Κινητοποίηση ΚΕΕΡΦΑ για θανάτους προσφύγων

Αντικείμενο: Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Προγράμματα: Προπτυχιακά
Δίδακτρα: Ναι

 Για κέντρα θανάτου και όχι φιλοξενίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και ο ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι.

Ηχηρό μήνυμα κατά των αντιπροσφυγικών πολιτικών που οδήγησαν σε τραγικό θάνατο δύο πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε κρατικές δομές την τελευταία εβδομάδα έστειλαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας της ΚΕΕΡΦΑ.

Το περασμένο Σάββατο, ο 24χρονος Ιμπραήμ Εργκάν, Τούρκος κουρδικής καταγωγής, αυτοκτόνησε στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου όταν του ανακοινώθηκε παράταση της ήδη 16μηνης κράτησής του, ενώ την περασμένη Πέμπτη ο 44χρονος Μάκι Ντιαμπάτε από τη Γουινέα πέθανε στο ΚΥΤ της Κω πιθανότατα από επιπλοκές σκωληκοειδίτιδας και ενώ ζητούσε μάταια επί τρεις μέρες να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου σημείωσε ότι έχει στη διάθεσή του άλλο βίντεο που απεικονίζει αστυνομική βία κατά Ιρακινού πρόσφυγα και της οικογένειάς του στη δομή της Κω την 1η Μαρτίου. «Δεν είναι κέντρα φιλοξενίας, είναι κέντρα θανάτου», είπαν ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και ο ηθοποιός Βασίλης Κουκαλάνι, ο οποίος είπε ότι ο 44χρονος ήταν γνωστός μουσικός στην πατρίδα του.

Με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, νόμιμοι οι μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες» και κρατώντας πλακάτ με το όνομα και τη φωτογραφία των δύο νεκρών και το ερώτημα «γιατί;» ή άλλα που έγραφαν «Ασυλο, στέγη, χαρτιά τώρα!», οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος.

● Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η κοινότητα της Γουινέας το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι στις 2 στην πλατεία Αμερικής.

Πηγή: efsyn.gr