Accessibility Tools

Skip to main content

Γαλλία: Τέλος από τα σχολεία η αμπάγια

«Δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια στο σχολείο» στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η αμπάγια είναι ένα μακρύ παραδοσιακό φόρεμα που καλύπτει όλο το σώμα, ενώ η απαγόρευσή της εντάσσεται στο νέο πλαίσιο κανονισμών στα σχολεία της Γαλλίας λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για το εν λόγω θέμα ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι θα ήθελε να μιλήσει «από την ερχόμενη εβδομάδα» με τους υπεύθυνους των σχολείων για να τους βοηθήσει να εφαρμόσουν αυτήν την απαγόρευση. Ο ίδιος δήλωσε πως «ο κοσμικός χαρακτήρας είναι μια ελευθερία για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο».

Μόλις διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας στα τέλη Ιουλίου, έκρινε ότι το να πηγαίνουν οι μαθήτριες στο σχολείο φορώντας αμπάγια είναι «μια θρησκευτική χειρονομία, που έχει στόχο να δοκιμάσει την αντίσταση της Δημοκρατίας στην εστία της κοσμικότητάς που πρέπει να αποτελεί το σχολείο» και υποσχέθηκε να είναι «αποφασιστικός στο θέμα αυτό». Συμπλήρωσε: «Μπαίνετε σε μια σχολική αίθουσα, δεν πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίζετε τη θρησκεία των μαθητριών κοιτάζοντάς τες».

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των σχολείων περιμένουν πιο σαφείς κανόνες για αυτό το θέμα απέναντι στην έξαρση των περιστατικών.

Γαλλία: Αμπάγια, μπαντάνα, φούστα

Υπενθυμίζεται πως το θέμα της χρήσης της αμπάγιας, η οποία δεν είναι ένα μουσουλμανικό θρησκευτικό σύμβολο σύμφωνα με το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας, είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μιας εγκυκλίου του υπουργείου Εθνικής Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο. Στην εγκύκλιο αυτή, η αμπάγια θεωρείται, όπως η μπαντάνα και η μακριά φούστα, που επίσης αναφέρονται, ως ρούχα που μπορούν να απαγορευθούν εάν «φορεθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνουν εμφανώς μια θρησκευτική πίστη».

Σύμφωνα με σημείωμα των κρατικών υπηρεσιών, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στο Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιθέσεις κατά του κοσμικού χαρακτήρα, πολύ περισσότερες μετά τη δολοφονία το 2020 του καθηγητή Σαμουέλ Πατί κοντά στο κολέγιο όπου δίδασκε, αυξήθηκαν κατά 120% μεταξύ της σχολικής χρονιάς 2022-2023 και 2021-2022. Η χρήση συμβόλων και ενδυμάτων, λόγω των οποίων σημειώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις, αυξήθηκε περισσότερο από 150% κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς.

Μετά τον νόμο της 15ης Μαρτίου 2004 «στα δημόσια σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια απαγορεύεται η χρήση συμβόλων ή ενδυμάτων με τα οποία οι μαθητές δείχνουν εμφανώς τη θρησκευτική τους πίστη».

Πηγή : lifo.gr