Accessibility Tools

Skip to main content

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση δημοσιογράφων για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού

Διεθνείς Εμπειρογνώμονες και νομικοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ερευνητές δημοσιογράφοι, εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί, αλλά και Ρομά εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών έβαλαν ο καθένας το δικό του λιθαράκι προς την κατεύθυνση της δόμησης μιας απαλλαγμένης από στερεότυπα και διακρίσεις δημοσιογραφίαςαπαραίτητης για την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού.

Το εκπαιδευτικό διήμερο που απευθυνόταν σε δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες των ΜΜΕ, στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης/Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων έναντι των Ρομά» (EQUIROM), πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου, και ήταν το πρώτο από μία σειρά σχετικών εκπαιδεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Στόχος του προγράμματος είναι η καταπολέμηση και πρόληψη του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας για τους Ρομά. Το πρόγραμμα υλοποιείται στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία, την περίοδο Δεκεμβρίου 2022-Δεκεμβρίου 2024.

Ένας από τους στόχους του EQUIROM είναι η καταπολέμηση των στερεοτύπων στα μέσα ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ρομά, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος των Ρομά, και η συμβολή στη δημιουργία θετικών αφηγήσεων για τους Ρομά από δημοσιογράφους και άλλους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Η ρητορική που απεικονίζει αρνητικά στερεότυπα έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη. Η κοινότητα των Ρομά, ειδικότερα, αντιμετωπίζει διακρίσεις και προκαταλήψεις, που διαιωνίζονται από αρνητικά στερεότυπα και παραπληροφόρηση. Αυτό έχει συμβάλει στον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την αύξηση της ρητορικής κατά των Ρομά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και την προώθηση της κατανόησης είναι καθοριστικός.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έγινε ευρεία συζήτηση σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες της μετάδοσης οποιαδήποτε πληροφορίας ή εικόνας που ενδέχεται να ενισχύσει υπάρχοντα στερεότυπα και προκαταλήψεις έναντι των Ρομά ή άλλων ομάδων ή να τροφοδοτήσει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις έναντι των Ρομά ή άλλων ομάδων. Με τη χρήση παραδειγμάτων από την κάλυψη θεμάτων που αφορούσαν Ρομά από ΜΜΕ στην Ελλάδα, εντοπίστηκαν προβήματικές πτυχές και συζητήθηκαν εναλλακτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον υπήρξε ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση που επικρατεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική σε ό,τι αφορά τον αντιτσιγγανισμό. «Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο λόγος αυτός δεν είναι απλά διαδεδομένος αλλά είναι πανταχού παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Κόλλιας. Μάλιστα, όπως σημείωσε, αυτό λειτουργεί ως υπόβαθρο και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους δημοσιογράφους και τελικά επηρεάζει το έργο τους.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που έχει η παροχή θετικών αφηγημάτων μέσω της κατάλληλης απεικόνισης στα μέσα ενημέρωσης.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να συνεισφέρει:

  1. Στην κατανόηση και τον προβληματισμό σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες της μετάδοσης οποιασδήποτε πληροφορίας ή εικόνας που ενδέχεται να ενισχύσει υπάρχοντα κλισέ, στερεότυπα και προκαταλήψεις έναντι των Ρομά ή άλλων ομάδων ή να τροφοδοτήσει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις έναντι των Ρομά ή άλλων ομάδων.
  2. Στην κατανόηση του αντιτσιγγανισμού και του ρατσισμού σε ιστορικά και σύγχρονα πλαίσια.
  3. Επίγνωση των ηθικών και νομικών ευθυνών των δημοσιογράφων όταν κάνουν ρεπορτάζ για ευαίσθητα θέματα.
  4. Στο να ανταποκρίνεται ενεργά και να αντιδρούν σε προϊόντα μέσων ενημέρωσης που τροφοδοτούν προκαταλήψεις, διακρίσεις ή μίσος, παρέχοντας αντίρροπα θετικά αφηγήματα.
  5. Στο να συμβάλλουν στη βελτιωμένη αντίληψη για τους Ρομά από το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων Ρομά, μέσω κατάλληλης απεικόνισης στα μέσα ενημέρωσης, παροχής πληροφοριών για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα των Ρομά και για τη συμβολή των Ρομά στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.
  6. Στην αλληλεπίδραση με τις κοινότητες Ρομά και στην εκπροσώπηση ποικίλων φωνών.

Πηγή : ertnews.gr