντας ευρήματα ερευνών που δείχνουν ότι η ανεργία σε αυτή την κατηγορία ανέρχεται στο 60%.

«Τον Ιούνιο του 2021, έπειτα από διαβουλεύσεις της αείμνηστης Προέδρου μας, Μαρίνας Γαλανού, με τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. Σπύρο Πρωτοψάλτη, έγινε ένα πρώτο βήμα, για τη συμπερίληψη των διεμφυλικών/τρανς προσώπων στις ευάλωτες ομάδες της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.)» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Πράγματι, έπειτα από την υπ’ αριθμ. 42632/22-06-2021 Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2711/Β’/24-06-2021, [2] και στα πλαίσια υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ [3], κατέστη δυνατό τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα να συμπεριληφθούν στις Ειδικές Ευάλωτες Ομάδες της Δ.ΥΠ.Α. [4]

Ωστόσο, ερωτηματικά γεννώνται, πως παρότι τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα εντάχθηκαν στις ευάλωτες ομάδες της Δ.ΥΠ.Α. από τον Ιούνιο του 2021, τώρα στην παροχή που αφορά τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, δεν συμπεριλαμβάνονται τα διεμφυλικα/τρανς πρόσωπα.

Παρότι η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως, η νέα παροχή της Δ.ΥΠ.Α. «αποσκοπεί στην στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας – για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους», εξαιρεί τα διεμφυλικά/τρανς πρόσωπα που αποδεδειγμένα αποτελούν την πιο ευάλωτη από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Το σωματείο διεμφυλικών ζητεί να επανεξεταστεί η προϋπόθεση που τίθεται για την πραγματοποίηση έως 75 ημερών ασφάλισης στον e-EΦΚΑ oποτεδήποτε τα τελευταία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησής τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι παρότι τρέχει πρόγραμμα για την πρόσληψη 2.000 ατόμων «η εφαρμογή του στην πράξη είναι μηδαμινή« διότι οι εργοδότες δεν το γνωρίζουν.

Πηγή : efsyn.gr