Accessibility Tools

Skip to main content

Πού και πώς παραβιάζεται η μυστικότητα της διαδικασίας στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου | Δημοτολόγια, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες, Εταιρείες τηλεφωνίας.

Ποιά είναι τα προβλήματα του συστήματος που παραβιάζουν την μυστικότητα της διαδικασίας της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και των προσωπικών δεδομένων των τρανς προσώπων και εντοπίζονται στο δημόσιο και ηλεκτρονικό σύστημα;

Όπως θα δούμε παρακάτω πολλά και σε πολλά πεδία.

Ακόμα και όταν τα τρανς πρόσωπα έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της αλλαγής των στοιχείων τους βάσει του Νόμου 4491/2017 σε όλες τις υπηρεσίες (Εφορία, ΕΦΚΑ, Τράπεζες, Εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας), συνεχίζουν να εντοπίζονται παραβιάσεις στη μυστικότητα της διαδικασίας στο ηλεκτρονικό σύστημα για τα οποία είτε χρειάζεται το τρανς πρόσωπο να μεταβεί σε κάθε υπηρεσία ξεχωριστά είτε το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει σφάλματα και δεν τα ενημερώνει.

Παραθέτω πού εντοπίζονται τα προβλήματα:

Δημοτολόγια

1. Σε περίπτωση που οι γονείς είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικές οικογενειακές μερίδες ο καθένας (συνήθως λόγω διαζυγίου ή ελλείψεως γάμου) και ο καθένας ξεχωριστά έχει συμπεριλάβει το παιδί στη δική του εγγραφή, πρέπει το τρανς πρόσωπο να μεταβεί και στα δύο διαφορετικά δημοτολόγια για να μεταβάλει τα στοιχεία του στις οικογενειακές μερίδες των γονέων του. Υπάρχουν περιπτώσεις που το τρανς πρόσωπο άλλαξε τα στοιχεία του στο δημοτολόγιο του ενός γονέα (πχ στην οικογενειακή μερίδα του πατέρα) όμως παρέμεινε με τα στοιχεία που καταγράφηκε κατά την γέννηση στο δημοτολόγιο του άλλου γονέα (πχ στην οικογενειακή μερίδα της μητέρας).

ΑΑΔΕ – Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

1. Κατά την ηλεκτρονική είσοδο στο σύστημα απαιτείται το username και το password. Υπάρχουν περιπτώσεις που στο username μπορεί να έχει δηλωθεί από τον κηδεμόνα ή τον λογιστή το όνομα του τρανς προσώπου που έχει καταγραφεί κατά την γέννηση με αποτέλεσμα το τρανς πρόσωπο να χρειαστεί να μεταβεί στην Υπηρεσία για να πάρει νέο κλειδάριθμο ώστε να μεταβάλει το username είτε με το όνομα που αυτοπροσδιορίζεται ή/και έχει μεταβληθεί βάσει Ν.4491/2017 είτε να επιλέξει ένα ουδέτερο username.

2. Κατά την είσοδο του τρανς προσώπου στο ηλεκτρονικό σύστημα της AADE μέσω των στοιχείων του taxisnet, στην αρχική σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του τρανς προσώπου που έχει καταγραφεί κατά την γέννηση του παρόλο που έχει μεταβάλει τα στοιχεία του στο ΑΦΜ, σύμφωνα με τον ν. 4491/2017. Για να δει το τρανς πρόσωπο τα νέα στοιχεία του (όνομα και επώνυμο), πρέπει να πατήσει στο «Μητρώο & Επικοινωνία», όπου μετά εμφανίζονται τα νέα στοιχεία. Παρόλα αυτά όταν επιστρέφει στην αρχική σελίδα ή όταν κάνει είσοδο ξανά στην ιστοσελίδα της AADE εμφανίζονται πάλι τα παλαιά στοιχεία.

3. Επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα της AADE, στη κατηγορία «Στοιχεία Επιστροφών», στα «Κριτήρια Αναζήτησης» εμφανίζονται τα στοιχεία του τρανς προσώπου που έχει καταγραφεί κατά την γέννηση του παρόλο που έχει μεταβάλει τα στοιχεία του σύμφωνα με τον ν. 4491/2017.

e-ΕΦΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

1. Στην έκδοση βεβαίωσης για απογραφή ΙΚΑ, αναγράφεται στα τρανς πρόσωπα που έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία τους βάσει του Ν.4491/2017, το επώνυμο που καταγράφηκαν κατά την γέννηση καθώς και το προσαρμοσμένο επώνυμο. Μάλιστα, γράφει «Επώνυμο Γέννησης» και από κάτω «Επώνυμο Σημερινό», με ελληνικούς χαρακτήρες και με λατινικούς, όπου στο «Επώνυμο Γέννησης» αναγράφεται το επώνυμο πριν την αλλαγή των στοιχείων και στο «Επώνυμο Σημερινό» το επώνυμο μετά την αλλαγή στοιχείων βάσει του Ν.4491/2017.

2. Μέσω του συστήματος Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας «ΑΤΛΑΣ», στο «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» εμφανίζονται παράλληλα και τα στοιχεία που έχει καταγραφεί το τρανς πρόσωπο κατά την γέννηση αλλά και τα νέα στοιχεία βάσει του Νόμου 4491/2017. Επίσης τόσο στο «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» αλλά και στα «Στοιχεία Ασφαλιστικής Ικανότητας» εμφανίζεται το «Επώνυμο Γέννησης» και από κάτω «Επώνυμο Σημερινό», με ελληνικούς χαρακτήρες και με λατινικούς, όπου στο «Επώνυμο Γέννησης» αναγράφεται το επώνυμο πριν την αλλαγή των στοιχείων και στο «Επώνυμο Σημερινό» το επώνυμο μετά την αλλαγή στοιχείων βάσει του Ν.4491/2017.

Τράπεζες

1. Κατά την είσοδο του τρανς προσώπου στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα των τραπεζών, όταν συνδέεται στον ατομικό λογαριασμό του, εμφανίζονται τα στοιχεία που έχει καταγραφεί κατά την γέννηση του παρόλο που τα έχει μεταβάλει, σύμφωνα με τον ν. 4491/2017. Χρειάζεται να πατήσει στο «Προσωπικά στοιχεία», για να εμφανιστούν τα νέα στοιχεία. Παρόλα αυτά όταν επιστρέφει στην αρχική σελίδα ή όταν κάνει είσοδο ξανά στην ιστοσελίδα της τράπεζας στον ατομικό του λογαριασμό εμφανίζονται πάλι τα παλαιά στοιχεία.

Εταιρείες Κινητής και Σταθερής Τηλεφωνίας

1. Το τρανς πρόσωπο χρειάζεται όταν μεταβάλει τα στοιχεία του βάσει του Νόμου 4491/2017 να αιτηθεί ξεχωριστά στην αλλαγή των στοιχείων του στο λογαριασμό που αφορά το κινητό του και στο λογαριασμό που αφορά το σταθερό του, ακόμα και αν βρίσκονται στην ίδια εταιρεία καθώς η μεταβολή δεν γίνεται αυτόματα.

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που έχουν βρεθεί, όπου κάποια από αυτά λύνονται όταν μεταβεί το τρανς πρόσωπο εκ νέου σε κάθε υπηρεσία ενώ σε όσα αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα του δημοσίου και ιδιωτών συνεχίζουν να παραμένουν ανενημέρωτα παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα του τρανς προσώπου, την μυστικότητα της διαδικασίας του Νόμου 4491/2017 καθώς και τα προσωπικά του δεδομένα.

Πηγή: t-zine.gr