Accessibility Tools

Skip to main content

ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς: «Αυτή είναι η οικογένειά μας, ανοίξτε τα μάτια και δείτε μας»

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν στη Βουλή το ζήτημα της ισότητας των οικογενειών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Με αυτή την αφορμή, η οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή μέλους της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για αυτό το θέμα. 

Με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, σε ερώτηση που υπογράφουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, να δρομολογηθούν άμεσα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της Ελλάδας στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) προς τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς: Να τελειώνουμε πλέον με τα αυτονόητα

Η οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», με αφορμή αυτή την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ξεκινά καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις διακρίσεις «που βιώνουν κυρίως τα παιδιά μας», εξαιτίας του νομικού κενού που υπάρχει. 

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, η πρώτη δράση είναι η δημοσιοποίηση επιστολών που έχουν στείλει στον πρωθυπουργό μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να λυθούν ζητήματα τα οποία «εξακολουθούν να τοποθετούν τα παιδιά μας σε μια θέση παιδιών δεύτερης κατηγορίας στην ίδια τους τη χώρα». 

«Ήρθε νομίζουμε “χθες” η ώρα να ανοίξει ένας ώριμος διάλογος στη Βουλή κυρίως ανάμεσα στην κυβέρνηση, που έχει δηλώσει τις προθέσεις της να λύσει αυτά τα ζητήματα και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της αντιπολίτευσης, ώστε να τελειώνουμε πλέον με τα αυτονόητα και να μπορέσουμε κι εμείς οι ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς να ασχοληθούμε με όλα εκείνα τα κρίσιμα και ουσιώδη που απασχολούν όλους τους γονείς, σε ίση βάση και με ίσους όρους», τονίζει η οργάνωση.

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα πως δεν θα πάει χαμένη αυτή η ευκαιρία και ότι δεν θα επιλεγεί «ένας στείρος κομματικός ανταγωνισμός», που θα εμποδίσει τη χώρα και τον νομοθέτη «να δώσει λύσεις στα πάγια και δίκαια  αιτήματά μας και θα οδηγήσει την χώρα μας να βρεθεί δίπλα σε εκείνες τις χώρες που είναι ήδη εδώ και χρόνια στην σωστή πλευρά της ιστορίας». 

ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς: Το παιδί μας να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με εκείνα των ετερόφυλων ζευγαριών

Η οργάνωση «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή μέλους της προς τον πρωθυπουργό, για το ζήτημα αυτό. 

Στην επιστολή της, η 42χρονη Γεωργία Καλαντζή αναφέρει ότι έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη σύντροφό της εδώ και τρία χρόνια και μαζί έχουν αποκτήσει ένα παιδί, που σήμερα είναι 3 ετών. 

«Ενώ η σχέση μου με την σύντροφό μου ορίζεται, αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται από το κράτος, δεν συμβαίνει το ίδιο με την σχέση και των δυο μας, με το παιδί μας», τονίζει η 42χρονη. 

«Το παιδί μας είναι Έλληνας πολίτης, και είναι στιγμή να σταματήσει να ζει στο θεσμικό ψέμα της μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς δεν είναι τέτοια η οικογένειά του. Μεγαλώνει με δύο γονείς», επισημαίνει και σημειώνει ότι υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις. 

«Η σύντροφός μου δεν αναγνωρίζεται από το κράτος ως η δεύτερη μητέρα του παιδιού μας και παράλληλα, σε ότι σχετίζεται με κρατικές επιδοτήσεις για το παιδί, όπως για παράδειγμα το επίδομα παιδιού ή τα κουπόνια βρεφονηπιακών σταθμών, λαμβάνεται υπόψη το κοινό, οικογενειακό μας εισόδημα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο παραλογισμός που ζούμε είναι καθημερινός και αδιάλειπτος σε πολλαπλά επίπεδα», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

«Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη, να σταματήσουμε να αγωνιούμε καθημερινά παρακολουθώντας τις εξαγγελίες. Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη το παιδί μας να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Το παιδί μας, όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά, υπάρχουν και εντάσσονται καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Είναι στιγμή το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει την ύπαρξη τους και να τα προστατέψει όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Είναι στιγμή κύριε Μητσοτάκη η αγωνία μας, ο πόνος μας, η απογοήτευσή μας να τελειώσουν», υπογραμμίζει η Γεωργία Καλαντζή. 

Στην επιστολή της επισυνάπτει και μια φωτογραφία, με την οικογένειά της. «Ανοίξτε τα μάτια και δείτε μας!», καταλήγει η 42χρονη. 

