Accessibility Tools

Skip to main content

Βαλεντίνα Πετρίλο: Για την πρώτη τρανς αθλήτρια που αγωνίστηκε σε Παραολυμπιακούς, τίποτα δεν ήταν εύκολο

Η Ιταλίδα αθλήτρια είχε μονάχα μία σκέψη, όταν ολοκληρώθηκε ο τελευταίος της αγώνας στο Παρίσι: «Ελπίζω ο γιος μου να είναι περήφανος για μένα» 

«Ελπίζω ο γιος μου να είναι περήφανος για μένα», είπε η τρανς Ιταλίδα σπρίντερ, Βαλεντίνα Πετρίλο, το βράδυ της Δευτέρας, όταν αποκλείστηκε από τον τελικό στα Τ12 440 μέτρα. 

«Έκανα το καλύτερο που μπορούσα ως το τέλος, δεν τα κατάφερα, έχασα την τελευταία ευθεία», πρόσθεσε.

«Πιέστηκα περισσότερο σήμερα το πρωί και έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. (Οι αντίπαλοί μου) είναι δυνατότερες από εμένα, έπρεπε να κατέβω πολύ, να κάνω 56 δευτερόλεπτα. Με 57.50, πρέπει να είμαι χαρούμενη, ακόμη κι αν δεν έχω πολλή όρεξη», συνέχισε. 

«Είμαι κάπως λυπημένη, αλλά ελπίζω πως ο γιος μου θα είναι περήφανος. Κι αυτό είναι σημαντικό για εμένα, γιατί έχει τρανς μπαμπά, όχι τον μπαμπά που όλοι ονειρεύονται. Αλλά ελπίζω να είναι περήφανος για μένα».

Η Πετρίλο αγωνίζεται στην κατηγορία Τ12, για άτομα με οπτική αναπηρία. Ανέπτυξε τo σύνδρομο Stargardt, μία εκφυλιστική νόσο των ματιών, όταν ακόμη ήταν παιδί. Ασχολούταν με τον αθλητισμό και πριν τη φυλομετάβαση -αυτός είναι και ο λόγος που η συμμετοχή της στους φετινούς αγώνες προκάλεσε αντιδράσεις. Το 2021, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν υπογραφές περισσότερων από 30 αθλητών, για να πάψει να αγωνίζεται ως γυναίκα. 

Η Παγκόσμια Ένωση Παρα-αθλητών, είχε άλλη άποψη. Επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να αγωνίζεται ως γυναίκα, αρκεί να αναγνωρίζεται το φύλο της επίσημα, από τον νόμο. Η προσέγγιση των Παραολυμπιακών, λοιπόν, διαφέρει απ’ αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Αναρωτήθηκα πώς θα ένιωθα εγώ αν είχα γεννηθεί γυναίκα και έπρεπε να αναμετρηθώ με τη Βαλεντίνα, μια τρανς (γυναίκα); Θα ένιωθα έκπληξη, απορία, αμηχανία. Κατανοώ εκείνους που αντιδρούν. Αλλά θα ήταν άδικο για εμένα και τους ανθρώπους σαν εμένα, να καταδικαστούμε σε ισόβια εξορία από τα σπορ», λέει η ίδια.

H Βαλεντίνα δεν ήταν μικρή, όταν αποφάσισε να κάνει τη φυλομετάβαση. Πάντα αισθανόταν γυναίκα, ωστόσο. Ήταν το μυστικό της -πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να μιλήσει ανοιχτά για την ταυτότητά της στη συντηρητική κοινωνία της Νάπολης; 

Διαγνώστηκε με Stargardt στα 14. Στα 20, εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια. Όσο ελεύθερη κι αν ήταν αυτή η πόλη, όσο κι αν ήξερε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, δεν αποκάλυψε το μυστικό. Φοβόταν πως θα απογοήτευε τους γονείς της.

Το 2006, γνώρισε την Έλενα. Την παντρεύτηκε το 2016, απέκτησε μαζί της δύο παιδιά και, το 2018, έκανε επιτέλους coming out. Η Έλενα, δεν έφυγε ποτέ από δίπλα της. Τη στήριξε από την πρώτη στιγμή. 

Το 2020 αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως γυναίκα. Μόλις πέρσι κατέκτησε δυο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραολυμπιακού Στίβου, και δεν ήταν εύκολο. Εξαιτίας της φυλομετάβασης είχε σοβαρό έλλειμμα ενέργειας, πήρε κιλά, έπαθε αναιμία, δεν μπορούσε να φάει και να κοιμηθεί όπως άλλοτε.

«Είναι τρομερό για έναν άνθρωπο των σπορ, να νιώθει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν, όμως συμφιλιώθηκα με αυτή την κατάσταση», θα έλεγε αργότερα στον Guardian. «Ήταν ένας συμβιβασμός που ήμουν υποχρεωμένη να κάνω. Για την ευτυχία μου».

Η Βαλεντίνα Πετρίλο αγωνίζεται και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, στα Τ12 200 μέτρα γυναικών. 

Πηγή : rosa.gr