Accessibility Tools

Skip to main content

Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας

Η κοινωνική προσφορά, όπως οι έννοιες του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας, παρέχει πραγματικούς κοινωνικούς δεσμούς και συμβάλλει στη δημιουργία πιο ανθεκτικών κοινωνικών χωρίς αποκλεισμούς. Η κοινωνική προσφορά μπορεί να ανακουφίσει τις χειρότερες επιπτώσεις των ανθρωπιστικών κρίσεων, να ενισχύσει δημόσιες υπηρεσίες στην υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, στέγαση και παιδική προστασία. Βοηθά στην πρόοδο του πολιτισμού, της επιστήμης, του αθλητισμού και προστατεύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Προωθεί επίσης τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων και των μη προνομιούχων και διαδίδει το μήνυμα της ανθρωπότητας σε καταστάσεις σύγκρουσης.

Η Διεθνής Ημέρα Φιλανθρωπίας ιδρύθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση ανθρώπων, ΜΚΟ, και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους μέσα από εθελοντικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Σε αναγνώριση του ρόλου της φιλανθρωπίας στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και της ανθρώπινης δυστυχίας εντός και μεταξύ των εθνών, καθώς και των προσπαθειών των φιλανθρωπικών οργανώσεων και ατόμων, μεταξύ των οποίων το έργο της Μητέρας Τερέζας, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 5η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του θανάτου της Μητέρας Τερέζας, ως Διεθνή Ημέρα της φιλανθρωπίας.

Η Μητέρα Τερέζα, διάσημη μοναχή και ιεραπόστολος Αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε ως Agnes Gonxha Bojaxhiu το 1910. Το 1928 πήγε στην Ινδία, όπου αφοσιώθηκε στη βοήθεια των απόρων. Το 1948 έγινε Ινδή πολίτης και ίδρυσε το Τάγμα των ιεραπόστολων της φιλανθρωπίας στην Καλκούτα (Οrder of Missionaries of Charity in Kolkota) το 1950, η οποία έγινε γνωστή για το έργο της μεταξύ των φτωχών στην πόλη.

Για περισσότερα από 45 χρόνια υπηρέτησε τους φτωχούς, τους αρρώστους, τα ορφανά και τους ετοιμοθάνατους, ενώ καθοδηγούσε την επέκταση του τάγματος των ιεραπόστολων της φιλανθρωπίας, πρώτα στην Ινδία και στη συνέχεια σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβάνοντας ξενώνες και σπίτια για τους φτωχότερους και τους άστεγους. Το έργο της Μητέρας Τερέζας έχει αναγνωριστεί και επιδοκιμαστεί σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1979 “για έργο που πραγματοποιήθηκε στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, η οποία αποτελεί επίσης απειλή για την ειρήνη.”

Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997, σε ηλικία 87 ετών.

Πηγή : socialpolicy.gr