Αναλυτικά η επιστολή: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω για ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα καταπάτησης δικαιωμάτων του παιδιού, για το οποίο είστε ενήμερος και το οποίο απορρέει από την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας, σήμερα το 2023, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα.

Ονομάζομαι Γεωργία Καλαντζή και το παιδί μου στερείται βασικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την οικογένεια και την γονεϊκότητα, χωρίς απολύτως κανένα λόγο. Μόνο στη βάση της αδιαφορίας, της έλλειψης ευαισθησίας, της έλλειψης ενσυναίσθησης και της έλλειψης κοινωνικής ευθύνης από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες.

Είμαι 42 ετών, Ελληνίδα πολίτης που ζει, εργάζεται, παράγει έργο, πληρώνει φόρους. Έχω συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τη σύντροφό μου εδώ και 3 χρόνια. Μαζί, έχουμε αποκτήσει παιδί, που σήμερα διανύει το τρίτο έτος της ζωής του. Ενώ η σχέση μου με την σύντροφό μου ορίζεται, αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται από το κράτος, δεν συμβαίνει το ίδιο με την σχέση και των δυο μας, με το παιδί μας.

Παρακολουθούμε συνεχώς και αδιαλείπτως τις δηλώσεις σας, τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και διάφορα δημοσιεύματα. Καταλαβαίνουμε πως είναι στις προθέσεις σας το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια να προχωρήσει. Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη, να σταματήσουμε να αγωνιούμε καθημερινά παρακολουθώντας τις εξαγγελίες. Είναι πλέον στιγμή κύριε Μητσοτάκη το παιδί μας να αποκτήσει ίσα δικαιώματα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Το παιδί μας, όπως και εκατοντάδες άλλα παιδιά, υπάρχουν και εντάσσονται καθημερινά στο κοινωνικό σύνολο της χώρας. Είναι στιγμή το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει την ύπαρξη τους και να τα προστατέψει όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος. Είναι στιγμή κύριε Μητσοτάκη η αγωνία μας, ο πόνος μας, η απογοήτευσή μας να τελειώσουν.

Το παιδί μας είναι Έλληνας πολίτης, και είναι στιγμή να σταματήσει να ζει στο θεσμικό ψέμα της μονογονεϊκής οικογένειας, καθώς δεν είναι τέτοια η οικογένειά του. Μεγαλώνει με δύο γονείς. Υπάρχουν, θα πρέπει να γνωρίζετε, διάφορες στρεβλώσεις εδώ. Η σύντροφός μου δεν αναγνωρίζεται από το κράτος ως η δεύτερη μητέρα του παιδιού μας και παράλληλα, σε ότι σχετίζεται με κρατικές επιδοτήσεις για το παιδί, όπως για παράδειγμα το επίδομα παιδιού ή τα κουπόνια βρεφονηπιακών σταθμών, λαμβάνεται υπόψη το κοινό, οικογενειακό μας εισόδημα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο παραλογισμός που ζούμεείναι καθημερινός και αδιάλειπτος σε πολλαπλά επίπεδα.

Είμαι σίγουρη πως τα γνωρίζετε όλα αυτά, και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για περιπτώσεις αρρώστιας, θανάτου, κληρονομικών και χωρισμού. Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε πολύ καλά όλες αυτές τις στρεβλώσεις και τον τρόπο που κατάφωρα καταπατώνται τα δικαιώματα του παιδιού μας, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2023. Και το γεγονός πως τα γνωρίζετε κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να μεριμνήσετε με προσωπική πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα ώστε να σταματήσει σήμερα αυτή η αδιανόητη κατάσταση.

Για τους λόγους που σας ανέφερα κύριε Μητσοτάκη, σας παρακαλώ να ανοίξετε τα μάτια σας και να μας δείτε, όπως εμείς σας βλέπουμε καθημερινά με την αγωνία κάποιου «καλού» νέου για το παιδί μας και την οικογένειά μας. Σας ζητώ να φροντίσετε άμεσα ώστε το παιδί μας, και εκατοντάδες άλλα παιδιά, να αποκτήσουν τα δικαιώματα που αδιαμφισβήτητα δικαιούνται, αλλά δεν έχουν.

Με εκτίμηση

Γεωργία Καλαντζή

Υ.Γ. Στη φωτογραφία εμφανίζεται η οικογένειά μας. ανοίξτε τα μάτια και δείτε μας!». 

Πηγή : lifo.gr