Accessibility Tools

Skip to main content

Ίδρυμα Γουλανδρή: Δωρεάν δράσεις για την τρίτη ηλικία – Μνήμη, παιχνίδι και τέχνη

Ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, ο νέος κύκλος των ειδικά σχεδιασμένων δράσεων του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή για άτομα 60+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, που πραγματοποιούνται δωρεάν, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «θάλλω».

Φέτος, το «Παιχνίδι για Μεγάλους» και το «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους» αντλούν έμπνευση από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο – Η τέχνη του πολλαπλού από τη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή» και καλούν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν, μέσα από το έργο κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, το σημείο που η λογοτεχνία συναντά τις υπόλοιπες τέχνες.

Παιχνίδι για Μεγάλους: «Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη»

Τι σχέση μπορεί να έχει ο ήρωας ενός μυθιστορήματος με έναν ακροβάτη; Μπορεί ο Ησίοδος να βρεθεί στο θεωρείο μιας όπερας;

Στη φετινή δράση της δημοφιλούς σειράς Παιχνίδι για Μεγάλους με τίτλο «Ξεφυλλίζοντας την Τέχνη», με αφορμή την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή συναντάμε την αφήγηση μπροστά από τα έργα και αναζητούμε το σημείο που η λογοτεχνία αγγίζει τις υπόλοιπες τέχνες.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στον χώρο της περιοδικής έκθεσης και διαβάζουν μεγάλους συγγραφείς, ταιριάζουν ακούσματα με σπουδαία έργα της Συλλογής, συνθέτουν τη δική τους αφήγηση και ονειρεύονται τους κόσμους των βιβλίων.

Η δράση περιλαμβάνει δυο κύκλους που εναλλάσσονται ανά Παρασκευή, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετικά έργα:

Κύκλος 1

  • Georges Braque – Θεογονία
  • Henri de Toulouse-Lautrec – Δώδεκα λιθογραφίες
  • Pablo Picasso – Επιλεγμένα έργα

Κύκλος 2

  • Balthus – Ανεμοδαρμένα Ύψη
  • Fernand Léger – Τσίρκο
  • Henri Matisse – Επιλεγμένα έργα

Ταυτότητα δράσης:

Για άτομα 60+ και για άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή

Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 15 άτομα

Από τις 6 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, 17.00-18.00

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Αίθουσα Περιοδικής Έκθεσης

Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά εδώ.

Οι δράσεις ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους: «Η αφήγηση στην τέχνη»

Το Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους, η επιτυχημένη σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών, ξεκινά και πάλι με το πρόγραμμα «Η αφήγηση στην τέχνη».

Με αφορμή τη νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» μελετάμε τις αφηγηματικές ιδέες οκτώ σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Ήρωες που ξεπηδούν από σελίδες μυθιστορημάτων και επικών ποιημάτων περιοδεύουν με ακροβάτες και ταχυδακτυλουργούς και ξετυλίγουν την ιστορία της αφήγησης στην τέχνη.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, πραγματοποιούνται τέσσερις συναντήσεις, εμπνευσμένες από την περιοδική έκθεση του Ιδρύματος.

  • 5 Οκτωβρίου: Balthus – Ανεμοδαρμένα Ύψη & Pablo Picasso
  • 19 Οκτωβρίου: Georges Braque – Θεογονία & Joan Miró
  • 2 Νοεμβρίου: Fernand Léger – Τσίρκο & Henri Matisse
  • 16 Νοεμβρίου: Henri de Toulouse-Lautrec – Δώδεκα λιθογραφίες & Aristide Maillol
  • Το Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους προσφέρεται δωρεάν, πραγματοποιείται μέσω Zoom και μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

    Οι ψηφιακές δράσεις του Ιδρύματος για άτομα της τρίτης ηλικίας ανοίγουν νέους δρόμους σε κόσμο που δεν έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Αθήνα και να γνωρίσει τη Συλλογή από κοντά. Παράλληλα, ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση και ενθαρρύνουν τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.

    Ταυτότητα προγράμματος:

    Για άτομα άνω των 65 και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή κάθε ηλικίας

    Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 25 άτομα

    Ημέρες & ώρες διεξαγωγής: 05/10, 19/10, 02/11, 16/11, 18:00-19.00

    Η δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω Zoom

    Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση εδώ.

Πηγή : in.gr