Accessibility Tools

Skip to main content

Όλες οι σημαίες υπερηφάνειας και οι σημασίες τους

ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ είναι τόσο πολλές όσο και οι ταυτότητες που περιλαμβάνει το ακρωνύμιο ΛΟΑΤΚΙ+. Κάποιες αντιπροσωπεύουν διαφορετικές σεξουαλικότητες, άλλες αφορούν την ταυτότητα φύλου και κάποιες άλλες είναι αναβαθμίσεις του αρχικού σχεδίου του ουράνιου τόξου με σκοπό να γίνουν πιο περιεκτικές ή να τιμήσουν περιθωριοποιημένες κοινότητες. 

Είτε είστε σύμμαχοι είτε μέλη της κοινότητας, εδώ είναι ένας οδηγός για τις πιο δημοφιλείς σημαίες υπερηφάνειας.

Πόσες σημαίες υπερηφάνειας υπάρχουν;

Υπάρχουν δεκάδες σημαίες υπερηφάνειας, μερικές πιο γνωστές από άλλες. Η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαριθμεί 25 σημαίες, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερες, καθώς καλλιτέχνες και ακτιβιστές συνεχίζουν να δημιουργούν νέα σχέδια που αντιπροσωπεύουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις ταυτότητές τους.

Ακολουθούν μερικές από τα πιο συνηθισμένες που μπορεί να δείτε να κυματίζουν αυτόν τον Ιούνιο:

Σημαία Υπερηφάνειας

Ίσως η πιο συνηθισμένη σημαία ΛΟΑΤΚΙ+ υπερηφάνειας, η αρχική σημαία του ουράνιου τόξου έχει έξι χρώματα που συνολικά συμβολίζουν την ελπίδα. Τα επιμέρους χρώματα έχουν επίσης το καθένα το νόημά του (κόκκινο: ζωή, πορτοκαλί: θεραπεία, κίτρινο: ήλιος, πράσινο: φύση, μπλε: γαλήνη, μοβ: πνεύμα).

Ο Harvey Milk, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος εκλεγμένος αξιωματούχος στην Καλιφόρνια, ζήτησε από τον ακτιβιστή Gilbert Baker να δημιουργήσει ένα σύμβολο για την ομοφυλοφιλική κοινότητα τη δεκαετία του 1970. Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη σημαία υπερηφάνειας του ουράνιου τόξου, η οποία αρχικά είχε οκτώ λωρίδες αντί για έξι. 

H εξελιγμένη Σημαία Υπερηφάνειας

Σχεδιασμένη από τον Daniel Quasar το 2018, προσθέτει πέντε νέα χρώματα για να τονίσει την πρόοδο σε σχέση με την αποδοχή. Η σημαία περιλαμβάνει μαύρες και καφέ ρίγες που αντιπροσωπεύουν τα μη λευκά (BIPOC) άτομα, και το μπλε, το ροζ και το λευκό χρώμα, που χρησιμοποιούνται στη σημαία των τρανς ατόμων.

Λεσβιακή σημαία

Υπάρχουν αρκετές σημαίες υπερηφάνειας για την εκπροσώπηση της λεσβιακής κοινότητας, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η πορτοκαλί και ροζ σημαία. Το 2018 δημιουργήθηκε ένα νέο σχέδιο με επτά λωρίδες που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία, την αίσθηση της κοινότητας, τη θηλυκότητα, τη μη συμμόρφωση με το δίπολο του φύλου και άλλα θέματα σημαντικά για τη λεσβιακή κοινότητα. 

Σημαία των αμφιφυλόφιλων

Η σημαία υπερηφάνειας των αμφιφυλόφιλων έχει τρεις λωρίδες, ροζ, μοβ και μπλε. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, Michael Page, το ροζ αντιπροσωπεύει την έλξη για το ίδιο φύλο και το μπλε την έλξη για το αντίθετο φύλο. Η μοβ λωρίδα στη μέση επικαλύπτει τα δύο χρώματα, συμβολίζοντας περισσότερα από ένα είδη έλξης. Ο Page δημιούργησε τη σημαία το 1998 ως σύμβολο συσπείρωσης για την κοινότητα των αμφιφυλόφιλων, που ιστορικά υποεκπροσωπούνται στην ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τρανς σημαία

Η τρανς ακτιβίστρια Monica Helms έφτιαξε αυτήν τη σημαία το 1999. Το γαλάζιο και το ανοιχτό ροζ αντιπροσωπεύουν τα χρώματα που στερεοτυπικά χρησιμοποιούνται για τα κορίτσια και τα αγόρια κατά τη γέννηση και το λευκό σημαίνει ίντερσεξ σωματικότητα, μεταβατικό ή ουδέτερο/απροσδιόριστο φύλο.

Πανσέξουαλ

Οι ροζ ρίγες στην πανσεξουαλική σημαία αναφέρονται στα άτομα που έλκονται από γυναίκες, ενώ οι μπλε αναφέρονται σε εκείνα που έλκονται από άνδρες. Το κίτρινο σημαίνει έλξη από μη δυαδικά άτομα.

Ασέξουαλ

Η μαύρη λωρίδα είναι για την ασεξουαλικότητα, το γκρι για την γκρίζα περιοχή μεταξύ σεξουαλικότητας και ασεξουαλικότητας, το λευκό για μη σεξουαλικούς συντρόφους και συμμάχους και το μοβ για την κοινότητα. Τα ασεξουαλικά άτομα συνήθως δεν αισθάνονται σεξουαλική έλξη για κανέναν.

Ίντερσεξ

Η σημαία των ίντερσεξ έχει ουδέτερα ως προς το φύλο χρώματα, το κίτρινο και το μοβ. Ο κύκλος «αντιπροσωπεύει την πληρότητα και τις δυνατότητες των ίντερσεξ ατόμων», σύμφωνα με τον Morgan Carpenter που τη σχεδίασε. Η ίντερσεξ σωματικότητα είναι ένας όρος-ομπρέλα που αναφέρεται στις εγγενείς φυσικές διαφορές των χαρακτηριστικών φύλου ή στην αναπαραγωγική ανατομία. Τα ίντερσεξ άτομα γεννιούνται με σώματα που δεν εμπίπτουν στις κανονιστικές νόρμες των «αρσενικών» και «θηλυκών» σωμάτων. Περίπου το 1,7% των ανθρώπων γεννιούνται ίντερσεξ.

Non Binary

Ο Kyle Rowan είναι ο δημιουργός της σημαίας υπερηφάνειας των μη δυαδικών ατόμων, που κυκλοφόρησε το 2014. Το κίτρινο αντιπροσωπεύει όσα άτομα βρίσκονται εκτός του παραδοσιακού διπόλου του φύλου, το λευκό είναι για όσα βιώνουν όλα τα φύλα ή πολλαπλά, το μοβ για όσα ταυτίζονται με ένα μείγμα αρσενικού και θηλυκού και το μαύρο για όσα δεν έχουν φύλο.

Ρευστότητα φύλου

Η σημαία που σχεδιάστηκε από τον JJ Poole το 2012 περιλαμβάνει πέντε λωρίδες. Η ροζ αντιπροσωπεύει τη θηλυκότητα, η μπλε την αρρενωπότητα, η μοβ τον συνδυασμό τους, η μαύρη όλα τα φύλα και η λευκή κανένα φύλο.

Πηγή : lifo.gr