Accessibility Tools

Skip to main content

Τάνια Αβέλλα: Το ερώτημα Ρομά μαθήτριας την οδήγησε στη συγγραφή βιβλίου

Η Τάνια Αβέλλα είναι εκπαιδευτικός, συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων στη δομή του Κουτσόχερου και εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με ευάλωτες ομάδες, έχοντας πλέον μεγάλη εμπειρία σε παιδαγωγικά ζητήματα και στη συμβουλευτική. Όταν πριν μερικά χρόνια δουλεύοντας στο ΚΔΑΠ Ρομά της Νέας Σμύρνης μια μικρή μαθήτρια Ρομά την ρώτησε «Εμείς τώρα, κυρία, τι είμαστε;», η Τάνια Αβέλλα δέχτηκε το καλύτερο ερέθισμα για να ξεκινήσει την έρευνά της και να γράψει το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο και τον υπότιτλο «Ρομικές ιστορίες σ’ ένα πλάνο».

Η κ. Αβέλλα μιλώντας στη larissanet για το βιβλίο της τόνισε: «Όταν βρισκόμουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον με παιδιά Ρομά, είχα την τύχη να γνωριστώ καλύτερα μαζί τους, παρατηρούσα τη συμπεριφορά τους και κάποια στιγμή που συζητούσαν δυο-τρεις κοπέλες στη δική τους ρουμανοβλάχικη διάλεκτο ήρθαμε πιο κοντά. Ξεκίνησε μια επικοινωνία παίζοντας ουσιαστικά με τη γλώσσα, οπότε σε όλη αυτή την προσπάθεια που γινόταν μεταξύ μας κάποια στιγμή προέκυψε το ερώτημα Εμείς τώρα, κυρία, τι είμαστε; Με βάση αυτό το αρχικό ερώτημα, προχώρησα σ’ ένα βιβλίο στο οποίο ανασύρονται εμπειρίες και βιώματα που ζωντανεύουν μέσα από την περιγραφή των προσώπων».

Για τα ερεθίσματα που την οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου, πέρα από τη μαθήτριά της ανέφερε ότι: «Είχα βέβαια από μικρό παιδί τις αφηγήσεις, ο πατέρας μου ήταν τεχνίτης, άνθρωπος της αγοράς, πήγαινε στα παζάρια της επαρχιακής Ελλάδος της δεκαετίας του ’70 και άκουγα ιστορίες. Επίσης η γιαγιά μου είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τις ομάδες αυτές όταν επισκέπτονταν το χωριό. Ασχολήθηκα πριν χρόνια και με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ψάχνοντας διάφορα πράγματα βρήκα πηγές και στοιχεία που παρέπεμπαν στη γενοκτονία των Ρομά. Κάπως έτσι προέκυψε η σκέψη για το βιβλίο, γιατί εκτός των άλλων ήθελα να ευαισθητοποιήσω τους μαθητές να δουν λίγο παραπέρα από το ορατό. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις ιστορίες για να μπορούν να αντιλαμβάνονται το σήμερα και το αύριο».

Σχετικά με το τι κατάλαβε για τους ανθρώπους αυτούς μέσα από την έρευνά της είπε ότι: «Νομίζω ότι πολλές φορές στη σχέση με αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει προσφορά και συμμετοχή, συνύπαρξη των Ρομά με την υπόλοιπη κοινωνία, αλληλεπίδραση χωρίς πολλές φορές οι συντελεστές να το συνειδητοποιούν. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μοίρα των συλληφθέντων Ρομά ήταν κοινή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μ’ αυτή των άλλων ομάδων που οι ναζί κυνήγησαν. Αιώνες πριν διώκονταν ενώ συστηματικά βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο. Εμείς στην Ελασσόνα, απ’ όπου κατάγομαι, είχαμε κοινότητα Ρομά η οποία βρισκόταν στις παρυφές της κωμόπολης, εκείνοι μετείχαν στα γλέντια, στα πανηγύρια και δεν εκτιμήθηκαν τότε όσο θα έπρεπε, βόλευε η παρουσία τους στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα στις γιορτές αλλά μέχρι εκεί.

Ενώ λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί για μια σειρά από λόγους είναι απαραίτητοι, οι επαρχιώτες, δεν αντιλαμβάνονταν πολλές φορές τη σημαντικότητά τους. Κάτι ακόμη βιωματικό: Έρχονταν συχνά στα σπίτια Ρομά ώστε να επισκευάσουν κάποια σκεύη και οι νοικοκύρηδες τότε κοιτούσαν να δώσουν νερό από το πιο χαλασμένο ποτήρι που είχαν, αντίστοιχα όμως ο γύφτος, όπως τον αποκαλούσαν, όσο καλύτερα έφτιαχνε τα σκεύη, τόσο περισσότερο τους προστάτευε και ήξερε ότι θα έχει πάλι δουλειά. Παρόλο που με τον τρόπο τους αναγνώριζαν τη σημασία τους δεν ήθελαν να του δώσουν τη θέση που πρέπει γιατί τον έβλεπαν ως φτωχό ή βρώμικο. Θα ήθελα να αποτελέσει αυτό το βιβλίο αφορμή να ψάξει ο καθένας τι γίνεται μ’ αυτές τις ομάδες που πολλές φορές περιφέρονται χωρίς δική τους επιλογή».

Σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου

Το βιβλίο «Εμείς τώρα, κυρία, τι είμαστε;» θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά, από τις εκδόσεις «Άπαρσις», την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και τη συγγραφέα του βιβλίου Τάνια Αβέλλα, εκπαιδευτικό, θεολόγο με ειδικεύσεις στα παιδαγωγικά και τη συμβουλευτική.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Ψύρρας, συγγραφέας, Κωνσταντίνα Καρυδάκη, δημοσιογράφος, Νίκος Πουτσιάκας, κοινωνιολόγος.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά, διαμεσολαβητής κ. Νίκος Παϊτέρης.


Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι: Νίκος Νικολαΐδης (τσέλο) και Θηρίμαχος Πάκας (τραγούδι), ερμηνεύοντας διεθνή ρόμικα ακούσματα και αποσπάσματα από το έργο «Ρομ» του Νίκου Κυπουργού.

Του Λάμπρου Αναγνωστόπουλου

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

larissanet.gr